Osvěžující salát z nastrouhané salátové okurky dochucený zakysanou smetanou.
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
500 g | salátové okurky (skleníkové) |
150 g | zakysané smetany |
2 ks | stroužky česneku |
2 lžíce | olivového oleje |
bílý mletý pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Skleníkové okurky dobře opereme, osušíme a nastrouháme do mísy i se slupkou na hrubé nudličky
2. Mírně osolíme, zamícháme, necháme chvíli uležet a pak uvolněnou vodu opatrně vymačkáme
3. K nastrouhaným okurkám přidáme utřený česnek se solí, rozšlehanou zakysanou smetanu, cukr, olej, mletý pepř a vše zlehka, ale dobře promícháme 4. Salát má být hodně hustý.
Na salát používáme velkou mísu (skleněnou, nerezovou nebo porcelánovou), abychom mohli salát dobře a snadno promíchat.
Poznámka:Kyselé prostředí (zakysaná smetana, citronová šťáva,jogurt), váže vitaminy rozpustné ve vodě, proto se jich v zelenině uchová více.