REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem, pečené dozlatova.


Ingredience:
600 gmletého hovězího masa
300 mlsuchého bílého vína
1 lžičkamleté skořice
1 lžičkasušených chilli kroužků
2 ksvelkých lilků
1 ksplechovky krájených rajčat
1 ksvelké cibule
olivový olej
mletý pepř
hrst oreganových lístků
sůl
Na bešamelovou omáčku:
600 mlmléka
150 gstrouhaného parmazánu
75 ghladké mouky
75 gmásla
2 ksvajec
2 hrstistrouhaného parmazánu na posypání
špetka strouhaného muškátového oříšku

Postup:

1. Na dvou lžících rozehřátého oleje opečeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané, prolisované stroužky česneku a opékáme jednu až dvě minuty
2. Přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme 10 minut, přidáme rajčata, mletou skořici, chilli, nadrobno nasekané oregano, přilijeme víno a dusíme na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu
3. Zatím co se maso dusí rozkrojíme podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřeme je olejem, dáme na plech a necháme je pod grilem zapéct, aby zezlátly
4 V kastrolku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přidáme hladkou mouku, smažíme 1 minutu, pak pomalu přiléváme mléko, vymícháme dohladka, přidáme strouhaný parmazán, vymícháme znovu dohladka, odstavíme z tepla, necháme trochu vychladnout a nakonec vmícháme rozšlehaná vajíčka se špetkou muškátového oříšku
5. Začneme vrstvit do zapékací mísy, první vrstva na dně je lilek, druhá maso (které před tím osolíme a opepříme) a bešamel, pokračujeme lilkem a masem, končíme bešamelem
6. Nakonec posypeme nastrouhaným parmazánem, pečeme při 180 °C dozlatova (asi 30-40 minut) a podáváme se zakysanou smetanou a bagetou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy