Mleté hovězí (jehněčí nebo skopové) maso zapečené spolu s baklažány a další zeleninou.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
500 g | mletého hovězího masa (jehněčího nebo skopového) |
500 g | rajčat |
40 g | másla |
10 ks | malých cibulek |
4 ks | baklažánů |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | vejce |
1,5 dl | smetany (mléka) |
1 dl | vývaru |
olivový olej | |
mletý pepř | |
petrželka | |
sůl |
Postup:
1. Neoloupané baklažány nakrájíme na plátky, osolíme a necháme půl hodiny stát (tím je zbavíme hořkosti)
2. Potom je opláchneme, dobře osušíme a opečeme je po obou stranách na rozpáleném oleji
3. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli
4. Rajčata nakrájíme, podusíme a prolisujeme
5. Do vymaštěné zapékací mísy urovnáme ve vrstvách baklažány, mleté maso a cibuli, každou vrstvu osolíme, opepříme a poklademe bobkovým listem
6. Musaku zalijeme vývarem smíchaným s prolisovanými rajčaty a pečeme pod pokličkou ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut
7. Potom musaku zalijeme smetanou (mlékem) rozšlehanou s vejcem a dopečeme v mírně vyhřáté troubě.