REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvaefjordkake – norský dort verdens beste (nejlepší na světě)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento trošičku náročnější moučník je opravdová výzva. Je složitější na přípravu, časově, finančně a nebudu lhát, když řeknu, že i na nervy. Nemusí být třípatrový, klidně postačí a stejně efektní bude i ze dvou vrstev. Výsledek je ale úžasný!


Ingredience:
Na jednu pusinku:
180 gkrupicového cukru
25 gmandlových lupínků
2 ksbílky
špetka soli
Na jeden korpus:
100 ghladké mouky
100 gzměklého másla
80 gkrupicového cukru
4 ksžloutky
5 lžicmléka
1 lžičkaprášku do pečiva
Krém:
500 mlplnotučného mléka
150 mlsmetany na šlehání alespoň 30 %
60 gkrupicového cukru
20 gkukuřičného škrobu
20 ghladké mouky
4 ksžloutky
semínka z 1/2 vanilkového lusku
Ostatní:
papír na pečení, potravinářská fólie, olej (ve spreji) ...

Postup:

1. Protože se musí dobře vychladit, začneme krémem; mléko s vyškrábnutými vanilkovými semínky přivedeme k varu, ale nevaříme, v robotu vyšleháme žloutky s cukrem do světlé, nadýchané pěny, zašleháme mouku a škrob a pomalu přiléváme ohřáté vanilkové mléko, všechno vrátíme do hrnce a na sporák a za stálého poctivého míchání přivedeme k varu, vaříme do zhoustnutí a pořádně odmícháváme ode dna a stěn, aby se nenadělaly cucky, nakonec pokryjeme potravinářskou fólií po celém povrchu, aby se neudělal škraloup a necháme dobře vychladit (množství krému vystačí na třípatrovou variantu, pokud se rozhodneme jen pro patra dvě, krému postačí polovina)
2. Pokračujeme pusinkou; do čisté a suché mísy robota vložíme bílky se špetkou soli a šleháme do polotuhé konzistence, přidáme cukr a necháme robota pracovat, až se utvoří pevná lesklá bílková hmota, které nepadají špičky, přendáme do misky a necháme stranou
3. Následuje korpus; změklé máslo s cukrem šleháme v míse robota (teď se umývat nemusí) do světlé pěny, postupně přidáme žloutky, necháme vždy dobře zašlehat, zašleháme i mouku smíchanou s práškem do pečiva a úplně nakonec po lžících mléko
4. V čase, kdy se šlehá máslo s cukrem, vyložíme dortovou formu papírem na pečení a boky vytřeme máslem nebo vystříkáme olejem ve spreji, troubu předehřejeme na 180 °C
5. Žloutkové těsto vložíme do dortové formy, uhladíme, naneseme připravenou sněhovou pusinku, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 30 min, protože každá trouba peče jinak, hlídáme a provedeme špilktest (pokud by lupínky rychle hnědly, přikryjeme papírem na pečení)
6. Tento postup (body 2. a 3.) opakujeme 2krát nebo 3krát, podle variant počtu pater, všechny korpusy necháme dobře vychladnout
7. Smetanu na šlehání ušleháme dotuha a vmícháme velmi opatrně, jen stěrkou do připraveného, vychlazeného krému
8. Kompletace; první korpus uložíme pusinkou nahoru na podnos, naneseme krém (u tří pater polovinu, u dvou všechen), můžeme jen tak ležérně, nebo zdobícím sáčkem se špičkou, opatrně položíme druhý korpus a opakujeme.

Doporučení:

Šlehala i pekla jsem každý korpus zvlášť. Doporučuji dort ihned servírovat, pusinka od krému rychle vlhne.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy