REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řecko


Baklažány po aténsku

Chutná zeleninová příloha vhodná k jehněčímu masu nebo také k dušenému kuřeti.

Baklažány s jogurtovou omáčkou

Recept z Řecka na chutnou přílohu z orestovaných baklažánů.

Baklažány s paprikami a rajčaty

Recept z Řecka na opečené baklažány servírované spolu s paprikami a rajčaty, přelité jogurtem.

Bramborové opečenky na řecký způsob

Recept z Řecka na bramborovou přílohu. Uvařené brambory nastrouhané, smíchané s rajčaty a cibulí a opečené ve formě malých placek.

Gavros

Gavros jsou vlastně smažené grundle ochucené pouze solí a citrónem.

Gobetti rigati s lilkem, olivami, cizrnou a sýrem halloumi

Gobetti rigati neboli kolena velká od Adriany se velikostí, tvarem, ale zejména vroubkováním po celém obvodu ideálně hodí jako příloha do omáček. Skvělé jsou pak také jako součástí různých směsí a to ať už s masem, nebo těch bezmasých. Inspirujte se tímto receptem z řecké kuchyně, určitě se stane vaším oblíbeným!

Gratinovaná zelenina po řecku se sýrem

Cuketa s cibulí a rajčaty posypaná kozím sýrem, v troubě zapečená.

Houby po řecku

Za studena servírované podušené houby se zeleninou.

Hovězí plátky po řecku

Plátky masa podušené s cibulí, česnekem, rajčatovým protlakem, lilkem a vínem.

Chobotnice na červeném víně II.

V originále se tento recept jmenuje “Krasáto ochtapódi”. Tato variant je z pořadu “VIP Prostřenp” od pana Vágnera.

Jehněčí kebab

Recept z Řecka na grilované kostky jehněčí kýty napíchané na jehle spolu s paprikou a rajčaty.

Juvarlakia

Masovo – rýžové kuličky v citrónové šťávě.

Kebab po řecku

Recept z Řecka na grilované kousky jehněčího masa servírované napíchané na špejle.

Kuře na rozinkách

Šťavnaté kuřecí maso servírované s pikantní, lehce nasládlou omáčkou.

Kuře po řecku

Ochucené kuře potřené bylinkovým olejem, upečené spolu se zeleninou, plátky citronu, olivami a feferonkami.

Kuřecí pilaf

Uvařené kuřecí maso, orestované s cibulí a podušené se spařenou rýží, rajčaty a ořechovými jádry.

Lilkový salát – Melitzano salata

Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od pana Karla Vágnera na pečený lilek rozmixovaný spolu s dalšími ingrediencemi, podávaný vychlazený s pečivem.

Mediterranean pizza

Feta sýr je ideální pro přípravu omelet, jako náplň do slaných koláčů a pirohů, salátů, nebo pro přípravu právě pizzy, jejíž recept můžete vyzkoušet podle tohoto návodu.

Musaka II.

Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem, pečené dozlatova.

Musaka podle Nadi Indruchové

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy