REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka podle Nadi Indruchové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.


Ingredience:
500 gmletého hovězího masa
400 gkrájených rajčat v plechovce (Polpa Gran Cubetti)
6-8 ksbrambor (podle velikosti)
4 ksstroužky česneku
1 ksvelká cibule
1 ksvětší lilek
150 mlsuchého červeného vína
2 lžíceolivového oleje
1 lžícesádla na vymazání pekáčku
1 lžícetřtinového cukru
1 lžičkamletého koriandru
1 lžičkařímského kmínu
1/2 lžičkymleté skořice
pepř
sůl
Na bešamel:
2-3 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
200 mlsmetany na vaření 12 %
200 mlmléka
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkastrouhaného muškátového oříšku
100 gna jemno nastrouhaného parmezánu
mletý bílý pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme lilek; omytý a osušený nakrájíme na půl cm kolečka, z obou stran osolíme a necháme 30 minut “potit”, pak sůl otřeme papírovou utěrkou a lilková kolečka přemístíme na plech vystaný papírem na pečení, v troubě na 180 °C pečeme nasucho cca 15 minut do světle hněda
2. Mezitím si připravíme masovou směs; do větší pánve dáme rozehřát olej, přidáme pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, přihodíme nasekaný česnek a necháme ho rozvonět, pak dáme mleté maso, přidáme všechno koření, sůl, pepř a restujeme za stálého míchání cca 10 minut
3. Přidáme krájená rajčata, víno, cukr a necháme probublávat na mírném plameni a za občasného míchání 30 minut
4. Zatím, co se masová směs dusí, oškrábeme brambory, řádně propláchneme ve studené vodě a důkladně je osušíme papírovou utěrkou, na kráječi nebo růčo nakrájíme na tenké 3 mm plátky
5. Pekáček vymažeme sádlem, hezky rukou, a to jak dno, tak i boky, na dno naskládáme polovinu brambor tak, abychom pokryli celé dno a nikde nebyla ani skulinka, poté přidáme polovinu masové směsi, na tu pak vyskládáme kolečka lilku, přidáme zbývající masovou směs a na ni vyskládáme zbytek brambor (jo, to jsem zapomněla … ty brambory nezapomeneme posolit :-))
6. Pekáček přikryjeme alobalem a v troubě na 170 °C zapékáme 50 minut
7. A připravíme si bešamel … z másla a mouky vymícháme světlou jíšku, přidáme muškátový oříšek a pepř, necháme rozvonět, zalejeme mlékem a smetanou, ochutíme citronovou šťávou a na mírném plameni prováříme 20 minut, občas zamícháme, úplně nakonec přidáme nastrouhaný parmazán (mléko přidáváme postupně, výsledná konzistence by měla připomínat krupičnou (řidší) kaši. Se solí také opatrně, parmazán je slaný dost)
8. Bešamel pak pomocí stěrky rozetřeme na musaku, teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C a zapékáme 15 až 20 minut, dokud se nezačnou na povrchu bešamelu tvořit světle hnědé bubliny
9. Když máme hotovo, pekáček vytáhneme a necháme 10 minut odpočívat, lépe se pak musaka porcuje.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy