Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem, pečené dozlatova.
Ingredience:
600 g | mletého hovězího masa |
300 ml | suchého bílého vína |
1 lžička | mleté skořice |
1 lžička | sušených chilli kroužků |
2 ks | velkých lilků |
1 ks | plechovky krájených rajčat |
1 ks | velké cibule |
olivový olej | |
mletý pepř | |
hrst oreganových lístků | |
sůl | |
Na bešamelovou omáčku: | |
600 ml | mléka |
150 g | strouhaného parmazánu |
75 g | hladké mouky |
75 g | másla |
2 ks | vajec |
2 hrsti | strouhaného parmazánu na posypání |
špetka strouhaného muškátového oříšku |
Postup:
1. Na dvou lžících rozehřátého oleje opečeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané, prolisované stroužky česneku a opékáme jednu až dvě minuty
2. Přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme 10 minut, přidáme rajčata, mletou skořici, chilli, nadrobno nasekané oregano, přilijeme víno a dusíme na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu
3. Zatím co se maso dusí rozkrojíme podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřeme je olejem, dáme na plech a necháme je pod grilem zapéct, aby zezlátly
4 V kastrolku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přidáme hladkou mouku, smažíme 1 minutu, pak pomalu přiléváme mléko, vymícháme dohladka, přidáme strouhaný parmazán, vymícháme znovu dohladka, odstavíme z tepla, necháme trochu vychladnout a nakonec vmícháme rozšlehaná vajíčka se špetkou muškátového oříšku
5. Začneme vrstvit do zapékací mísy, první vrstva na dně je lilek, druhá maso (které před tím osolíme a opepříme) a bešamel, pokračujeme lilkem a masem, končíme bešamelem
6. Nakonec posypeme nastrouhaným parmazánem, pečeme při 180 °C dozlatova (asi 30-40 minut) a podáváme se zakysanou smetanou a bagetou.