Slaný dezert z filo těsta plněného listovým salátem, upečeného dozlatova ve tvaru koláče.
Ingredience:
400 g | filo těsta (lze nahradit českým listovým těstem) |
450 g | listového špenátu |
300g | zakysané smetany |
200 g | tvrdého (ovčího) sýra |
2-4 ks | stroužky česneku |
1 ks | menší cibule |
3 ks | vejce + 1 ks na potření těsta |
špetka muškátového oříšku | |
olivový olej na potření | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Filo těsto rozdělíme na dva díly, jeden větší a jeden o něco menší, z větší části pak vyválíme placku o něco větší, než je průměr formy, tu vložíme do formy vyložené papírem na pečení, okraje musí mírně přesahovat boky formy
2. Připravíme náplň; na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nasekaný špenát, zakysanou smetanu, nastrouhaný sýr a vejce, zamícháme a necháme malou chvíli podusit
3. Směs nandáme na připravenou formu s listovým těstem, z druhé části těsta také vyválíme placku, kterou zaklopíme špenátovou směs
4. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem
5. V troubě vyhřáté na 190-200 °C koláč upečeme dozlatova.
Pomocí nože můžeme povrch koláče před potřením vajíčkem do kříže dekorativně naříznout.
Poznámka:Recept na domácí filo těsto nejdete zde: Filo těsto.