REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Losos Gravad lax (Gravlax)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Gravlax nebo také gravad lax, je velice populární mezinárodní předkrm, který dnes nechybí na jídelním lístku ani jedné lepší mezinárodní restaurace. Přesný původ tohoto receptu není znám. Jediné, co je jisté, že o jeho původ se perou všichni Skandinávci.


Ingredience:
1 ksčerstvý losos zbavený šupin
1 lžícehrubozrnné soli
1 lžícenejlépe čerstvě namletého černého pepře
1 lžícecukru
snítky kopru
Na "Gravlax" omáčku:
7 lžicolivového oleje
2 lžícefrancouzské hořčice
2 lžícecukru
2 lžícepokrájeného kopru
1 ksžloutku
drcený černý pepř
Na ozdobu:
osminky citrónu
snítky kopru
kapari

Postup:

1. Čerstvého vykuchaného lososa zbavíme hlavy a po délce se rozpůlíme a vykostíme, jednu půlku ryby položíme kůží dolů do vhodné podlouhlé nádoby, do povrchu masa vetřeme hrubozrnnou sůl, cukr a pepř a pokryjeme silnou vrstvou čerstvého kopru
2. Na takto upravený filet položíme kůží nahoru stejně okořeněná druhá půlka ryby
3. Nádobu s masem přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na 2 až 3 dny do ledničky
4. Marinované filety lososa krájíme šikmým řezem ostrým nožem na papírově tenké plátky (40–
50 g), ty vějířovitě rozložíme na studené talíře, posypeme několika kapary a přelijeme gravlax omáčkou, předkrm servírujeme ozdobený snítkami čerstvého kopru a osminkami citrónu.

Příprava omáčky:
Gravlax omáčku připravíme z hořčice, do které zvolna přiléváme olej, jako při přípravě majonézy, do hmoty dále zapracujeme cukr, sůl, drcený černý pepř a jemně usekaný kopr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy