REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka podle Nadi Indruchové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.


Ingredience:
500 gmletého hovězího masa
400 gkrájených rajčat v plechovce (Polpa Gran Cubetti)
6-8 ksbrambor (podle velikosti)
4 ksstroužky česneku
1 ksvelká cibule
1 ksvětší lilek
150 mlsuchého červeného vína
2 lžíceolivového oleje
1 lžícesádla na vymazání pekáčku
1 lžícetřtinového cukru
1 lžičkamletého koriandru
1 lžičkařímského kmínu
1/2 lžičkymleté skořice
pepř
sůl
Na bešamel:
2-3 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
200 mlsmetany na vaření 12 %
200 mlmléka
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkastrouhaného muškátového oříšku
100 gna jemno nastrouhaného parmezánu
mletý bílý pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme lilek; omytý a osušený nakrájíme na půl cm kolečka, z obou stran osolíme a necháme 30 minut “potit”, pak sůl otřeme papírovou utěrkou a lilková kolečka přemístíme na plech vystaný papírem na pečení, v troubě na 180 °C pečeme nasucho cca 15 minut do světle hněda
2. Mezitím si připravíme masovou směs; do větší pánve dáme rozehřát olej, přidáme pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, přihodíme nasekaný česnek a necháme ho rozvonět, pak dáme mleté maso, přidáme všechno koření, sůl, pepř a restujeme za stálého míchání cca 10 minut
3. Přidáme krájená rajčata, víno, cukr a necháme probublávat na mírném plameni a za občasného míchání 30 minut
4. Zatím, co se masová směs dusí, oškrábeme brambory, řádně propláchneme ve studené vodě a důkladně je osušíme papírovou utěrkou, na kráječi nebo růčo nakrájíme na tenké 3 mm plátky
5. Pekáček vymažeme sádlem, hezky rukou, a to jak dno, tak i boky, na dno naskládáme polovinu brambor tak, abychom pokryli celé dno a nikde nebyla ani skulinka, poté přidáme polovinu masové směsi, na tu pak vyskládáme kolečka lilku, přidáme zbývající masovou směs a na ni vyskládáme zbytek brambor (jo, to jsem zapomněla … ty brambory nezapomeneme posolit :-))
6. Pekáček přikryjeme alobalem a v troubě na 170 °C zapékáme 50 minut
7. A připravíme si bešamel … z másla a mouky vymícháme světlou jíšku, přidáme muškátový oříšek a pepř, necháme rozvonět, zalejeme mlékem a smetanou, ochutíme citronovou šťávou a na mírném plameni prováříme 20 minut, občas zamícháme, úplně nakonec přidáme nastrouhaný parmazán (mléko přidáváme postupně, výsledná konzistence by měla připomínat krupičnou (řidší) kaši. Se solí také opatrně, parmazán je slaný dost)
8. Bešamel pak pomocí stěrky rozetřeme na musaku, teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C a zapékáme 15 až 20 minut, dokud se nezačnou na povrchu bešamelu tvořit světle hnědé bubliny
9. Když máme hotovo, pekáček vytáhneme a necháme 10 minut odpočívat, lépe se pak musaka porcuje.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy