REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

hlavní jídlo

Gobetti rigati s lilkem, olivami, cizrnou a sýrem halloumi

Gobetti rigati neboli kolena velká od Adriany se velikostí, tvarem, ale zejména vroubkováním po celém obvodu ideálně hodí jako příloha do omáček. Skvělé jsou pak také jako součástí různých směsí a to ať už s masem, nebo těch bezmasých. Inspirujte se tímto receptem z řecké kuchyně, určitě se stane vaším oblíbeným!

Gratinovaná zelenina po řecku se sýrem

Cuketa s cibulí a rajčaty posypaná kozím sýrem, v troubě zapečená.

Hovězí plátky po řecku

Plátky masa podušené s cibulí, česnekem, rajčatovým protlakem, lilkem a vínem.

Chobotnice na červeném víně II.

V originále se tento recept jmenuje “Krasáto ochtapódi”. Tato variant je z pořadu “VIP Prostřenp” od pana Vágnera.

Jehněčí kebab

Recept z Řecka na grilované kostky jehněčí kýty napíchané na jehle spolu s paprikou a rajčaty.

Juvarlakia

Masovo – rýžové kuličky v citrónové šťávě.

Kebab po řecku

Recept z Řecka na grilované kousky jehněčího masa servírované napíchané na špejle.

Kuře na rozinkách

Šťavnaté kuřecí maso servírované s pikantní, lehce nasládlou omáčkou.

Kuře po řecku

Ochucené kuře potřené bylinkovým olejem, upečené spolu se zeleninou, plátky citronu, olivami a feferonkami.

Kuřecí pilaf

Uvařené kuřecí maso, orestované s cibulí a podušené se spařenou rýží, rajčaty a ořechovými jádry.

Mediterranean pizza

Feta sýr je ideální pro přípravu omelet, jako náplň do slaných koláčů a pirohů, salátů, nebo pro přípravu právě pizzy, jejíž recept můžete vyzkoušet podle tohoto návodu.

Musaka II.

Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem, pečené dozlatova.

Musaka podle Nadi Indruchové

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.

Pastitsio

Řecký pokrm z mletého masa, těstovin nebo brambor, koření a zeleniny.

Plněné vinné listy

Vinné listy plněné orestovanou masovou směsí ze skopového masa, upečené v troubě.

Ryba po řecku

Kousky vykostěných ryb podušené se zeleninou.

Řecká musaka

Mleté hovězí (jehněčí nebo skopové) maso zapečené spolu s baklažány a další zeleninou.

Řecké Garides

V tomto jídle je kromě krevet schovaný celý voňavý a barevný středomořský Řecko! Recept připravila Jája Králiková ze @zasadnezdrave.

Řecké kuřecí souvlaki

Řecká kuchyně je velmi pestrá a pracuje hlavně s čerstvými surovinami. Mezi typická jídla patří musaka, gyros, tzatziki nebo oblíbené souvlaki. Souvlaki jsou malé kousky masa, většinou vepřového nebo kuřecího, které se nejčastěji podávají opečené jako špíz.

Řecké souvlaki s grilovanou zeleninou a bulgurem

Prosluněné Řecko v podobě typických souvlaki vás přenese na terasy u bíle omítnutých domků s modrými střechami a okenicemi. Kde vás navnadí mořský vzduch, ale těšit se budete především na typicky známé čerstvé ingredience, voňavé právě utržené bylinky a šťavnatou ale na skus křupavou zeleninu.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy