REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Losos Gravad lax (Gravlax)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Gravlax nebo také gravad lax, je velice populární mezinárodní předkrm, který dnes nechybí na jídelním lístku ani jedné lepší mezinárodní restaurace. Přesný původ tohoto receptu není znám. Jediné, co je jisté, že o jeho původ se perou všichni Skandinávci.


Ingredience:
1 ksčerstvý losos zbavený šupin
1 lžícehrubozrnné soli
1 lžícenejlépe čerstvě namletého černého pepře
1 lžícecukru
snítky kopru
Na "Gravlax" omáčku:
7 lžicolivového oleje
2 lžícefrancouzské hořčice
2 lžícecukru
2 lžícepokrájeného kopru
1 ksžloutku
drcený černý pepř
Na ozdobu:
osminky citrónu
snítky kopru
kapari

Postup:

1. Čerstvého vykuchaného lososa zbavíme hlavy a po délce se rozpůlíme a vykostíme, jednu půlku ryby položíme kůží dolů do vhodné podlouhlé nádoby, do povrchu masa vetřeme hrubozrnnou sůl, cukr a pepř a pokryjeme silnou vrstvou čerstvého kopru
2. Na takto upravený filet položíme kůží nahoru stejně okořeněná druhá půlka ryby
3. Nádobu s masem přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na 2 až 3 dny do ledničky
4. Marinované filety lososa krájíme šikmým řezem ostrým nožem na papírově tenké plátky (40–
50 g), ty vějířovitě rozložíme na studené talíře, posypeme několika kapary a přelijeme gravlax omáčkou, předkrm servírujeme ozdobený snítkami čerstvého kopru a osminkami citrónu.

Příprava omáčky:
Gravlax omáčku připravíme z hořčice, do které zvolna přiléváme olej, jako při přípravě majonézy, do hmoty dále zapracujeme cukr, sůl, drcený černý pepř a jemně usekaný kopr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy