REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Spanakopita

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Řecké slané šátečky vhodné jako předkrm nebo pochoutka k vínu.


Ingredience:
500 glistového těsta
300 gčerstvého špenátu
150 gnakládaných sušených rajčat
100 gsýra feta nebo ricotta
2-3 ksstroužky česneku
2 ksvejce
olivový olej
sůl
sezamová semínka na ozdobu
mouka na vál

Postup:

1. Na rozpáleném oleji orastujeme na plátky pokrájený česnek
2. Po cca 2 minutách přidáme omyté a okapané listy špenátu, necháme ho zavadnout
3. Promícháme, osolíme a počkáme, až zchladne
4. Špenát dáme do cedníku a necháme důkladně okapat, můžeme ho i lehce vyždímat, pak špenát nahrubo nasekáme na prkénku
5. Do misky dáme připravený špenát, okapaná a nahrubo nakrájená rajčata, sýr, jedno vejce a vše promícháme, případně směs ještě dosolíme
6. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájíme na čtverce o rozměru 11×11 cm
7. Doprostřed každého z těstových čtverců dáme větší lžíci špenátové směsi, přehneme do trojúhelníku a obě vzniklé hrany ještě zamáčkneme vidličkou
8. Šátečky potřeme rozšlehaným (druhým) vejcem a posypeme sezamovými semínka
9. Pečeme cca 20 minut při teplotě kolem 180 °C.

Poznámka:

Příprava listového těsta: Listové těsto.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy