Tradiční švédsky pokrm, který se podává o Vánocích. Má mnoho obměn – nakrájené brambory se prokládají marinovanými ančovičkami, kousky uzené makrely, filety z tresky atd.
Ingredience:
300 g | filetů z tresky |
200 g | smetany |
100 g | brambor |
2 ks | cibule |
strouhanka | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, plátky na drobné hranolky
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, na másle ji osmahneme do zlatova
3. Filety z tresky pokrájíme na proužky, zapékací misku vymažeme máslem a posypeme strouhankou
4. Naskládáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme, poklademe kousky tresky, kolečky osmažené cibule
5. Takto naplníme misku – nahoře musí být vrstva brambor, osolíme a opepříme
6. Naplněnou zapékací misku vložíme do vyhřáté trouby, po 20 minutách pečení zalije smetanou, ztlumíme troubu a zapečeme dalších 20 minut.
Podáváme teplé s ve Švédsku oblíbenou naloženou červenou řepou.