REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Masové koule s brambory a omáčkou (Köttbullar med potatismos)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S naší evropskou kuchařkou se tentokráte vydáme na studený sever – do Švédska. Köttbullar med potatismos, tedy masové koule s omáčkou asi znáte díky obchodnímu domu Ikea. Můžete si je ale připravit i doma.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
300 gmletého vepřového masa
300 gmletého hovězího masa
75 gstrouhanky
100 mlmléka
1 hrstnasekaných čerstvých bylinek (petržel, kopr, pažitka, libeček)
1 lžíceolivového oleje
1 lžičkamuškátového oříšku
1 lžičkaového koření
1 ksvelká cibule
1 ksvejce
čerstvě mletý pepř
mořská sůl
Omáčka:
400 mlhovězího vývaru
100 mlsladké smetany
2 lžícehladké mouky
citrónová šťáva (podle chuti)
mořská sůl na dochucení

Postup:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme do měkka, tak aby začínala mít světle hnědou barvu. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smíchejte
  2. Masovou směs jsme si nechali odpočinout v lednici. Směs rozdělíme na 4 stejné díly a každý ještě na deset. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky
  3. Kuličky umístit do zapékací mísy, pokapeme olejem, trochu s nimi zatřeseme, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C na zhruba 30 minut – je třeba kuličky kontrolovat
  4. Teď si připravíme tradiční omáčku, která se k masovým kuličkám podává
  5. Do malého hrnce dáme vývar, smetanu, mouku, (šťávu z citrónu), sůl, zamíchejte a zahřívejte
  6. Kuličky se mezitím dopekly, slejeme přebytečný tuk, kuličky vyjmeme z pekáče a pomocí trochu vývaru odstraníme připečenou šťávu, kterou přidáme do samotné omáčky. Omáčku přivedeme k varu, stáhneme a pomalu redukujeme, po zhoustnutí můžeme servírovat.
Doporučení:

Hotový pokrm můžeme dozdobit brusinkovým džemem.

Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

Více informací na: www.zrozeno.eu

Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU

Poznámka:

O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy