REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fettisdagsbullar semlor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.


Ingredience:
375 gpšeničné mouky
75 gmásla
30 gdroždí
250 mlmléka
4 lžícehnědého cukru
1 lžičkamletého kardamomu
1 ksvejce rozšlehané s lžičkou vody
špetka soli
Na náplň:
125 gmletých spařených mandlí
120 gmoučkového cukru
250 mlšlehačky
2-3 kapkyextraktu s hořkých mandlí
1 ksbílku

Postup:

1. V polovině vlažného mléka a špetky cukru rozpustíme rozdrobené kvasnice a necháme je vzejít
2. Zbytek smetany s vodou smíchat s cukrem, solí, rozpuštěným máslem, kardamomem a trochou mouky, našleháme dohladka
3. Přidáme vzejitý kvásek se zbytkem mouky, pomocí vařečky vypracujeme pevné, hladké těsto (kdo má, může použít robota)
4. Povrch těsta posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut, nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem
5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně ho propracujeme rukama, pak z něj vyválíme váleček, z kterého nožem rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvoříme malé bochánky , ty vyskládáme na vymaštěný plech
6. Vršky bochánků potřeme rozkvedlaným vejcem s trochou vody a dáme péci do trouby vyhřáté na 220 °C na cca 10 minut
7. Upečené buchty přendáme na mřížku nebo na utěrku a necháme vychladnout. Poté z nich opatrně odkrojíme nebo odstřihneme vršky a vyjmeme trochu střídky
8. Vyjmuté středy buchet smícháme v misce s pomletými mandlemi, bílkem, mandlovým extraktem, cukrem, a pokud je třeba, troškou mléka, vše důkladně promícháme a vypracujeme hladký krém
9. Buchtičky před samotným podáváním naplníme mandlovým krémem, ozdobíme polévkovou lžící šlehačky, přiklopíme vršky a posypeme skořicovým cukrem.

Doporučení:

Tradičně se tyto buchtičky podávají také v hlubokých talířích zalité horkým mlékem (v tom případě bez šlehačky v náplni), které se muže ochutit mandlovou a vanilkovou příchutí, nebo se mohou buchtičky pocukrovat mletou skořicí smíchanou s cukrem (nebo skořicovým cukrem).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy