REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvaefjordkake – norský dort verdens beste (nejlepší na světě)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento trošičku náročnější moučník je opravdová výzva. Je složitější na přípravu, časově, finančně a nebudu lhát, když řeknu, že i na nervy. Nemusí být třípatrový, klidně postačí a stejně efektní bude i ze dvou vrstev. Výsledek je ale úžasný!


Ingredience:
Na jednu pusinku:
180 gkrupicového cukru
25 gmandlových lupínků
2 ksbílky
špetka soli
Na jeden korpus:
100 ghladké mouky
100 gzměklého másla
80 gkrupicového cukru
4 ksžloutky
5 lžicmléka
1 lžičkaprášku do pečiva
Krém:
500 mlplnotučného mléka
150 mlsmetany na šlehání alespoň 30 %
60 gkrupicového cukru
20 gkukuřičného škrobu
20 ghladké mouky
4 ksžloutky
semínka z 1/2 vanilkového lusku
Ostatní:
papír na pečení, potravinářská fólie, olej (ve spreji) ...

Postup:

1. Protože se musí dobře vychladit, začneme krémem; mléko s vyškrábnutými vanilkovými semínky přivedeme k varu, ale nevaříme, v robotu vyšleháme žloutky s cukrem do světlé, nadýchané pěny, zašleháme mouku a škrob a pomalu přiléváme ohřáté vanilkové mléko, všechno vrátíme do hrnce a na sporák a za stálého poctivého míchání přivedeme k varu, vaříme do zhoustnutí a pořádně odmícháváme ode dna a stěn, aby se nenadělaly cucky, nakonec pokryjeme potravinářskou fólií po celém povrchu, aby se neudělal škraloup a necháme dobře vychladit (množství krému vystačí na třípatrovou variantu, pokud se rozhodneme jen pro patra dvě, krému postačí polovina)
2. Pokračujeme pusinkou; do čisté a suché mísy robota vložíme bílky se špetkou soli a šleháme do polotuhé konzistence, přidáme cukr a necháme robota pracovat, až se utvoří pevná lesklá bílková hmota, které nepadají špičky, přendáme do misky a necháme stranou
3. Následuje korpus; změklé máslo s cukrem šleháme v míse robota (teď se umývat nemusí) do světlé pěny, postupně přidáme žloutky, necháme vždy dobře zašlehat, zašleháme i mouku smíchanou s práškem do pečiva a úplně nakonec po lžících mléko
4. V čase, kdy se šlehá máslo s cukrem, vyložíme dortovou formu papírem na pečení a boky vytřeme máslem nebo vystříkáme olejem ve spreji, troubu předehřejeme na 180 °C
5. Žloutkové těsto vložíme do dortové formy, uhladíme, naneseme připravenou sněhovou pusinku, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 30 min, protože každá trouba peče jinak, hlídáme a provedeme špilktest (pokud by lupínky rychle hnědly, přikryjeme papírem na pečení)
6. Tento postup (body 2. a 3.) opakujeme 2krát nebo 3krát, podle variant počtu pater, všechny korpusy necháme dobře vychladnout
7. Smetanu na šlehání ušleháme dotuha a vmícháme velmi opatrně, jen stěrkou do připraveného, vychlazeného krému
8. Kompletace; první korpus uložíme pusinkou nahoru na podnos, naneseme krém (u tří pater polovinu, u dvou všechen), můžeme jen tak ležérně, nebo zdobícím sáčkem se špičkou, opatrně položíme druhý korpus a opakujeme.

Doporučení:

Šlehala i pekla jsem každý korpus zvlášť. Doporučuji dort ihned servírovat, pusinka od krému rychle vlhne.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy