REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak má vypadat letní oběd? Barevně, svěže a hravě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je tu a s ním i horké dny. Většina z nás v tomto období vyhledává lehká a osvěžující jídla, která v nás nevzbudí pocit těžkosti. Naše volba proto nejčastěji padne na zeleninové saláty, které jsou zdrojem širokého spektra vitamínů, minerálních látek, jsou bohaté na oxidanty a náš organismus nezatíží. A co víc, rozmanité salátové variace lze připravit na mnoho způsobů.


Letní salátová sezóna

Ruku na srdce, komu by se chtělo v horkých letních dnech trávit čas u rozpálené plotny, zvlášť když na teplé a masité pokrmy často ani nemáme chuť? Perfektní variantou jsou proto zeleninové saláty. Zelenina by sice měla být samozřejmou součástí našeho jídelníčku po celý rok, ale právě v létě, kdy si podvědomě vybíráme lehčeji stravitelné pokrmy, je její hlavní sezóna. „Pokud podáváte salát jako hlavní jídlo, je důležité dávat pozor na to, aby obsahoval veškeré makroživiny, tedy živočišné nebo rostlinné bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Do směsi zeleniny proto přidejte různé sýry, grilované maso, tuňáka, vejce natvrdo nebo luštěniny,“ radí výživová a nutriční specialitka Kristýna Ostratická. „Pokud přípravou salátu nechcete trávit příliš času, použijte konzervované luštěniny, které vydrží a nemusíte se u nich obávat zkažení pod vlivem vysokých teplot,“ dodává Kristýna Ostratická. Luštěniny a zeleninu upravenou na páře nabízí ve své řadě Vapeur společnost Bonduelle a vybrat si můžete ze široké škály zahrnující různé druhy fazolí, cizrnu, hrášek, čočku, mrkev, celer i červenou řepu. Ty z vás, co si připravují salát jen pro sebe jistě potěší mini balní cizrny a červených fazolí, které jsou ideální pro jednu osobu.

 

Prostor pro fantazii

Existuje nepřeberné množství salátových variací. Tady se kreativitě meze nekladou. „Určitě se nebojte kombinovat různé druhy zeleniny. Žádná kombinace není špatná, a navíc čím více druhů (a barev), tím více různorodých živin pro váš organismus,“ radí Kristýna Ostratická. Pokud zeleninu nakrájíte na stejně velké kousky, jednotlivé chutě se lépe propojí. Dobré je pohrát si také s texturou, aby salát obsahoval měkké i křupavé suroviny a čerstvé bylinky, které dodají skvělou chuť, barvu, a především další skálu živin včetně enzymů. „Při přípravě salátu nezapomeňte na oleje, především ty za studena lisované. Některé vitamíny, které v sobě zelenina ukrývá, jsou totiž rozpustné, a tedy vstřebatelné pouze v tucích,“ zdůrazňuje Kristýna Ostratická. Výtečné je do salátu přidat i zdravé tuky v podobě semínek nebo ořechů. A pokud si chcete připravit opravdovou „výživnou bombu“, která vás spolehlivě zasytí, tak nezapomeňte na vychladlou quinou, bulgur nebo pohanku.

Nechte se inspirovat saláty plnými barev, vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek a dopřejte svému tělu v letních měsících vše, co potřebuje i kýžené osvěžení. Nebojte se experimentovat, budete mile překvapeni!

 

 

 

 

Jak z obyčejného salátu udělat luxusní záležitost?

Salát povznesete na vyšší úroveň dobrou a chuťově vyváženou zálivkou. I skvělých dresinků existuje nespočet variant a každý si tak najde tu svou. Obecné pravidlo radí, že ideální zálivka by měla vždy obsahovat olej, kyselou složku, jako třeba šťávu z citrusů, a sladkou a slanou složku. Hodí se proto třeba med, hořčice nebo miso pasta, díky kterým pak výsledná směs lépe drží pohromadě. Dobré je dresing připravovat v uzavíratelné sklenici, kde se mixováním jednotlivé složky krásně propojí a v níž navíc dresink můžete pár dní uchovat i v lednici. A ještě jedna rada, nezapomeňte, že salát je třeba dobře osušit, aby na něm dresing lépe ulpěl.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy