V soli, cukru a kopru naložený filet lososa zbavený kůže, servírovaný nakrájený na tenké plátky. Recept pochází ze Skandinávie.
Ingredience:
500 g | lososa |
300 g | krystalového cukru |
300 g | soli |
2-3 lžíce | kopru |
pepř | |
K servírování: | |
Tatarská omáčka Hellmann´s Delikátní | |
klíčky řeřichy | |
citrón |
Postup:
- Lososa je třeba dobře očistit a zbavit kůže, filet položte kůží dolů a pomocí dlouhého a ostrého nože kůži odkrojte, z lososa odkrojte také břišní část, která je příliš tenká a nehodí se pro tento typ receptu
- V míse smíchejte sůl, krystalový cukr a čerstvě nasekaný kopr, dobře promíchejte
- Část soli nasypejte do menší podélné misky a rozprostřete
- Lososa bez kůže položte na sůl a celého ho zasypejte zbylou solí s cukrem a koprem
- Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat, minimální doba naložení je jeden den, čím déle ho tam necháte, tím bude maso lososa pevnější
- Sůl z masa odstraňte, popřípadě opláchněte pod studenou vodou a dobře osušte
- Lososa nakrájejte pomocí hodně ostrého nože na velmi tenké plátky
- Zasypejte klíčky řeřichy a podávejte s Tatarskou omáčkou Hellmann´s Delikátní a měsíčkem citrónu.
Zdroj: www.hellmanns.cz