REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

hlavní jídlo

Gratinovaná zelenina po řecku se sýrem

Cuketa s cibulí a rajčaty posypaná kozím sýrem, v troubě zapečená.

Hovězí plátky po řecku

Plátky masa podušené s cibulí, česnekem, rajčatovým protlakem, lilkem a vínem.

Chobotnice na červeném víně II.

V originále se tento recept jmenuje “Krasáto ochtapódi”. Tato variant je z pořadu “VIP Prostřenp” od pana Vágnera.

Jehněčí kebab

Recept z Řecka na grilované kostky jehněčí kýty napíchané na jehle spolu s paprikou a rajčaty.

Juvarlakia

Masovo – rýžové kuličky v citrónové šťávě.

Kebab po řecku

Recept z Řecka na grilované kousky jehněčího masa servírované napíchané na špejle.

Kuře na rozinkách

Šťavnaté kuřecí maso servírované s pikantní, lehce nasládlou omáčkou.

Kuře po řecku

Ochucené kuře potřené bylinkovým olejem, upečené spolu se zeleninou, plátky citronu, olivami a feferonkami.

Kuřecí pilaf

Uvařené kuřecí maso, orestované s cibulí a podušené se spařenou rýží, rajčaty a ořechovými jádry.

Musaka II.

Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem, pečené dozlatova.

Musaka podle Nadi Indruchové

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.

Pastitsio

Řecký pokrm z mletého masa, těstovin nebo brambor, koření a zeleniny.

Plněné vinné listy

Vinné listy plněné orestovanou masovou směsí ze skopového masa, upečené v troubě.

Ryba po řecku

Kousky vykostěných ryb podušené se zeleninou.

Řecká musaka

Mleté hovězí (jehněčí nebo skopové) maso zapečené spolu s baklažány a další zeleninou.

Řecký guláš

Guláš z vepřového plece nebo ramínka, cibule a celeru, zdobený nastrouhaným sýrem a vajíčky.

Řecký guláš II.

Další varianta řeckého guláše, tentokrát z hovězí kližky a čerstvých fazolek.

Skopové ragú po řecku

Kostky ze skopového masa podušené na cibulovém základu v rajčatovém protlaku a víně.

Souvlaki

Malé kousky masa napíchané na jehlách, grilované. V Řecku se souvlaki tradičně dělají z vepřového nebo jehněčího, v poslední době často také z kuřecího masa.

Stifado

Skvělý recept na úpravu hovězího masa. Pochází z řecké kuchyně. Jde o kostky hovězího zadního podušené spolu s rajčaty a dalšími surovinami doměkka.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy