REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvaefjordkake – norský dort verdens beste (nejlepší na světě)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento trošičku náročnější moučník je opravdová výzva. Je složitější na přípravu, časově, finančně a nebudu lhát, když řeknu, že i na nervy. Nemusí být třípatrový, klidně postačí a stejně efektní bude i ze dvou vrstev. Výsledek je ale úžasný!


Ingredience:
Na jednu pusinku:
180 gkrupicového cukru
25 gmandlových lupínků
2 ksbílky
špetka soli
Na jeden korpus:
100 ghladké mouky
100 gzměklého másla
80 gkrupicového cukru
4 ksžloutky
5 lžicmléka
1 lžičkaprášku do pečiva
Krém:
500 mlplnotučného mléka
150 mlsmetany na šlehání alespoň 30 %
60 gkrupicového cukru
20 gkukuřičného škrobu
20 ghladké mouky
4 ksžloutky
semínka z 1/2 vanilkového lusku
Ostatní:
papír na pečení, potravinářská fólie, olej (ve spreji) ...

Postup:

1. Protože se musí dobře vychladit, začneme krémem; mléko s vyškrábnutými vanilkovými semínky přivedeme k varu, ale nevaříme, v robotu vyšleháme žloutky s cukrem do světlé, nadýchané pěny, zašleháme mouku a škrob a pomalu přiléváme ohřáté vanilkové mléko, všechno vrátíme do hrnce a na sporák a za stálého poctivého míchání přivedeme k varu, vaříme do zhoustnutí a pořádně odmícháváme ode dna a stěn, aby se nenadělaly cucky, nakonec pokryjeme potravinářskou fólií po celém povrchu, aby se neudělal škraloup a necháme dobře vychladit (množství krému vystačí na třípatrovou variantu, pokud se rozhodneme jen pro patra dvě, krému postačí polovina)
2. Pokračujeme pusinkou; do čisté a suché mísy robota vložíme bílky se špetkou soli a šleháme do polotuhé konzistence, přidáme cukr a necháme robota pracovat, až se utvoří pevná lesklá bílková hmota, které nepadají špičky, přendáme do misky a necháme stranou
3. Následuje korpus; změklé máslo s cukrem šleháme v míse robota (teď se umývat nemusí) do světlé pěny, postupně přidáme žloutky, necháme vždy dobře zašlehat, zašleháme i mouku smíchanou s práškem do pečiva a úplně nakonec po lžících mléko
4. V čase, kdy se šlehá máslo s cukrem, vyložíme dortovou formu papírem na pečení a boky vytřeme máslem nebo vystříkáme olejem ve spreji, troubu předehřejeme na 180 °C
5. Žloutkové těsto vložíme do dortové formy, uhladíme, naneseme připravenou sněhovou pusinku, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 30 min, protože každá trouba peče jinak, hlídáme a provedeme špilktest (pokud by lupínky rychle hnědly, přikryjeme papírem na pečení)
6. Tento postup (body 2. a 3.) opakujeme 2krát nebo 3krát, podle variant počtu pater, všechny korpusy necháme dobře vychladnout
7. Smetanu na šlehání ušleháme dotuha a vmícháme velmi opatrně, jen stěrkou do připraveného, vychlazeného krému
8. Kompletace; první korpus uložíme pusinkou nahoru na podnos, naneseme krém (u tří pater polovinu, u dvou všechen), můžeme jen tak ležérně, nebo zdobícím sáčkem se špičkou, opatrně položíme druhý korpus a opakujeme.

Doporučení:

Šlehala i pekla jsem každý korpus zvlášť. Doporučuji dort ihned servírovat, pusinka od krému rychle vlhne.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy