REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka podle Nadi Indruchové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.


Ingredience:
500 gmletého hovězího masa
400 gkrájených rajčat v plechovce (Polpa Gran Cubetti)
6-8 ksbrambor (podle velikosti)
4 ksstroužky česneku
1 ksvelká cibule
1 ksvětší lilek
150 mlsuchého červeného vína
2 lžíceolivového oleje
1 lžícesádla na vymazání pekáčku
1 lžícetřtinového cukru
1 lžičkamletého koriandru
1 lžičkařímského kmínu
1/2 lžičkymleté skořice
pepř
sůl
Na bešamel:
2-3 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
200 mlsmetany na vaření 12 %
200 mlmléka
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkastrouhaného muškátového oříšku
100 gna jemno nastrouhaného parmezánu
mletý bílý pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme lilek; omytý a osušený nakrájíme na půl cm kolečka, z obou stran osolíme a necháme 30 minut „potit“, pak sůl otřeme papírovou utěrkou a lilková kolečka přemístíme na plech vystaný papírem na pečení, v troubě na 180 °C pečeme nasucho cca 15 minut do světle hněda
2. Mezitím si připravíme masovou směs; do větší pánve dáme rozehřát olej, přidáme pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, přihodíme nasekaný česnek a necháme ho rozvonět, pak dáme mleté maso, přidáme všechno koření, sůl, pepř a restujeme za stálého míchání cca 10 minut
3. Přidáme krájená rajčata, víno, cukr a necháme probublávat na mírném plameni a za občasného míchání 30 minut
4. Zatím, co se masová směs dusí, oškrábeme brambory, řádně propláchneme ve studené vodě a důkladně je osušíme papírovou utěrkou, na kráječi nebo růčo nakrájíme na tenké 3 mm plátky
5. Pekáček vymažeme sádlem, hezky rukou, a to jak dno, tak i boky, na dno naskládáme polovinu brambor tak, abychom pokryli celé dno a nikde nebyla ani skulinka, poté přidáme polovinu masové směsi, na tu pak vyskládáme kolečka lilku, přidáme zbývající masovou směs a na ni vyskládáme zbytek brambor (jo, to jsem zapomněla … ty brambory nezapomeneme posolit :-))
6. Pekáček přikryjeme alobalem a v troubě na 170 °C zapékáme 50 minut
7. A připravíme si bešamel … z másla a mouky vymícháme světlou jíšku, přidáme muškátový oříšek a pepř, necháme rozvonět, zalejeme mlékem a smetanou, ochutíme citronovou šťávou a na mírném plameni prováříme 20 minut, občas zamícháme, úplně nakonec přidáme nastrouhaný parmazán (mléko přidáváme postupně, výsledná konzistence by měla připomínat krupičnou (řidší) kaši. Se solí také opatrně, parmazán je slaný dost)
8. Bešamel pak pomocí stěrky rozetřeme na musaku, teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C a zapékáme 15 až 20 minut, dokud se nezačnou na povrchu bešamelu tvořit světle hnědé bubliny
9. Když máme hotovo, pekáček vytáhneme a necháme 10 minut odpočívat, lépe se pak musaka porcuje.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy