REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řecko


Řecký selský salát

Salát z rajčat, okurky, zeleného listového salátu, cibule, pažitky, oliv a sýra, servírovaný přelitý ochucenou zálivkou.

Řecký snídaňový jogurt

Jogurt smíchaný se zakysanou smetanou, přelitý medem a posypaný nasekanými pistáciemi.

Skopové ragú po řecku

Kostky ze skopového masa podušené na cibulovém základu v rajčatovém protlaku a víně.

Souvlaki

Malé kousky masa napíchané na jehlách, grilované. V Řecku se souvlaki tradičně dělají z vepřového nebo jehněčího, v poslední době často také z kuřecího masa.

Spanakopita

Řecké slané šátečky vhodné jako předkrm nebo pochoutka k vínu.

Stifado

Skvělý recept na úpravu hovězího masa. Pochází z řecké kuchyně. Jde o kostky hovězího zadního podušené spolu s rajčaty a dalšími surovinami doměkka.

Šátečky s tuňákem

Šátečky z listového těsta plněné směsí z tuňáku, pórku, strouhanky, citronové šťávy a petrželky, upečené dozlatova.

Šiš kebab II.

Další variant na přípravu grilovaného masa.

Špenátový koláč z listového těsta

Slaný dezert z filo těsta plněného listovým salátem, upečeného dozlatova ve tvaru koláče.

Tartaletky s kozím sýrem

Koláčky z listového těsta pokladené kozím sýrem, přelité medem smíchaným s máslem, posypané drceným pepřem, v troubě zapečené dozlatova.

Taštičky s fetou

V listovém těstě zabalené kostičky fety, upečené dozlatova, podávané teplé, potřené medem. Původní recept se jmenuje “Pita me feta te měli”, recept z pořadu “VIP Prostřeno” od pana Karla Vágnera.

Tsoureki

V období Velikonoc se v Řecku peče tento spletený chléb, který se skládá z velmi bohatého těsta s vysokým obsahem cukru a tuku.

Tykvičky dušené s rajčaty

Recept z Řecka na zeleninovou přílohu podávanou za studena.

Tzatziki

Jogurtový dresink smíchaný se strouhanou okurkou, proslavený po celém světě.

Tzatziki II.

Řecký salát nebo studený předkrm, jogurtový dresink se strouhanou okurkou, proslavený po celém světě.

Velikonoční řecký chléb

Řecká varianta našeho mazance.

Vinařský salát

Listy salátu pokapané ochucenou zálivkou s nasekanou šalotkou, pokladené kousky šunky, sýrem a kuličkami hroznového vína, ozdobené lístky kerblíku.

Vision gliko – řecké želé

Toto želé vzniká při výrobě tradičního řeckého nápoje Vissinada. Pokud se nepoužije na přípravu sirupu, pak se podává jako dezert, nebo využívá podobně stejně jako klasická zavařenina, na ochucení moučníků a pod.

Zapečený fenykl s masem a brambory

Chutná úprava fenyklu z řecké kuchyně. Jde o vrstvy surovin pěkně vyskládané do zapékací misky, zapečené v troubě pěkně dozlatova.

Žlutý meloun jako dezert

Žlutý cukrový meloun nakrájený na kostky, pokapaný citronovou šťávou, podávaný vychlazený.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy