Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)
Bifteky podle Lindströma
Tento recept má kořeny ve Švédsku.
Bramborové opečenky
Recept ze Švédska na chutnou přílohu z brambor.
Brennessel polévka
Skandinávská bylinková polévka z povařených kopřiv, zeleninového vývaru a dalších ingrediencí, rozmixovaná, servírovaná s krutony.
Dánský sýrový košíček
Recept z Dánska na chutný předkrm z rybích produktů, tvarohu a sýra.
Dušené červené zelí na dánský způsob
Rychlý recept na dušené zelí.
Dušený špenát II.
Recept ze Švédska.
Fettisdagsbullar semlor
Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.
Gravlax
V soli, cukru a kopru naložený filet lososa zbavený kůže, servírovaný nakrájený na tenké plátky. Recept pochází ze Skandinávie.
Grilovaní uzenáči
Recept ze Švédska.
Halibut se slaninou a zeleninou
Recept původem z Norska na pečeného Halibuta se zeleninou, anglickou slaninou a žampióny.
Hasselback brambory
Brambory Hasselback s klobásou a slaninou se narodily ve Švédsku a získaly svůj název podle restaurace, ve které se poprvé podávaly.
Jablka pečená v těstě
Recept ze Švédska na plněná jablka zabalená do těsta a po té upečená.
Janssonovo pokušení – Janssons Freestelse
Tradiční švédsky pokrm, který se podává o Vánocích. Má mnoho obměn – nakrájené brambory se prokládají marinovanými ančovičkami, kousky uzené makrely, filety z tresky atd.
Jehněčí frikasé
Recept původem ze Švédska na vařené jehněčí maso.
Jehněčí plec s koprovou omáčkou
(Švédsko)
Jehněčí plec se zelím
Recept z Norska na dušené jehněčí maso.
Jemné jehněčí ragú
Kousky jehněčí plece podušené se zeleninou. (Švédsko)
Kořeněné hovězí maso
Tatarák ze severu, umletá svíčková podávaná za studene se žloutkem, řepou a kapari. (Švédsko)
Köttbullar se smetanovou omáčkou
Švédská specialita, masové kuličky upečené v troubě, servírované přelité smetanovou omáčkou spolu s ovocným dipem.
Kvaefjordkake – norský dort verdens beste (nejlepší na světě)
Tento trošičku náročnější moučník je opravdová výzva. Je složitější na přípravu, časově, finančně a nebudu lhát, když řeknu, že i na nervy. Nemusí být třípatrový, klidně postačí a stejně efektní bude i ze dvou vrstev. Výsledek je ale úžasný!
- 1
- 2
- 3
- 4
- Následující
reklama