moučníky, dezerty
Fettisdagsbullar semlor
Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.
Jablka pečená v těstě
Recept ze Švédska na plněná jablka zabalená do těsta a po té upečená.
Kvaefjordkake – norský dort verdens beste (nejlepší na světě)
Tento trošičku náročnější moučník je opravdová výzva. Je složitější na přípravu, časově, finančně a nebudu lhát, když řeknu, že i na nervy. Nemusí být třípatrový, klidně postačí a stejně efektní bude i ze dvou vrstev. Výsledek je ale úžasný!
Ovocný pudink
Recept z Dánska.
Skořicoví šneci
Skořicoví šneci, to je český výraz sladké rolády běžně servírované v severní Evropě a také Severní Americe. Ve Švédsku se nazývá Kanelbulle, v Dánsku Kanelsnegl, v Norsku Kanelbolle, Skillsingsboller nebo Kanelsnurr, ve Finsku této roládě říkají Korvapuusti a v Estonsku Kaneelirull.
Studený jablečný nákyp s chlebem
Recept z Dánska.
Tvarohový nákyp z Dánska
Pečený nákyp ze Skandinávie z tvarohu, hrubé mouky, smatany, cukru a mandlí.
Zmrazená borůvková šlehačka
Recept ze Švédska.
reklama