REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.


Stejně, jako je tomu například v Čechách, je italská gastronomie v každé části země trochu jiná. Regionální rozdíly poznáte především mezi jihem a severem země. Na severu jsou oblíbené polévky, a celkově jídla tučnější, což je dáno především chladnějším podnebím díky pohoří Alpy. Jídlo jihu patří zase k nejzdravějším na světě díky přísunu čerstvých ryb, ovoce a zeleniny, která se v Itálii příznivých podmínek právě na jihu pěstuje.

 

 

Italská gastronomie byla ovlivněna nejen odlišnými podmínkami na severu a jihu země, ale také politikou. Protože Itálie byla často okupována, tvoří její základ také pokrmy Řeků či Etrusků, najdeme zde i stopy židovské nebo francouzské kuchyně. Díky tomuto ovlivnění tvoří stavební kámen rýže nebo sýry.

Základem jsou ovšem těstoviny, o kterých můžeme vyčíst první zmínku v Apiciově knize. Známé jsou od 1. století n. l., avšak ne jako „těstoviny“, ale jako „lasagne“. V knize je totiž popisována příprava sekaného masa obloženého právě směsí pšenice a vody. Další zmínky pak najdeme až ve 12. a 13. století, v nichž se už mluví přímo o těstovinách.

A ingredience těstovin se opět měnila region od regionu, proto dnes známe více než 400 druhů těstovin připravovaných ze špaldové, ječné mouky nebo semoliny. Italové až dodnes stále vymýšlí nové druhy těstovin a italská gastronomie je velmi živá.

 

 

Pizzu známe už z pravěku

Pizza je jeden z neoblíbenějších pokrmů na světě a v poslední době je také oblíbená jako fast food pokrm. Udělat ale pravou italskou pizzu není vůbec snadné. Podstatná je tloušťka a velikost těsta, jež je vyrobeno obvykle z vody, mouky, soli a droždí, a dále ingredience na vrchu v podobě typického suga (sugo di pomodoro).

A jaká je historie pizzy? Není to úplně jasné, protože jedna verze tvrdí, že pizza jako taková není původem italské jídlo. Obdobný pokrm se údajně připravoval již v době neolitu. Jednalo se sice jen o pouhý kus kvašeného těsta v podobě placky, ale dostal se následně až do Egypta, a pak teprve do Říma a Neapole. Nejstarší pizza se ovšem našla na Sardinii. Nejednalo se pochopitelně o pizzu jako takovou, ale opět o kvašené těsto v podobě placky.

Pravdou však je, že samotný název vychází z neapolského dialektu od slova picea, což byly kynuté placky s dalšími surovinami jako olej a česnek. Nejčastější ingrediencí jsou rajčata, která se začala používat ve formě šťávy nebo protlaku až o něco později.

A jak probíhá příprava pravé Italské pizzy? Za tu pravou je označovaná neapolská pizza. Správná neapolská pizza má být maximálně 32 cm velká, pečená v klenuté peci vytápěné pouze dřevem, těsto musí být hněteno rukou a i vše ostatní, jako je vytahování pizzy z pece se musí dělat pouze ručně, bez pomoci jakýchkoliv strojů.

Na otázku, zda si můžete v domácích podmínkách připravit pravou neapolskou pizzu, tedy musíme odpovědět „ne“. Bohužel ne, ale lze si například v troubě upéct její variantu. Jedna z nejjednodušších pizz je Margherita, jež byla prý na konci 80. let 19. století připravena pro královnu Margheritu Savojskou a jejího manžela. Těsto bylo potřeno rajčatovou šťávou s natrhanou bazalkou a sýrem mozzarella. Tato kombinace surovin nebyla náhodná, protože zelená, bílá a červená symbolizují dodnes barvy Itálie.

 

 

Sladká tečka na závěr, italské gelato je vyhlášená pochoutka

Gelato, tedy mražený italský dezert podobný zmrzlině, je jedna z nejoblíbenějších pochutin. Slovo gelato je původně odvozeno od latinského gelātus, což v překladu znamená „zmražený“. Historie tohoto pokrmu sahá až do starověkého Říma a Egypta. Sníh a led se uchovávaly v podzemí, aby vydržely a mohly se s nich připravovat tyto dezerty. Mražené pochoutky si vychutnávali také u medicejského dvora ve Florencii a v roce 1686 se na Sicílii zrodil první reálně použitelný stroj na zmrzlinu. Italové jsou tedy opravdovými tvůrci dnešní moderní zmrzliny.

A z čeho se vyrábí pravé italské gelato? Hlavními přísadami je mléko, smetana, různé druhy cukru a na konec i dochucovadlo v podobě oříškového pyré či čerstvého ovoce. Pokud chcete ochutnat sladkou stránku Itálie v podobě pravého gelata, doporučujeme zajet přímo do Florencie, ve které dostanete ten nejlepší dezert na světě.

Zdroj: mall.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy