REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablko se slunéčkem sedmitečným? To je jeden z darů jihotyrolské přírody

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůVěhlasný jihotyrolský špek a víno zná snad každý. Dalším hlavním vývozním artiklem tohoto regionu jsou jablka, jejichž letošní sklizeň brzy začne. Jižní Tyrolsko je jednou z evropských jablečných velmocí, proto by fakt, že každé desáté jablko snězené v Evropě je právě odsud, neměl být překvapivý. Seznamte se s nimi spolu s farmáři ze sdružení Roter Hahn a nechte se zlákat tradičním jablečným dezertem.


Pěstování jablek má v Jižním Tyrolsku dlouhou tradici, která sahá až do doby vlády Karla Velikého. Dnes jsou zdejší souvislé sady největšími v Evropě. Mezi nejproslulejší oblasti patří region Bolzano, Merano a údolí Vinschgau. Díky vynikajícím klimatickým podmínkám, tedy velkému množství slunečných dní a teplým denním a studeným nočním teplotám, jsou zdejší jablka chuťově jedinečná. I proto se jejich 13 odrůd může pyšnit označením chráněné zeměpisné oblasti (g.

g.

A), které je zárukou ověřené kvality ovoce, místa jeho původu i tradičních metod a přísných pravidel dodržených při jejich růstu.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Na 8 000 farmářů vyprodukuje na svých rodinných statcích ročně až 1 milion jablek, což tvoří 12 % celkové evropské produkce. První se sklízejí jablka odrůdy Gala, poslední naopak Pink Lady. Nejpěstovanější a nejoblíbenější jsou odrůdy Gold Delicious, Red Delicious, Granny Smith a Fuji. Všichni farmáři jsou propojení jedinečným systémem, jímž je hlídána produkce jednotlivých druhů jablek tak, aby nedošlo k přehlcení trhu, byla zaručena pestrost a nabídka odpovídala poptávce. Zároveň tento systém a jeho centrální počítač včas varuje farmáře před největší hrozbou, tedy krupobitím, před kterým chrání své stromy sítěmi.

Než se jablka dostanou na prodejní pult, musí ujít dlouhou cestu. Ta začíná na farmách Roter Hahn ruční sklizní a pečlivým tříděním dle barvy a velikosti plodů. Poté jsou jablka svezena do centrály, kde jsou podrobena dalším 42 kritériím, které určí jejich označení i cenu. Jablka nejlepší kvality jsou označena obrázkem slunéčka sedmitečného a jménem Sud Tirol. S láskou a péčí vypěstovaná jablka můžete ochutnat také v místních farmářských obchodech a samozřejmě i na samotných farmách, kde jsou zpracovávána na mnoho kvalitních domácích produktů jako je mošt, džemy, likéry a pálenky, nejrůznější omáčky i chutney a křížaly, které jsou oblíbené hlavně mezi dětmi. Díky antioxidačním a omlazujícím účinkům se jablka využívají i pro výrobu kosmetiky.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Rozmanité jablečné produkty lze na vybraných farmách sdružení Roter Hahn ochutnat, stejně jako se zapojit do jejich samotné sklizně. Na klimatickém statku Sandwiesn Hof, který chrání udržitelné zdroje, lze ochutnat vynikající jablečné perlivé víno. Se sklizní pomůžete na farmě St. Quirinus, která leží nad obcí Kaltern, ve vesnici s dlouhou vinařskou tradicí. Nedaleko jihotyrolské vinné stezky se ve vesnici Terlan rozkládá ovocný a vinařský statek Hochbrunner. Na jablečných specialitách si lze pochutnat i na farmě Häuslerhof, na slunečné náhorní plošině v městečku Natz-Schabs.

Tato jablka jsou dostupná také v českých obchodech. Vyzkoušejte recept na tradiční jihotyrolský jablečný dezert, který se od české klasiky trochu liší.

 

Jihotyrolský jablečný štrúdl

Rady a tipy profesionálůIngredience:

Přísady na těsto:

250 g hladké mouky

1 vejce

2 polévkové lžíce oleje

65 ml vody

špetka soli

rozpuštěné máslo na pomazání

Přísady na náplň:

1 kg jablek (např. Gravensteiner, Golden Delicious)

150 g strouhanky

150 g másla

90 g cukru

50 g rozinek

50 g piniových jader

skořice

citronová kůra

Postup:

Přísady na těsto smíchejte dohromady a postupně, dle potřeby, přidávejte vodu. Poté těsto vypracujte tak, aby bylo hladké a vláčné. Vytvarujte jej do koule a nechte půl hodiny odpočinout. Mezi tím oloupejte jablka, zbavte je jadřince a nakrájejte na tenké plátky. Na másle dohněda opečte strouhanku. Na pomoučněné utěrce těsto rozválejte od středu do stran na tloušťku papíru. Potřete jej rozpuštěným máslem a na jeho 2/3 poklaďte strouhanku, jablka, cukr, skořici, citrónovou kůru, rozinky a piniové ořechy. S pomocí utěrky opatrně zaviňte a štrúdl položte na plech. Potřete rozpuštěným máslem a při 220 stupních (180 stupních v horkovzdušné troubě) pečte 30 minut. Před podáváním jej můžete posypat moučkovým cukrem a ozdobit ušlehanou smetanou.

 

Poznámka redakce:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2012 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva miliony noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: www.roterhahn.cz/cz/.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy