REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka podle Nadi Indruchové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.


Ingredience:
500 gmletého hovězího masa
400 gkrájených rajčat v plechovce (Polpa Gran Cubetti)
6-8 ksbrambor (podle velikosti)
4 ksstroužky česneku
1 ksvelká cibule
1 ksvětší lilek
150 mlsuchého červeného vína
2 lžíceolivového oleje
1 lžícesádla na vymazání pekáčku
1 lžícetřtinového cukru
1 lžičkamletého koriandru
1 lžičkařímského kmínu
1/2 lžičkymleté skořice
pepř
sůl
Na bešamel:
2-3 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
200 mlsmetany na vaření 12 %
200 mlmléka
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkastrouhaného muškátového oříšku
100 gna jemno nastrouhaného parmezánu
mletý bílý pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme lilek; omytý a osušený nakrájíme na půl cm kolečka, z obou stran osolíme a necháme 30 minut “potit”, pak sůl otřeme papírovou utěrkou a lilková kolečka přemístíme na plech vystaný papírem na pečení, v troubě na 180 °C pečeme nasucho cca 15 minut do světle hněda
2. Mezitím si připravíme masovou směs; do větší pánve dáme rozehřát olej, přidáme pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, přihodíme nasekaný česnek a necháme ho rozvonět, pak dáme mleté maso, přidáme všechno koření, sůl, pepř a restujeme za stálého míchání cca 10 minut
3. Přidáme krájená rajčata, víno, cukr a necháme probublávat na mírném plameni a za občasného míchání 30 minut
4. Zatím, co se masová směs dusí, oškrábeme brambory, řádně propláchneme ve studené vodě a důkladně je osušíme papírovou utěrkou, na kráječi nebo růčo nakrájíme na tenké 3 mm plátky
5. Pekáček vymažeme sádlem, hezky rukou, a to jak dno, tak i boky, na dno naskládáme polovinu brambor tak, abychom pokryli celé dno a nikde nebyla ani skulinka, poté přidáme polovinu masové směsi, na tu pak vyskládáme kolečka lilku, přidáme zbývající masovou směs a na ni vyskládáme zbytek brambor (jo, to jsem zapomněla … ty brambory nezapomeneme posolit :-))
6. Pekáček přikryjeme alobalem a v troubě na 170 °C zapékáme 50 minut
7. A připravíme si bešamel … z másla a mouky vymícháme světlou jíšku, přidáme muškátový oříšek a pepř, necháme rozvonět, zalejeme mlékem a smetanou, ochutíme citronovou šťávou a na mírném plameni prováříme 20 minut, občas zamícháme, úplně nakonec přidáme nastrouhaný parmazán (mléko přidáváme postupně, výsledná konzistence by měla připomínat krupičnou (řidší) kaši. Se solí také opatrně, parmazán je slaný dost)
8. Bešamel pak pomocí stěrky rozetřeme na musaku, teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C a zapékáme 15 až 20 minut, dokud se nezačnou na povrchu bešamelu tvořit světle hnědé bubliny
9. Když máme hotovo, pekáček vytáhneme a necháme 10 minut odpočívat, lépe se pak musaka porcuje.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy