REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)


Bifteky podle Lindströma

Tento recept má kořeny ve Švédsku.

Bramborové opečenky

Recept ze Švédska na chutnou přílohu z brambor.

Brennessel polévka

Skandinávská bylinková polévka z povařených kopřiv, zeleninového vývaru a dalších ingrediencí, rozmixovaná, servírovaná s krutony.

Dánský sýrový košíček

Recept z Dánska na chutný předkrm z rybích produktů, tvarohu a sýra.

Dušené červené zelí na dánský způsob

Rychlý recept na dušené zelí.

Dušený špenát II.

Recept ze Švédska.

Fettisdagsbullar semlor

Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.

Gravlax

V soli, cukru a kopru naložený filet lososa zbavený kůže, servírovaný nakrájený na tenké plátky. Recept pochází ze Skandinávie.

Grilovaní uzenáči

Recept ze Švédska.

Halibut se slaninou a zeleninou

Recept původem z Norska na pečeného Halibuta se zeleninou, anglickou slaninou a žampióny.

Hasselback brambory

Brambory Hasselback s klobásou a slaninou se narodily ve Švédsku a získaly svůj název podle restaurace, ve které se poprvé podávaly.

Jablka pečená v těstě

Recept ze Švédska na plněná jablka zabalená do těsta a po té upečená.

Janssonovo pokušení – Janssons Freestelse

Tradiční švédsky pokrm, který se podává o Vánocích. Má mnoho obměn – nakrájené brambory se prokládají marinovanými ančovičkami, kousky uzené makrely, filety z tresky atd.

Jehněčí frikasé

Recept původem ze Švédska na vařené jehněčí maso.

Jehněčí plec se zelím

Recept z Norska na dušené jehněčí maso.

Jemné jehněčí ragú

Kousky jehněčí plece podušené se zeleninou. (Švédsko)

Kořeněné hovězí maso

Tatarák ze severu, umletá svíčková podávaná za studene se žloutkem, řepou a kapari. (Švédsko)

Köttbullar se smetanovou omáčkou

Švédská specialita, masové kuličky upečené v troubě, servírované přelité smetanovou omáčkou spolu s ovocným dipem.

Kvaefjordkake – norský dort verdens beste (nejlepší na světě)

Tento trošičku náročnější moučník je opravdová výzva. Je složitější na přípravu, časově, finančně a nebudu lhát, když řeknu, že i na nervy. Nemusí být třípatrový, klidně postačí a stejně efektní bude i ze dvou vrstev. Výsledek je ale úžasný!

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy