REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Souvlaki

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malé kousky masa napíchané na jehlách, grilované. V Řecku se souvlaki tradičně dělají z vepřového nebo jehněčího, v poslední době často také z kuřecího masa.


Ingredience:
1 kglibového vepřového, jehněčího nebo i kuřecího masa
špejle nebo malé grilovací jehly
Na marinádu:
4 lžícekvalitního olivového oleje
3-4 lžícecitronové šťávy
1-2 lžícečerveného vinného octa
1 lžičkasoli
1/2 lžičkyoregana
1/4 lžičkyčerného pepře
2-3 ksstroužky česneku
1 kssnítky tymiánu

Postup:

1. Do mísy nalijeme olivový olej spolu s citronovou šťávou a vinným octem
2. Přidáme koření, prolisovaný česnek a sůl, marinádu zamícháme
3. Maso nakrájíme na silnější plátky a poté krájíme z těchto plátků zhruba stejně velké kusy ve tvaru obdélníku
4. Připravené kousky masa naložíme do marináda a marinujeme 5-6 hodin, nebo i přes noc, během marinování několikrát maso s marinádou a kořením promícháme
5. Špejle na několik minut namočíme do vody, aby při grilování nehořely a pak na ně napícháme kousky masa (ty propichujeme na užší straně masových obdélníčků)
6. Na dobře rozpáleném grilu od marinády okapané souvlaki grilujeme ze všech stran, dozlatova.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme tzatziki, nebo jiné dipy, či studené omáčky vhodné ke grilovanému masu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy