S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáváme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto receptem jsem zavítali do Maďarska, země červených paprik (koření) a guláše.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | vepřového bůčku nakrájeného na kostky |
750 g | cibule, nakrájená nadrobno |
4 ks | rajčata, nakrájená na kostky |
2 ks | zelené čerstvé papriky, nakrájená na nudličky |
1-2 ks | sušené chilli papričky |
2 lžíce | mleté sladké (maďarské) papriky |
čerstvě namletý černý pepř | |
sůl | |
Na tarhoně: | |
1 balení | tarhoní (můžeme použít bulgur) |
Postup:
- Maso opláchneme, popřípadě zbavíme kůže, osušíme a nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme
- V kastrolu rozpustíme asi dvě lžíce vepřového sádla a při nízké teplotě a za stálého míchání osmažíme cibuli, přidáme maso a zvolna orestujeme
- Když jsou kousky masa „zatažené“, přidáme vrchovatou lžíci sladké mleté papriky. Zamícháme. Kvalitní maďarská lahůdková paprika se vyznačuje plnou, opravdu paprikovou chutí. Můžeme přidat i půl lžičky maďarské pálivé
- Paprikové lusky zbavíme jader, opláchneme a nakrájíme na menší proužky, přidáme oloupaná rajčata, které jsme předem nasekali na kousky, zeleninu přidáme k masu, přidáme ještě asi dvě lžičky soli, chvíli mícháme, stále při mírné teplotě. Pak přiklopíme poklicí, po uplynutí 5 minut odklopíme.
- Když je zelenina čerstvá, sahá šťáva tak do poloviny celkové vrstvy pokrmu. Tak by to mělo být. V případě potřeby přidáme malé množství vývaru nebo bílého vína, poté pomalu dusíme pod pokličkou. Teplotu nezvyšujeme!
- V mezičase si v dalším hrnci přivedeme k varu vodu, kterou osolíme a vložíme do ní tarhoňu. Poté co nám vyplave na hladinu, posbíráme cedníčkem a propláchneme vodou
- Když je maso měkké, odkryjeme pokrm, zvýšíme teplotu a vyvařením zredukujeme do zahoustlé konzistence. Perkelt se na talíři neroztéká a díky tomu nemusíme přidávat žádnou mouku. Recept je tím pádem bezlepkový.
- Na konci ochutnáme, popřípadě prosolíme nebo přiostříme pálivou paprikou, podáváme s uvařenou, okapanou tarhoní.
Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.
Více informací na: www.zrozeno.eu
Recept k článku: Vaříme s projektem Zrozeno v EU
Video recept:
Poznámka:O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.