REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem, pečené dozlatova.


Ingredience:
600 gmletého hovězího masa
300 mlsuchého bílého vína
1 lžičkamleté skořice
1 lžičkasušených chilli kroužků
2 ksvelkých lilků
1 ksplechovky krájených rajčat
1 ksvelké cibule
olivový olej
mletý pepř
hrst oreganových lístků
sůl
Na bešamelovou omáčku:
600 mlmléka
150 gstrouhaného parmazánu
75 ghladké mouky
75 gmásla
2 ksvajec
2 hrstistrouhaného parmazánu na posypání
špetka strouhaného muškátového oříšku

Postup:

1. Na dvou lžících rozehřátého oleje opečeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané, prolisované stroužky česneku a opékáme jednu až dvě minuty
2. Přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme 10 minut, přidáme rajčata, mletou skořici, chilli, nadrobno nasekané oregano, přilijeme víno a dusíme na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu
3. Zatím co se maso dusí rozkrojíme podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřeme je olejem, dáme na plech a necháme je pod grilem zapéct, aby zezlátly
4 V kastrolku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přidáme hladkou mouku, smažíme 1 minutu, pak pomalu přiléváme mléko, vymícháme dohladka, přidáme strouhaný parmazán, vymícháme znovu dohladka, odstavíme z tepla, necháme trochu vychladnout a nakonec vmícháme rozšlehaná vajíčka se špetkou muškátového oříšku
5. Začneme vrstvit do zapékací mísy, první vrstva na dně je lilek, druhá maso (které před tím osolíme a opepříme) a bešamel, pokračujeme lilkem a masem, končíme bešamelem
6. Nakonec posypeme nastrouhaným parmazánem, pečeme při 180 °C dozlatova (asi 30-40 minut) a podáváme se zakysanou smetanou a bagetou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy