REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brennessel polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skandinávská bylinková polévka z povařených kopřiv, zeleninového vývaru a dalších ingrediencí, rozmixovaná, servírovaná s krutony.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
220 gkopřiv (tak 5 cm dlouhé výhonky mladých rostlin)
1,5 lzeleninového vývaru
4 ksvejce
1-2 ksstroužky česneku
1 kscibule
2 lžíceolivového oleje
1 hrstřeřichy na ozdobu (nemusí být)
krajíčky žitného nebo špaldového chleba na krutonky, případně jiné polévkové sypání
špetka mletého muškátového oříšku
(zakysaná smetana na ozdobu)
pepř
sůl

Postup:

1. Na malé kostičky pokrájený chleba promícháme v misce s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem, pak je nasypeme na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 20 minut pěkně dokřupava
2. Ve velkém hrnci zahřejeme olivový olej, nasypeme jemně nasekanou cibuli, kterou osmahneme dosklovata
3. Přilijeme vývar, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a necháme vařit
4. Do bublajícího vývaru nasypeme mladé, nadrobno pokrájené, kopřivy, osolíme, opepříme a vše vaříme 20 minut
5. Hotovou polévku rozmixujeme ručním tyčovým mixérem a jednotlivé porce podáváme s krutony, ozdobené kolečky natvrdo uvařených vajíček a řeřichou.

Doporučení:

Místo řeřichy můžeme polévku ozdobit snítkem vrchní části mladé kopřivy, vejce lze vynechat, či krutony nahradit jiným sypáním do polévek. Také můžete polévku ochutit lžící zakysané smetany.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy