REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maďarský perkelt s tarhoňou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáváme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto receptem jsem zavítali do Maďarska, země červených paprik (koření) a guláše.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kgvepřového bůčku nakrájeného na kostky
750 gcibule, nakrájená nadrobno
4 ksrajčata, nakrájená na kostky
2 kszelené čerstvé papriky, nakrájená na nudličky
1-2 kssušené chilli papričky
2 lžícemleté sladké (maďarské) papriky
čerstvě namletý černý pepř
sůl
Na tarhoně:
1 balení tarhoní (můžeme použít bulgur)

Postup:
  1. Maso opláchneme, popřípadě zbavíme kůže, osušíme a nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme
  2. V kastrolu rozpustíme asi dvě lžíce vepřového sádla a při nízké teplotě a za stálého míchání osmažíme cibuli, přidáme maso a zvolna orestujeme
  3. Když jsou kousky masa „zatažené“, přidáme vrchovatou lžíci sladké mleté papriky. Zamícháme. Kvalitní maďarská lahůdková paprika se vyznačuje plnou, opravdu paprikovou chutí. Můžeme přidat i půl lžičky maďarské pálivé
  4. Paprikové lusky zbavíme jader, opláchneme a nakrájíme na menší proužky, přidáme oloupaná rajčata, které jsme předem nasekali na kousky, zeleninu přidáme k masu, přidáme ještě asi dvě lžičky soli, chvíli mícháme, stále při mírné teplotě. Pak přiklopíme poklicí, po uplynutí 5 minut odklopíme.
  5. Když je zelenina čerstvá, sahá šťáva tak do poloviny celkové vrstvy pokrmu. Tak by to mělo být. V případě potřeby přidáme malé množství vývaru nebo bílého vína, poté pomalu dusíme pod pokličkou. Teplotu nezvyšujeme!
  6. V mezičase si v dalším hrnci přivedeme k varu vodu, kterou osolíme a vložíme do ní tarhoňu. Poté co nám vyplave na hladinu, posbíráme cedníčkem a propláchneme vodou
  7. Když je maso měkké, odkryjeme pokrm, zvýšíme teplotu a vyvařením zredukujeme do zahoustlé konzistence. Perkelt se na talíři neroztéká a díky tomu nemusíme přidávat žádnou mouku. Recept je tím pádem bezlepkový.
  8. Na konci ochutnáme, popřípadě prosolíme nebo přiostříme pálivou paprikou, podáváme s uvařenou, okapanou tarhoní.
Doporučení:

Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

Více informací na: www.zrozeno.eu

Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU

Video recept:

Poznámka:

O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Češi se snaží jídlem neplýtvat. Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Dle nové studie společnosti IPSOS, vytvořené jako součást projektu proti plýtvání potravinami a lednicové slepoty pro značku Hellmann’s,(1) 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci. Suroviny, kterými Češi nejčastěji plýtvají, jsou převážně ovoce, zelenina a chleba. Za snížení plýtvání potravinami může také větší tolerance ke konzumaci potravin po datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je nedostatek inspirace pro přípravu pokrmů. Stále více lidí vnímá jako příčinu nezužitkování potravin také lednicovou slepotu, na kterou se dlouhodobě zaměřuje značka Hellmann’s ve své kampani „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy