Vánoční pečivo, sladká voňavá štóla plněná hrozinkami a kandovaným ovocem.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 g | rostliného tuku (másla) |
250 g | tvarohu |
150 g | moučkového cukru |
150 g | rozinek |
125 g | nasekaných vlašských ořechů |
100 g | kandované citrónové kůry |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
2 ks | vajec |
1 ks | sáčku prášku do pečiva |
1 lžíce | rumu |
moučkový cukr na posypání | |
máslo na potírání | |
pečicí papír | |
špetka soli |
Postup:
1. Rozinky omyjeme a necháme okapat, mezi tím na jemno nakrájíme kandovanou citrónovou kůru
2. V míse utřeme vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem
3. Přidáme mouku s práškem do pečiva, tvaroh, špetku soli, rum a na kousky nakrájený tuk
4. Vypracujeme hladké těsto do kterého nakonec přimícháme rozinky, ořechy a kandovanou citrónovou kůru
5. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě přibližně půl hodiny odležet
6. Těsto vyválíme na pomoučeném vále do obdélníku silného cca 3 cm, o rozměrech asi 30×40 cm, delší stranu těsta přehneme do dvou třetin, její protější stranu přehneme na polovinu a ještě přeložíme přes druhou stranu tak, aby ji kryla jen částečně
7. Štólu přeneseme opatrně na plech vyložený pečicím papírem a v předem předehřáté troubě na 200 °C, pečeme asi 1 hodinu
8. Během pečení těsto potíráme rozpuštěným máslem a jemně sypeme moučkovým cukrem
9. Toto opakujeme 4×10. Po upečení štólu necháme vychladnout, znovu ji pocukrujeme, nakrájíme a můžeme servírovat.