Řecké slané šátečky vhodné jako předkrm nebo pochoutka k vínu.
Ingredience:
500 g | listového těsta |
300 g | čerstvého špenátu |
150 g | nakládaných sušených rajčat |
100 g | sýra feta nebo ricotta |
2-3 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce |
olivový olej | |
sůl | |
sezamová semínka na ozdobu | |
mouka na vál |
Postup:
1. Na rozpáleném oleji orastujeme na plátky pokrájený česnek
2. Po cca 2 minutách přidáme omyté a okapané listy špenátu, necháme ho zavadnout
3. Promícháme, osolíme a počkáme, až zchladne
4. Špenát dáme do cedníku a necháme důkladně okapat, můžeme ho i lehce vyždímat, pak špenát nahrubo nasekáme na prkénku
5. Do misky dáme připravený špenát, okapaná a nahrubo nakrájená rajčata, sýr, jedno vejce a vše promícháme, případně směs ještě dosolíme
6. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájíme na čtverce o rozměru 11×11 cm
7. Doprostřed každého z těstových čtverců dáme větší lžíci špenátové směsi, přehneme do trojúhelníku a obě vzniklé hrany ještě zamáčkneme vidličkou
8. Šátečky potřeme rozšlehaným (druhým) vejcem a posypeme sezamovými semínka
9. Pečeme cca 20 minut při teplotě kolem 180 °C.
Příprava listového těsta: Listové těsto.