Dobrá ryba toho mnoho nepotřebuje a pstruh mezi ně bezpochyby patří. Jednoduše doplněný dýní, hráškem a jemným kořením. Dokonalá kombinace na právě probíhající podzim.
Ingredience:
Na 4 porce budeme potřebovat: | |
4 ks | filety ze pstruha |
pepř | |
sůl | |
Na dýňovo-hráškové pyré: | |
400 g | očištěné dýně (ideálně Hokaido) |
100 g | hrášku (může být čerstvý nebo zmražený) |
50 g | másla |
muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Pstruha osolíme a opepříme. Rybu není třeba jakkoliv více kořenit, sama o sobě má dokonalou chuť.
- V pánvi rozpálíme menší množství tuku a rybu na něm osmažíme (jako první stranu osmažíme tu s kůží).
- Dýni nakrájíme na menší kousky a uvaříme do změknutí. Trvá to přibližně 10 – 15 minut. Jakmile je dýně měkká, přidáme k ní hrášek (čerstvý stačí minutu povařit, zmražený necháme rozmrznout). Následně vodu slijeme.
- Do hrnce s dýní a hráškem přidáme změklé máslo a vyšleháme pomocí mixéru na pyré. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
- Pstruha podáváme s teplým zeleninovým pyré. Můžeme zakápnout pár kapkami kvalitního olivového oleje.
O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie. Více informací na: www.zrozeno.eu