O původ tohoto receptu se perou všichni Skandinávci. Jde o marinované plátky syrového lososa, které se servírují jako předkrm, přelité studenou omáčkou Gravlax.
Ingredience:
500 g | vykostěného filetu z lososa bez kůže |
1 lžíce | hrubozrnné soli |
1 lžíce | cukru |
nasekaný mladý kopr | |
citron | |
Na omáčku: | |
1 lžíce | dijonské hořčice |
1 lžíce | cukru |
3-4 lžíce | olivového oleje |
1 ks | bílku |
pepř | |
kopr | |
sůl |
Postup:
1. V misce smícháme sůl s cukrem, směsku vetřeme do filetu z lososa a posypeme jemně nasekaným koprem, zabalíme do potravinářské folie a necháme 1-3 dny v lednici rozležet, několikrát můžeme obrátit 2. Marinovaný filet vyndáme, odstraníme kopr
3. Ze žloutku, hořčice a ostatním surovin ušleháme omáčku
4. Filety krájíme na tenké plátky, vějířovitě rozložíme na talíři, přelije lehce omáčkou, přidáme plátek citronu a podáváme s krajíčky čerstvého chleba.