Ochucené kuře potřené bylinkovým olejem, upečené spolu se zeleninou, plátky citronu, olivami a feferonkami.
Ingredience:
1 ks | většího kuřete |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | citronu |
1 ks | stroužku česneku |
2 ks | feferonek |
4 ks | malých cuket |
250 ml | drůbežího vývaru |
100 ml | bílého vína |
250 g | cibulek |
100 g | černých vypeckovaných oliv |
3 snítky | čerstvého rozmarýnu |
1 svazeček | zelené petrželky |
2 lžíce | oleje |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Citron pečlivě omyjeme kartáčkem v horké vodě, z poloviny vymačkáme šťávu, zbytek nakrájíme na tenké plátky
2. Připravíme se bylinkový olej;, rozmarýn i petrželku nasekanou na drobno a oloupaný utřený stroužek česneku zalijeme olejem, zakapeme citronovou šťávou a promícháme
3. Omyté cukety po délce rozčtvrtíme a pak nakrájíme na kousky, větší cibulky rozpůlíme a očištěné feferonky nakrájíme na menší kousky
4. Kuře omyjeme, osušíme, zevnitř i vně osolíme, opepříme, potřeme bylinkovým olejem, upravíme na pekáčku tak, že křídla zaklesneme dozadu, zachytíme je tenkým provázkem, který na hřbetě překřížíme a nakonec uvážeme stehýnka k biskupu
5. Vložíme do předehřáté trouby na 190 °C, pečeme asi 20 minut, nejdříve břišní stranou dolů, pak přidáme nakrájenou zeleninu, plátky citronu, feferonky, bobkový list, olivy, vrátíme zpět do trouby a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou a podle potřeby podlévání horkou vodou, asi 15 minut před dohotovením kuře obrátíme, zalijeme bílým vínem s drůbežím vývarem a dopečeme dozlatova
6. Kuře naporcujeme, upravíme na talíře, obložíme měkkou zeleninou, přelijeme šťávou a podáváme a opékanými brambůrky nebo rozpečenými toasty.