REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuře po řecku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ochucené kuře potřené bylinkovým olejem, upečené spolu se zeleninou, plátky citronu, olivami a feferonkami.


Ingredience:
1 ksvětšího kuřete
1 ksbobkového listu
1 kscitronu
1 ksstroužku česneku
2 ksfeferonek
4 ksmalých cuket
250 mldrůbežího vývaru
100 mlbílého vína
250 gcibulek
100 gčerných vypeckovaných oliv
3 snítkyčerstvého rozmarýnu
1 svazečekzelené petrželky
2 lžíceoleje
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Citron pečlivě omyjeme kartáčkem v horké vodě, z poloviny vymačkáme šťávu, zbytek nakrájíme na tenké plátky
2. Připravíme se bylinkový olej;, rozmarýn i petrželku nasekanou na drobno a oloupaný utřený stroužek česneku zalijeme olejem, zakapeme citronovou šťávou a promícháme
3. Omyté cukety po délce rozčtvrtíme a pak nakrájíme na kousky, větší cibulky rozpůlíme a očištěné feferonky nakrájíme na menší kousky
4. Kuře omyjeme, osušíme, zevnitř i vně osolíme, opepříme, potřeme bylinkovým olejem, upravíme na pekáčku tak, že křídla zaklesneme dozadu, zachytíme je tenkým provázkem, který na hřbetě překřížíme a nakonec uvážeme stehýnka k biskupu
5. Vložíme do předehřáté trouby na 190 °C, pečeme asi 20 minut, nejdříve břišní stranou dolů, pak přidáme nakrájenou zeleninu, plátky citronu, feferonky, bobkový list, olivy, vrátíme zpět do trouby a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou a podle potřeby podlévání horkou vodou, asi 15 minut před dohotovením kuře obrátíme, zalijeme bílým vínem s drůbežím vývarem a dopečeme dozlatova
6. Kuře naporcujeme, upravíme na talíře, obložíme měkkou zeleninou, přelijeme šťávou a podáváme a opékanými brambůrky nebo rozpečenými toasty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy