REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.


Stejně, jako je tomu například v Čechách, je italská gastronomie v každé části země trochu jiná. Regionální rozdíly poznáte především mezi jihem a severem země. Na severu jsou oblíbené polévky, a celkově jídla tučnější, což je dáno především chladnějším podnebím díky pohoří Alpy. Jídlo jihu patří zase k nejzdravějším na světě díky přísunu čerstvých ryb, ovoce a zeleniny, která se v Itálii příznivých podmínek právě na jihu pěstuje.

 

 

Italská gastronomie byla ovlivněna nejen odlišnými podmínkami na severu a jihu země, ale také politikou. Protože Itálie byla často okupována, tvoří její základ také pokrmy Řeků či Etrusků, najdeme zde i stopy židovské nebo francouzské kuchyně. Díky tomuto ovlivnění tvoří stavební kámen rýže nebo sýry.

Základem jsou ovšem těstoviny, o kterých můžeme vyčíst první zmínku v Apiciově knize. Známé jsou od 1. století n. l., avšak ne jako „těstoviny“, ale jako „lasagne“. V knize je totiž popisována příprava sekaného masa obloženého právě směsí pšenice a vody. Další zmínky pak najdeme až ve 12. a 13. století, v nichž se už mluví přímo o těstovinách.

A ingredience těstovin se opět měnila region od regionu, proto dnes známe více než 400 druhů těstovin připravovaných ze špaldové, ječné mouky nebo semoliny. Italové až dodnes stále vymýšlí nové druhy těstovin a italská gastronomie je velmi živá.

 

 

Pizzu známe už z pravěku

Pizza je jeden z neoblíbenějších pokrmů na světě a v poslední době je také oblíbená jako fast food pokrm. Udělat ale pravou italskou pizzu není vůbec snadné. Podstatná je tloušťka a velikost těsta, jež je vyrobeno obvykle z vody, mouky, soli a droždí, a dále ingredience na vrchu v podobě typického suga (sugo di pomodoro).

A jaká je historie pizzy? Není to úplně jasné, protože jedna verze tvrdí, že pizza jako taková není původem italské jídlo. Obdobný pokrm se údajně připravoval již v době neolitu. Jednalo se sice jen o pouhý kus kvašeného těsta v podobě placky, ale dostal se následně až do Egypta, a pak teprve do Říma a Neapole. Nejstarší pizza se ovšem našla na Sardinii. Nejednalo se pochopitelně o pizzu jako takovou, ale opět o kvašené těsto v podobě placky.

Pravdou však je, že samotný název vychází z neapolského dialektu od slova picea, což byly kynuté placky s dalšími surovinami jako olej a česnek. Nejčastější ingrediencí jsou rajčata, která se začala používat ve formě šťávy nebo protlaku až o něco později.

A jak probíhá příprava pravé Italské pizzy? Za tu pravou je označovaná neapolská pizza. Správná neapolská pizza má být maximálně 32 cm velká, pečená v klenuté peci vytápěné pouze dřevem, těsto musí být hněteno rukou a i vše ostatní, jako je vytahování pizzy z pece se musí dělat pouze ručně, bez pomoci jakýchkoliv strojů.

Na otázku, zda si můžete v domácích podmínkách připravit pravou neapolskou pizzu, tedy musíme odpovědět „ne“. Bohužel ne, ale lze si například v troubě upéct její variantu. Jedna z nejjednodušších pizz je Margherita, jež byla prý na konci 80. let 19. století připravena pro královnu Margheritu Savojskou a jejího manžela. Těsto bylo potřeno rajčatovou šťávou s natrhanou bazalkou a sýrem mozzarella. Tato kombinace surovin nebyla náhodná, protože zelená, bílá a červená symbolizují dodnes barvy Itálie.

 

 

Sladká tečka na závěr, italské gelato je vyhlášená pochoutka

Gelato, tedy mražený italský dezert podobný zmrzlině, je jedna z nejoblíbenějších pochutin. Slovo gelato je původně odvozeno od latinského gelātus, což v překladu znamená „zmražený“. Historie tohoto pokrmu sahá až do starověkého Říma a Egypta. Sníh a led se uchovávaly v podzemí, aby vydržely a mohly se s nich připravovat tyto dezerty. Mražené pochoutky si vychutnávali také u medicejského dvora ve Florencii a v roce 1686 se na Sicílii zrodil první reálně použitelný stroj na zmrzlinu. Italové jsou tedy opravdovými tvůrci dnešní moderní zmrzliny.

A z čeho se vyrábí pravé italské gelato? Hlavními přísadami je mléko, smetana, různé druhy cukru a na konec i dochucovadlo v podobě oříškového pyré či čerstvého ovoce. Pokud chcete ochutnat sladkou stránku Itálie v podobě pravého gelata, doporučujeme zajet přímo do Florencie, ve které dostanete ten nejlepší dezert na světě.

Zdroj: mall.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy