REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Irgad bil kapuati – Pražma s kapunati

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečená ryba zabalení v alobalu, servírovaná, v tomto případě, tradiční maltskou zeleninovou přílohu kapunati. Recept z projektu “Zrozeno v EU” Malta, oficiálně Maltská republika, je vyspělá, hustě obydlená ostrovní země ve Středozemním moři. Jde mimochodem o nejmenší členskou zemi Evropské unie.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
1 ksvětší pražma královská
1 kscitron
1 ksřapíkatý celer
3 ksstroužky česneku
2 ksstřední lilky
2 kscibule
1 plechovkaloupaných rajčat
1/2 hrnkuoliv
2 lžícetřtinového cukru
1 čajová lžičkakaparů
1 svazekbazalky
bílý vinný ocet
rozmarýn
tymián
pepř
sůl

Postup:
  1. Čerstvou rybu opláchneme, vyčistíme břišní dutinu a zbavíme žaber, zkontrolujeme, případně dočistíme šupiny
  2. Rybu na hřbetě prořízneme až k páteří…osolíme a opepříme zevnitř i zvenku, do břicha vložíme plátky citronu, čerstvý tymián a dva stroužky česneku
  3. Rybu pokapeme olejem, zabalíme do alobalu a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme po dobu 18 minut.
  4. Ve volném čase si připravíme tradiční maltskou zeleninovou přílohu kapunati; lilek nakrájíme na menší kostky, dáme do cedníku, osolíme a necháme vypotit. Opláchneme ho a osušíme papírovou utěrkou.
  5. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme lilek a opečeme ho dozlatova – cca 8 minut, vyndáme ho z pánve, je-li třeba, přidáme olej a vložíme cibuli, pokrájenou na kostičky a jemně pokrájený očištěný řapíkatý celer. Opékáme také cca 7-8 minut.
  6. Do hlubší pánve dáme pokrájená, oloupaná rajčata, vinný ocet, cukr, důkladně promícháme, přidáme opečenou zeleninu, osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 15 minut, pečlivě mícháme a je-li třeba, přilijeme malinko vody, aby se směs nepřipalovala
  7. Před koncem vmícháme olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.
Doporučení:

Hotovou kapunati podáváme při pokojové teplotě a před podáváním posypeme lehce opraženými piniovými oříšky.

Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

Více informací na: www.zrozeno.eu

Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU

Video recept:

Poznámka:

O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy