REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Köttbullar se smetanovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Švédská specialita, masové kuličky upečené v troubě, servírované přelité smetanovou omáčkou spolu s ovocným dipem.


Ingredience:
Na masové kuličky:
400 gmletého vepřového masa
200 gmletého telecího masa
4 lžícestrouhanky
1 kshousky + voda
1 ksvejce
1 ksmalé cibule
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
400 mlmasového vývaru
200 mlsmetany
1 lžíceinstantní jíšky
Na brusinkový dip:
300 gbrusinkové marmelády
100 mlbrusinkové šťávy (pomerančové)
trochu citronové šťávy

Postup:

1. Mleté vepřové maso smícháme s mletým telecím masem, přidáme vymačkanou ve vlažné vodě namočenou housku, oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, rozklepnuté vejce, strouhanku, dostatečně okořeníme solí i pepřem a vše dobře promícháme
2. Pak z masové hmoty vytvarujeme malé kuličky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C (horkovzdušné 180 °C) asi 15 minut
3. Na smetanovou omáčku mezitím vlijeme do hrnce masový vývar, který necháme do poloviny vyvařit, přilijeme smetanu, vmícháme jíšku a necháme přejít varem
4. Na brusinkový dip smícháme brusinkovou marmeládu s brusinkovou šťávou a ochutíme trochou citronové šťávy
5. Köttbullar podáváme se smetanovou omáčkou a brusinkovým dipem a jako příloha se hodí vařené brambory, bramborová kaše nebo hranolky pečené v troubě.

Doporučení:

Omáčku můžeme obohatit o plátky žampionů nebo jiných tvrdých hub, které zprudka orestujeme na troše másla, osolíme a nakonec zamícháme do omáčky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy