REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fettisdagsbullar semlor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.


Ingredience:
375 gpšeničné mouky
75 gmásla
30 gdroždí
250 mlmléka
4 lžícehnědého cukru
1 lžičkamletého kardamomu
1 ksvejce rozšlehané s lžičkou vody
špetka soli
Na náplň:
125 gmletých spařených mandlí
120 gmoučkového cukru
250 mlšlehačky
2-3 kapkyextraktu s hořkých mandlí
1 ksbílku

Postup:

1. V polovině vlažného mléka a špetky cukru rozpustíme rozdrobené kvasnice a necháme je vzejít
2. Zbytek smetany s vodou smíchat s cukrem, solí, rozpuštěným máslem, kardamomem a trochou mouky, našleháme dohladka
3. Přidáme vzejitý kvásek se zbytkem mouky, pomocí vařečky vypracujeme pevné, hladké těsto (kdo má, může použít robota)
4. Povrch těsta posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut, nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem
5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně ho propracujeme rukama, pak z něj vyválíme váleček, z kterého nožem rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvoříme malé bochánky , ty vyskládáme na vymaštěný plech
6. Vršky bochánků potřeme rozkvedlaným vejcem s trochou vody a dáme péci do trouby vyhřáté na 220 °C na cca 10 minut
7. Upečené buchty přendáme na mřížku nebo na utěrku a necháme vychladnout. Poté z nich opatrně odkrojíme nebo odstřihneme vršky a vyjmeme trochu střídky
8. Vyjmuté středy buchet smícháme v misce s pomletými mandlemi, bílkem, mandlovým extraktem, cukrem, a pokud je třeba, troškou mléka, vše důkladně promícháme a vypracujeme hladký krém
9. Buchtičky před samotným podáváním naplníme mandlovým krémem, ozdobíme polévkovou lžící šlehačky, přiklopíme vršky a posypeme skořicovým cukrem.

Doporučení:

Tradičně se tyto buchtičky podávají také v hlubokých talířích zalité horkým mlékem (v tom případě bez šlehačky v náplni), které se muže ochutit mandlovou a vanilkovou příchutí, nebo se mohou buchtičky pocukrovat mletou skořicí smíchanou s cukrem (nebo skořicovým cukrem).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy