U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud však hledáte další inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle tohoto našeho receptu.
Ingredience:
200 g | jablek (nahrubo nastrouhaných a zbavených vody) |
150 g | polohrubé mouky |
150 g | hladké mouky |
150 g | cukru krupice |
250 ml | mléka |
150 ml | oleje |
2 lžíce | kakaa |
2 ks | vejce |
kypřící prášek do perníku | |
máslo na vymazání pekáčku | |
pekáček o rozměru 20 x 30 cm |
Postup:
- Troubu předehřejeme na 175 °C. Pekáček o rozměru 20 x 30 cm vymažeme máslem a vysypeme trochou polohrubé mouky.
- Jablka oloupeme, vykrájíme jadřince a nahrubo nastrouháme. Poté z nich vymačkáme co nejvíce vody.
- Ve větší míse smícháme obě mouky, cukr, mléko, olej, kakao, kypřící prášek do perníku a obě vejce. Vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká směs.
- Přidáme jablka a opět promícháme. Takto připravené těsto nalijeme do pekáčku a dáme do trouby. Pečeme zhruba 45 minut. Zda je perník hotový, zkontrolujeme špejlí.
- Perník před podáváním můžete ještě ozdobit polevou. Buď klasickou citronovou, nebo jej pomažte marmeládou a polijte rozpuštěnou čokoládou.
Aby se vám perník správně pekl, doporučujeme použít například pekáč od Lamartu.
Poznámka:Recept k článku: Netradiční perník z jablek snadno a rychle