REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem, pečené dozlatova.


Ingredience:
600 gmletého hovězího masa
300 mlsuchého bílého vína
1 lžičkamleté skořice
1 lžičkasušených chilli kroužků
2 ksvelkých lilků
1 ksplechovky krájených rajčat
1 ksvelké cibule
olivový olej
mletý pepř
hrst oreganových lístků
sůl
Na bešamelovou omáčku:
600 mlmléka
150 gstrouhaného parmazánu
75 ghladké mouky
75 gmásla
2 ksvajec
2 hrstistrouhaného parmazánu na posypání
špetka strouhaného muškátového oříšku

Postup:

1. Na dvou lžících rozehřátého oleje opečeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané, prolisované stroužky česneku a opékáme jednu až dvě minuty
2. Přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme 10 minut, přidáme rajčata, mletou skořici, chilli, nadrobno nasekané oregano, přilijeme víno a dusíme na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu
3. Zatím co se maso dusí rozkrojíme podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřeme je olejem, dáme na plech a necháme je pod grilem zapéct, aby zezlátly
4 V kastrolku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přidáme hladkou mouku, smažíme 1 minutu, pak pomalu přiléváme mléko, vymícháme dohladka, přidáme strouhaný parmazán, vymícháme znovu dohladka, odstavíme z tepla, necháme trochu vychladnout a nakonec vmícháme rozšlehaná vajíčka se špetkou muškátového oříšku
5. Začneme vrstvit do zapékací mísy, první vrstva na dně je lilek, druhá maso (které před tím osolíme a opepříme) a bešamel, pokračujeme lilkem a masem, končíme bešamelem
6. Nakonec posypeme nastrouhaným parmazánem, pečeme při 180 °C dozlatova (asi 30-40 minut) a podáváme se zakysanou smetanou a bagetou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy