REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Recepty, návody a rady profi kuchařů, barmanů, výrobců či prodejců gastronomických produktů

Jsou mistry ve svém oboru, přesto nenosí nos nahoru, nedělají tajnosti a rádi poradí, doporučí a předají recepty všem kuchařským amatérům. To platí nejen o šéfkuchařích, ale i pro další profesionály svého oboru, jako výrobce potravin, zemědělce, vinaře, pekaře …

Mléko pod drobnohledem

Zdraví je považováno za základ životního štěstí. S ním je velmi úzce spjato stravování, jedno z nejvíce diskutovaných témat současnosti. Dnes je navíc velmi moderní zpochybňovat potraviny, které byly celá desetiletí nebo i staletí vychvalovány pro jejich zdravotní přínosy. Mezi ně patří i mléko a mléčné výrobky. Zaslouží si být takto kritizovány? Nebo se jedná o iracionální davové šílenství?

Moře chutí v pražských ulicích i u vás doma: Ochutnejte mušle podle kulinářských hvězd

Proč jíst slávky? Jsou zdravé, jednoduché a rychlé na přípravu, navíc velmi chutné. A oproti zažitým předsudkům nejsou vůbec drahé. Připravovat je můžete na desítky různých způsobů – inspirujte se třeba recepty ambassadorů Prague mussel weeku. Ještě nikdy jste slávky nezkusili a doma si na ně netroufáte? Pak na konci září zamiřte do jedné ze sta vybraných pražských restaurací, kde na vás čeká speciální mušlové cenu za poloviční cenu.

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

Mražená zelenina? Často čerstvější než čerstvá

Zelenina není už taková, jako bývala, pokud tedy nemáte zeleninu z vlastní zahrádky či lokálního farmáře. Možná za to může vysoká poptávka po ovoci a zelenině, možná je na vině dychtění po nesezónních či trochu exotičtějších plodech, pravdou ale je, že zelenina, která je dnes dostupná na pultech supermarketů není zas tak čerstvá, jak se tváří. Vždyť i výzkumy už prokázaly, že kvalitně zmrazená zelenina si uchovává více vitamínů i chuti.

Mrkev či hrušky uložte do písku, brambory na uhlí, švestky do mouky aneb Jak správně skladovat úrodu

S koncem léta nastává období, kdy je potřeba sklidit vypěstovanou úrodu a také ji správně uskladnit, aby ztratila co nejméně zdraví prospěšných látek. Zatímco ovoce a zeleninu je dobré skladovat odděleně v chladné místnosti, kořenovou i košťálovou zeleninu lze uchovat v písku, brambory pak na dřevěném uhlí a švestky dokonce v mouce. V následujícím článku představíme rady, jak nejlépe zpracovat a skladovat úrodu.

Mýty a pravdy kolem hovězí masa

Kolem hovězího masa se traduje spoustu mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují se vztyčeným prstem, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?

Mýty o kečupech – co je pravda a co je jinak?

Kečup patří mezi nejoblíbenější dochucovadla napříč kontinenty. Nejvíce se ho zkonzumuje v Americe, nicméně ani my, Češi, nezůstáváme pozadu. Přesto mezi námi stále koluje řada mýtů vztahujících se k této červené omáčce. Pojďme si některé z nich objasnit.

Na co se zaměřit při výběru stolního mixéru

Na trhu je k dostání mnoho různých druhů mixérů, proto se může zdát těžké vybrat ten pravý. Při výběru je důležité zaměřit se nejen na cenu a vzhled. Mixér by měl splňovat požadavky, které na něj budete mít. Ujasněte si, co vše s ním budete chtít připravovat, a jaké suroviny budete mixovat.

Na co vsadit při přípravě školní svačiny? Vyzkoušejte zdravější alternativy ostřílených klasik

Pro školáky je svačina důležitým palivem, aby jejich tělo, ale i mysl měla dostatek energie, soustředila se a fungovala správně. Není to však snadné připravit vyváženou dobrotu, která by jim chutnala a zároveň byla kvalitní a zdravá. Pokud jste již vyčerpala nápady, co svým dětem dopřát, inspirujte se několika tipy, které z nudné školní svačiny vykouzlí chutný a zdravý zážitek.

Na grilovačku s plnou výbavou aneb na co nezapomenout

Pokud se chystáte grilovat jinde než na své zahradě či terase, dobře promyslete, co všechno si s sebou vzít a jak celou přípravu pojmout. Určitě není příjemné zjistit uprostřed Stromovky, že jste zapomněli maso, nůž nebo zápalky.

Načerpejte inspiraci na horké drinky

Vychutnejte si dlouhé zimní večery s výbornými drinky, které vás zahřejí a potěší svou lahodnou chutí. Všechny koktejly si zvládnete připravit v pohodlí a teple domova. Vyzkoušejte nové i známé kombinace, a připravte tak zpestření třeba vaší sváteční večeře.

Nalaďte se na den zamilovaných s afrodiziakálním kořením

Nemusíte být zrovna příznivcem amerických svátků, přesto není nad příjemné naladění v chladných měsících. Právě den svatého Valentýna je k tomu ideální příležitostí. Věděli jste, že i koření, které běžně naleznete ve spíži každé správné hospodyňky, je skvělým prostředkem pro zvýšení libida? Přírodní afrodiziaka se využívala již ve starověku, kdy byla víra v magické nápoje lásky poměrně silná. V dnešní době se mnozí drží prověřeného hesla, že láska prochází žaludkem. Až tedy budete lahodný pokrm pro svou drahou polovičku připravovat, u koření dbejte na vysoký obsah vonných silic, které zaručí, že prožijete nezapomenutelný večer plný vášně …

Namíchejte si pravý kubánský koktejl

Hola, Havana Club 3 Aňos! Jen jeden jediný bílý rum používají do koktejlů barmani ve městě La Havana. Má specifickou barvu, vůni i chuť a právě díky němu jsou jejich kubánské koktejly tak návykové. Jmenuje se Havana Club Anějo 3 Aňos a pokud se chcete i u sebe doma občas cítit jako na Kubě, měli byste se seznámit.

Nápadité recepty „co dům dal“

Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne? Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou tu čtyři recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.

Natu máme chuť: tři recepty na vánoční cukroví bez cukru a mouky

Tak už máš napečeno? Kolik druhů budeš dělat? To jsou otázky, které zajisté alespoň jednou dolétly v předvánočním běhu k vašim uším. Pokud stále nemáte svůj seznam vánočního cukroví kompletní a rádi byste vyzkoušeli něco nového, máme pro vás tři tipy na rychlé a lahodné cukroví bez mouky, vajec a rafinovaného cukru.

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

Naučte se grilovat maso

Grilování masa je neodmyslitelnou součástí jara a léta. Nejsou vaše steaky tak dobré, jak byste si přáli? Sepsali jsme pro vás užitečné rady i věci, kterých byste se měli vyvarovat. Když víte, jak na to, chutné maso není žádná věda.

Naučte se grilovat. Krok za krokem k tomu nejlepšímu steaku

Přestože grilování nepatří k té nejsložitější kulinářské disciplíně, existuje několik zásad, které váš steak posunou o několik úrovní výše. Pokud jste se doposud domnívali, že největší díl práce odvedete vy před rozpáleným grilem s obracečkou v ruce, nenechte se mýlit. Cesta k přípravě toho nejlepšího steaku totiž začíná už při výběru masa.

Naučte se míchat drink Leviatan s barmanem Tomášem Kubíčkem

Výborný koktejl, který vznikl v Paříži pod rukama uznávaného českého barmana Rudolfa Slavíka, držitele Řádu čestné legie, který byl hrdinou a dlouholetým předsedou Francouzské barmanské asociace a válečným hrdinou. S drinkem Leviatan vyhrál soutěž 7.července 1934 v soutěži s Rémy Martin koňakem, která se pořádala na stejnojmenné lodi.

Naučte se v obchodě lovit kvalitní mořské ryby

Treska, tuňák či losos se stále častěji objevují na našem stole. Odborníci na výživu jásají. Mořské ryby jsou zdravé a doporučují, abychom je jedli alespoň dvakrát týdně. Jenže k tomu má většina z nás hodně daleko. Přece jen někteří Češi jsou zvyklí pouze na kapra na Štědrý den. Navíc vybrat si dobrou rybu není úplně snadné. Abyste netápali mezi mrazicími boxy jako bludní Holanďané, máme pro vás rady, jak si vybrat „šupináče“, na kterém si zaručeně pochutnáte.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy