Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.
S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Společně vyrazíme na ochutnávku do deseti zemí a připravíme si tradiční jídla z kvalitních evropských surovin tak, jak je vařily nejen naše babičky, ale i babičky v Itálii, Belgii, Francii, Maďarsku, Maltě, Švédsku, Řecku, Irsku a Portugalsku.
Recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii! (další budou co nejdříve doplněny)
Naší gastronomickou cestu po Evropě nemůžeme začít nikde jinde, než v České republice:
Nyní se podíváme do prosluněné Itálie:
Naší třetí zastávkou bude země Beneluxu, se sídlem Evropské unie – Belgie:
Naší čtvrtou zastávkou bude země, která je považována za královnu všech kuchyní – Francie:
Pátá zastávka bude do země červených paprik (koření) a guláše – Maďarsko:
Šestá zastávka bude do země, která je především v létě oblíbenou destinací – Malta.
Během sedmé zastávky s naší evropskou kuchařkou se vydáme na studený sever – Švédsko.
Osmou zastávkou se vydáváme zpět do tepla k moři – Řecko.
Devátá zastávka nás dostane opět na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – Irsko.
Poslední, desátá, zastávka bude do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – Portugalsko.
Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.
O projektu „Zrozeno v EU“
Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie. Více informací na: www.zrozeno.eu
Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře
Výběr těch nejlepších receptů na doplnění vitamínů a posílení organismu