REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fettisdagsbullar semlor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.


Ingredience:
375 gpšeničné mouky
75 gmásla
30 gdroždí
250 mlmléka
4 lžícehnědého cukru
1 lžičkamletého kardamomu
1 ksvejce rozšlehané s lžičkou vody
špetka soli
Na náplň:
125 gmletých spařených mandlí
120 gmoučkového cukru
250 mlšlehačky
2-3 kapkyextraktu s hořkých mandlí
1 ksbílku

Postup:

1. V polovině vlažného mléka a špetky cukru rozpustíme rozdrobené kvasnice a necháme je vzejít
2. Zbytek smetany s vodou smíchat s cukrem, solí, rozpuštěným máslem, kardamomem a trochou mouky, našleháme dohladka
3. Přidáme vzejitý kvásek se zbytkem mouky, pomocí vařečky vypracujeme pevné, hladké těsto (kdo má, může použít robota)
4. Povrch těsta posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut, nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem
5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně ho propracujeme rukama, pak z něj vyválíme váleček, z kterého nožem rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvoříme malé bochánky , ty vyskládáme na vymaštěný plech
6. Vršky bochánků potřeme rozkvedlaným vejcem s trochou vody a dáme péci do trouby vyhřáté na 220 °C na cca 10 minut
7. Upečené buchty přendáme na mřížku nebo na utěrku a necháme vychladnout. Poté z nich opatrně odkrojíme nebo odstřihneme vršky a vyjmeme trochu střídky
8. Vyjmuté středy buchet smícháme v misce s pomletými mandlemi, bílkem, mandlovým extraktem, cukrem, a pokud je třeba, troškou mléka, vše důkladně promícháme a vypracujeme hladký krém
9. Buchtičky před samotným podáváním naplníme mandlovým krémem, ozdobíme polévkovou lžící šlehačky, přiklopíme vršky a posypeme skořicovým cukrem.

Doporučení:

Tradičně se tyto buchtičky podávají také v hlubokých talířích zalité horkým mlékem (v tom případě bez šlehačky v náplni), které se muže ochutit mandlovou a vanilkovou příchutí, nebo se mohou buchtičky pocukrovat mletou skořicí smíchanou s cukrem (nebo skořicovým cukrem).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy