Recept ze Švédska na plněná jablka zabalená do těsta a po té upečená.
Ingredience:
12 ks | malých jablek |
1/2 ks | vejce |
mletá skořice | |
pískový cukr | |
mandle | |
Těsto: | |
250 g | hladké mouky |
200 g | másla |
ledová studená voda | |
špetka soli | |
hladká mouka na vyválení |
Postup:
1. Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme na jemno nakrájené změklé máslo, sůl, rychle promneme a studenou vodou zaděláme vláčné těsto
2. Necháme v chladu asi půl hodiny odležet
3. Jablka oloupeme a kulatým vypichovačem z nich vykrojíme jádřince
4. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký obdélník, nakrájíme 12 čtverečků, poklademe jablky, jejíchž otvory naplníme směsí spařených, oloupaných a na jemno umletých mandlí, pískového cukru, skořice a zabalíme je do těsta
5. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova
6. Jablka podáváme teplá nebo studená, se šlehačkou nebo s vanilkovým krémem.