S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto receptem se vydáváme do tepla k moři – navštívíme Řecko.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na souvlaki: | |
0,5 kg | jehněčího masa (lze použít i vepřové) |
4 lžíce | citronové šťávy |
4 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | červeného vinného octa |
2 lžičky | oregana |
1 lžička | tymiánu |
1 lžička | soli |
1/2 lžičky | pepře |
2 ks | stroužky česneku |
Na tzatziki: | |
1 ks | okurka hadovka |
2 ks | stroužky česneku |
1,5 hrnku | řeckého jogurtu |
1 lžíce | čerstvého kopru |
2 lžičky | olivového oleje |
2 lžičky | citrónové šťávy |
1/2 lžičky | soli |
Postup:
- V míse smícháme všechny ingredience
- Maso nakrájíme nejprve na plátky, a poté na zhruba stejné kusy ve tvaru obdélníku, maso přidáme do mísy a necháme marinovat minimálně 6 hodin
- Maso napícháme na špejle – uděláme špízy
- Rozpálíme si pánev, na které si špízy dozlatova upečeme. Poté vložíme na plech a dáme do předehřáté trouby, na cca 10 min, aby se nám maso dodělalo.
- Ve zbylém čase si připravíme tzatziki; řecké tzatziki si připravíme tak, že umytou okurku nastrouháme do misky se slupkou, nasolíme, přendáme na cedník a necháme okapat, tímto se zbavíme přebytečné vody. Přidáme kvalitní řecký jogurt, kopr, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a dle potřeb dosolíme
- Tento pokrm podáváme s opečeným pita chlebem.
Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.
Více informací na: www.zrozeno.eu
Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU
Video recept: