S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáváme aktuálně tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept je ale od nás z Česka! Recept na pstruh po mlynářsku zná asi každý, ale již málo koho napadne ho podávat s pohankovým rizotem. Tuto kombinaci musíte rozhodně vyzkoušet!
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | čerství pstruzi |
1 ks | citron |
100 g | másla |
50 g | přepuštěného másla na smažení |
2 lžíce | hladké mouky |
1 svazek | petrželky |
Na pohankové rizoto: | |
250 g | pohanky |
5 ks | žampionů |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | papriky (zelená a červená) |
1 ks | cibule |
1 lžíce | oleje |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Vykuchané pstruhy řádně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Pokapeme je zvenku i uvnitř citronem, jemně osolíme a obalíme v hladké mouce
- Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a ryby na něm z každé strany asi 5 minut opékáme
- Po opečení slijeme použitý tuk z pánve a dáme na pánev jednu lžíci čerstvého másla, pstruhy na máslo položíme, obrátíme a přendáme na talíř
- Na pánev s máslem nasypeme omytou, osušenou a jemně nasekanou petrželku a jen velmi krátce zpěníme
- Máslo s petrželkou nalijeme na pstruha a poklademe plátky citronu
- Pohanku nasypeme do vroucí mírně osolené vody a vaříme 10 minut, následně scedíme přebytečnou vodu
- Cibuli nakrájíme na nudličky a zpěňte na oleji, papriky nakrájejte na kostičky, žampiony na plátky, vše přisypeme k cibuli a krátce opečte
- Směs trochu osolíme, opepříme a dusíme, dokud maso nezměkne. Přidejte dále prolisovaný česnek a směs smíchejte s pohankou
Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.
Více informací na: www.zrozeno.eu
Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU
Video recept:
Poznámka:O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.
Pstruh opečený na pánvi, servírovaný s brambory v alobalu a koprovým dipem
Pstruh s dýňovo-hráškovým pyré