REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Skořicoví šneci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skořicoví šneci, to je český výraz sladké rolády běžně servírované v severní Evropě a také Severní Americe. Ve Švédsku se nazývá Kanelbulle, v Dánsku Kanelsnegl, v Norsku Kanelbolle, Skillsingsboller nebo Kanelsnurr, ve Finsku této roládě říkají Korvapuusti a v Estonsku Kaneelirull.


Ingredience:
Na těsto:
560 ghladké mouky
70 grozpuštěného másla
70 gcukru krupice
4 gskořice
4 gsoli
1 ksvejce
1 sáčeksušeného droždí
240 mlvlažného mléka
Na náplň:
120 gtřtinového cukru
100 grozpuštěného másla
15 gskořice
Na polevu:
120 gmoučkového cukru
8 gmásla
30 mlmléka
1 lžícejavorového sirupu

Postup:
  1. Do mísy nasypeme cukr, přilijeme vlažné mléko a také rozpuštěné máslo. Vše promícháme a vsypeme sáček sušeného droždí, promícháme, přikryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme, na teplém místě, 15 minut odpočívat. Po čtvrt hodině přidáme 420 g hladké mouky, vejce, sůl, skořici a vypracujeme těsto, které ale bude lepit, proto je vhodnější při přípravě pomocí robota suroviny od začátku vkládat přímo do nádoby robota, mícháme pomocí hnětacího háku. Nakonec přisypeme zbytek mouky a těsto zpracováváme dalších zhruba 4-6 minut, až se těsto začne samo odlepovat od nádoby.
  2. Těsto vytáhneme z nádoby robota, ještě ho propracujeme ručně a pak hroudu těsta vložíme do čisté mísy na teplé místo. Necháme kynout tak 1 hodinu, pak těsto znovu propracujeme a opět vložíme do mísy, necháme kynout další 1 hodinu.
  3. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát velký cca 30×50 cm. Potřeme ho rozpuštěným máslem, posypeme třtinovým cukrem a nakonec skořicí. Těsto opatrně smotáme do ruličky a krájíme na 2,5-3 cm široké šneky, ty vkládáme vedle sebe do pekáčku, kde je necháme, pod hadrovou utěrkou, ještě 30 minut kynout.
  4. Šneky ještě před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, pekáč dáme do trouby vyhřáté na 180-190 °C, necháme péct 17-20 minut, prostě pěkně dozlatova.
  5. Po upečení skořicové šneky necháme vychladnout, prochladlé šneky pak polijeme polevou připravenou smícháním moučkového cukru, rozpuštěného másla, mléka a lžíce javorového sirupu..
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Češi se snaží jídlem neplýtvat. Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Dle nové studie společnosti IPSOS, vytvořené jako součást projektu proti plýtvání potravinami a lednicové slepoty pro značku Hellmann’s,(1) 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci. Suroviny, kterými Češi nejčastěji plýtvají, jsou převážně ovoce, zelenina a chleba. Za snížení plýtvání potravinami může také větší tolerance ke konzumaci potravin po datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je nedostatek inspirace pro přípravu pokrmů. Stále více lidí vnímá jako příčinu nezužitkování potravin také lednicovou slepotu, na kterou se dlouhodobě zaměřuje značka Hellmann’s ve své kampani „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy