S naší evropskou kuchařkou se tentokráte vydáme na studený sever – do Švédska. Köttbullar med potatismos, tedy masové koule s omáčkou asi znáte díky obchodnímu domu Ikea. Můžete si je ale připravit i doma.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
300 g | mletého vepřového masa |
300 g | mletého hovězího masa |
75 g | strouhanky |
100 ml | mléka |
1 hrst | nasekaných čerstvých bylinek (petržel, kopr, pažitka, libeček) |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžička | muškátového oříšku |
1 lžička | ového koření |
1 ks | velká cibule |
1 ks | vejce |
čerstvě mletý pepř | |
mořská sůl | |
Omáčka: | |
400 ml | hovězího vývaru |
100 ml | sladké smetany |
2 lžíce | hladké mouky |
citrónová šťáva (podle chuti) | |
mořská sůl na dochucení |
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme do měkka, tak aby začínala mít světle hnědou barvu. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smíchejte
- Masovou směs jsme si nechali odpočinout v lednici. Směs rozdělíme na 4 stejné díly a každý ještě na deset. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky
- Kuličky umístit do zapékací mísy, pokapeme olejem, trochu s nimi zatřeseme, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C na zhruba 30 minut – je třeba kuličky kontrolovat
- Teď si připravíme tradiční omáčku, která se k masovým kuličkám podává
- Do malého hrnce dáme vývar, smetanu, mouku, (šťávu z citrónu), sůl, zamíchejte a zahřívejte
- Kuličky se mezitím dopekly, slejeme přebytečný tuk, kuličky vyjmeme z pekáče a pomocí trochu vývaru odstraníme připečenou šťávu, kterou přidáme do samotné omáčky. Omáčku přivedeme k varu, stáhneme a pomalu redukujeme, po zhoustnutí můžeme servírovat.
Hotový pokrm můžeme dozdobit brusinkovým džemem.
Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.
Více informací na: www.zrozeno.eu
Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU
Poznámka:O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.