REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.


Stejně, jako je tomu například v Čechách, je italská gastronomie v každé části země trochu jiná. Regionální rozdíly poznáte především mezi jihem a severem země. Na severu jsou oblíbené polévky, a celkově jídla tučnější, což je dáno především chladnějším podnebím díky pohoří Alpy. Jídlo jihu patří zase k nejzdravějším na světě díky přísunu čerstvých ryb, ovoce a zeleniny, která se v Itálii příznivých podmínek právě na jihu pěstuje.

 

 

Italská gastronomie byla ovlivněna nejen odlišnými podmínkami na severu a jihu země, ale také politikou. Protože Itálie byla často okupována, tvoří její základ také pokrmy Řeků či Etrusků, najdeme zde i stopy židovské nebo francouzské kuchyně. Díky tomuto ovlivnění tvoří stavební kámen rýže nebo sýry.

Základem jsou ovšem těstoviny, o kterých můžeme vyčíst první zmínku v Apiciově knize. Známé jsou od 1. století n. l., avšak ne jako „těstoviny“, ale jako „lasagne“. V knize je totiž popisována příprava sekaného masa obloženého právě směsí pšenice a vody. Další zmínky pak najdeme až ve 12. a 13. století, v nichž se už mluví přímo o těstovinách.

A ingredience těstovin se opět měnila region od regionu, proto dnes známe více než 400 druhů těstovin připravovaných ze špaldové, ječné mouky nebo semoliny. Italové až dodnes stále vymýšlí nové druhy těstovin a italská gastronomie je velmi živá.

 

 

Pizzu známe už z pravěku

Pizza je jeden z neoblíbenějších pokrmů na světě a v poslední době je také oblíbená jako fast food pokrm. Udělat ale pravou italskou pizzu není vůbec snadné. Podstatná je tloušťka a velikost těsta, jež je vyrobeno obvykle z vody, mouky, soli a droždí, a dále ingredience na vrchu v podobě typického suga (sugo di pomodoro).

A jaká je historie pizzy? Není to úplně jasné, protože jedna verze tvrdí, že pizza jako taková není původem italské jídlo. Obdobný pokrm se údajně připravoval již v době neolitu. Jednalo se sice jen o pouhý kus kvašeného těsta v podobě placky, ale dostal se následně až do Egypta, a pak teprve do Říma a Neapole. Nejstarší pizza se ovšem našla na Sardinii. Nejednalo se pochopitelně o pizzu jako takovou, ale opět o kvašené těsto v podobě placky.

Pravdou však je, že samotný název vychází z neapolského dialektu od slova picea, což byly kynuté placky s dalšími surovinami jako olej a česnek. Nejčastější ingrediencí jsou rajčata, která se začala používat ve formě šťávy nebo protlaku až o něco později.

A jak probíhá příprava pravé Italské pizzy? Za tu pravou je označovaná neapolská pizza. Správná neapolská pizza má být maximálně 32 cm velká, pečená v klenuté peci vytápěné pouze dřevem, těsto musí být hněteno rukou a i vše ostatní, jako je vytahování pizzy z pece se musí dělat pouze ručně, bez pomoci jakýchkoliv strojů.

Na otázku, zda si můžete v domácích podmínkách připravit pravou neapolskou pizzu, tedy musíme odpovědět „ne“. Bohužel ne, ale lze si například v troubě upéct její variantu. Jedna z nejjednodušších pizz je Margherita, jež byla prý na konci 80. let 19. století připravena pro královnu Margheritu Savojskou a jejího manžela. Těsto bylo potřeno rajčatovou šťávou s natrhanou bazalkou a sýrem mozzarella. Tato kombinace surovin nebyla náhodná, protože zelená, bílá a červená symbolizují dodnes barvy Itálie.

 

 

Sladká tečka na závěr, italské gelato je vyhlášená pochoutka

Gelato, tedy mražený italský dezert podobný zmrzlině, je jedna z nejoblíbenějších pochutin. Slovo gelato je původně odvozeno od latinského gelātus, což v překladu znamená „zmražený“. Historie tohoto pokrmu sahá až do starověkého Říma a Egypta. Sníh a led se uchovávaly v podzemí, aby vydržely a mohly se s nich připravovat tyto dezerty. Mražené pochoutky si vychutnávali také u medicejského dvora ve Florencii a v roce 1686 se na Sicílii zrodil první reálně použitelný stroj na zmrzlinu. Italové jsou tedy opravdovými tvůrci dnešní moderní zmrzliny.

A z čeho se vyrábí pravé italské gelato? Hlavními přísadami je mléko, smetana, různé druhy cukru a na konec i dochucovadlo v podobě oříškového pyré či čerstvého ovoce. Pokud chcete ochutnat sladkou stránku Itálie v podobě pravého gelata, doporučujeme zajet přímo do Florencie, ve které dostanete ten nejlepší dezert na světě.

Zdroj: mall.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy