V tomto jídle je kromě krevet schovaný celý voňavý a barevný středomořský Řecko! Recept připravila Jája Králiková ze @zasadnezdrave.
Ingredience:
300 g | krevet |
2 balení | kozí sýry ve slaném nálevu Bon Lait |
1 hrst | hladkolisté petrželky |
200 ml | suchého bílého vína |
3 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | sušeného oregana |
1 lžíce | čerstvé máty |
4 ks | větší rajčata |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | pálivé papriky |
1 ks | cibule |
sůl |
Postup:
- Oloupanou cibuli rozkrojte napůl a nakrájejte ji nadrobno. Rajčata rozpulte, vyřízněte jim tvrdý klínek po stopce a nakrájejte na kostičky. Papriku nakrájejte zešikma na tenká kolečka, pažitku, česnek a mátu nakrájejte nadrobno. Krevety vyloupejte tak, aby jim zůstal poslední článek s ocáskem.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na rozehřátém olivovém oleji opečte cibulku s česnekem dozlatova, poté přilijte víno a občas promíchejte. Vařte, dokud nevyprchá alkohol, což je necelých 5 minut.
- Do směsi přidejte rajčata a papriky, opepřete a zamíchejte, přisypte oregano a mátu a opět promíchejte. Vařte, dokud se nezredukuje tekutina v pánvi.
- Nahoru na zeleninovou směs vyskládejte oloupané krevety a zasypejte rozdrobeným kozím sýrem. Pánev dejte do trouby pod gril na několik minut, než budou krevety krásně křupavé.
Zdroj: www.bonlait.cz, autorka receptu: Jája Králiková