REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řecké Garides

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V tomto jídle je kromě krevet schovaný celý voňavý a barevný středomořský Řecko! Recept připravila Jája Králiková ze @zasadnezdrave.


Ingredience:
300 gkrevet
2 baleníkozí sýry ve slaném nálevu Bon Lait
1 hrsthladkolisté petrželky
200 mlsuchého bílého vína
3 lžíceolivového oleje
1 lžícesušeného oregana
1 lžícečerstvé máty
4 ksvětší rajčata
4 ksstroužky česneku
2 kspálivé papriky
1 kscibule
sůl

Postup:
  1. Oloupanou cibuli rozkrojte napůl a nakrájejte ji nadrobno. Rajčata rozpulte, vyřízněte jim tvrdý klínek po stopce a nakrájejte na kostičky. Papriku nakrájejte zešikma na tenká kolečka, pažitku, česnek a mátu nakrájejte nadrobno. Krevety vyloupejte tak, aby jim zůstal poslední článek s ocáskem.
  2. Předehřejte si troubu na 180°C.
  3. Na rozehřátém olivovém oleji opečte cibulku s česnekem dozlatova, poté přilijte víno a občas promíchejte. Vařte, dokud nevyprchá alkohol, což je necelých 5 minut.
  4. Do směsi přidejte rajčata a papriky, opepřete a zamíchejte, přisypte oregano a mátu a opět promíchejte. Vařte, dokud se nezredukuje tekutina v pánvi.
  5. Nahoru na zeleninovou směs vyskládejte oloupané krevety a zasypejte rozdrobeným kozím sýrem. Pánev dejte do trouby pod gril na několik minut, než budou krevety krásně křupavé.
Poznámka:

Zdroj: www.bonlait.cz, autorka receptu: Jája Králiková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy