REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.


1.

A máme tu první TOP recept z našeho webu na sterilovanou zeleninu. Nejlepší čalamáda, kterou děláme už 30 let! Čalamáda, takto naložená, vydrží rok, pokud ji dříve nezkonzumujeme.

Čalamáda bez zavařování – RECEPT ZDE!

 

2.

Povařená červená řepa nakrájená na kolečka nebo kostičky, proložená kolečky křenu, dochucená fenyklem, zalitá sladkokyselým nálevem, zavařená. Další z oblíbených receptů naší kuchařky ReceptyOnLine.cz

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pikantní paprikovou pastu připravenou z pálivých červených feferonek a soli. Jed o omáčku používanou hojně především v maďarské kuchyni, odkud také tento recept pochází.

Domácí Erös Pista – RECEPT ZDE!

 

4.

Máte rádi křen? Máme tu skvělý recept. Jde o nastrouhaný křen rozmixovaný s cukrem, vodou a olejem.

Domácí krenex – RECEPT ZDE!

 

5.

Naložené hlávkové zelí ochucené jablky, mrkví a kořením. Velice chutné kysané zelí skvělé jen tak, nebo například na přípravu dušených příloh.

Domácí kysané zelí s mrkví a jablky – RECEPT ZDE!

 

6.

A lutenicu znáte? Lutenica je bulharská, velmi pikantní a ostrá pasta k masitým pokrmům, do gulášů apod. Připravuje se se z paprik a rajčat. Můžeme si ji vyrobit i doma z vlastních vypěstovaných produktů.

Domácí lutenica – RECEPT ZDE!

 

7.

A co rajčata, máte rádi sušená a nakládaná? Vybrali jsme recept právě na sušená rajčátka vonící po bylinkách a česneku se skvěle hodí jako ingredience k dalšímu použití, například do omáček, na špagety apod., nebo se dají jen tak mlsat a zapíjet dobrým vínem.

Domácí sušená rajčata – RECEPT ZDE!

 

8.

Další recept tu máme na lečo. Z uvedené várky získáme 6 sklenic o obsahu 0,7 l skvělého leča.

Domácí sterilované lečo – RECEPT ZDE!

 

9.

Na nudličky nakrájená zelenina, v tomto případě cukety, papriky, rajčata a cibule, vše promíchané, sterilované.

Čalamáda z cuket – RECEPT ZDE!

10.

A nesmíme zapomenout na klasické nakládané okurky. Udělejte si nakládané křupavé okurky, sterilované, podle receptu našich babiček a prababiček.

Babiččiny okurky – RECEPT ZDE!

 

11.

Do této kategorie receptů rozhodně patří i tento na kvašené okurky. Pokud kvašáky podle tohoto receptu nesníte, vydrží vám až do nové sklizně!

Celoroční kvašáky – RECEPT ZDE!

 

12.

Barevné papriky spařené, nakrájené na čtvrtky, přelité olejem a nakonec zalité octovým nálevem, sterilované. Další s TOP receptů z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

Barevné papriky v oleji – RECEPT ZDE!

 

13.

Skvělá příloha na zimu k vepřové pečení a jiným masitým pokrmům, kde používáme běžně klasické dušené kysané zelí. Sterilované vydrží ve sklenicích do příští sezóny.

Dušené sterilované kedlubnové zelí – RECEPT ZDE!

 

14.

V octovém nálevu odleželé kostky tykve, povařené s cukrem, zavařené proložené plátky citronu nebo pomeranče a dochucené hřebíčkem a skořicí.

Dýňový (tykvový) kompot – RECEPT ZDE!

 

15.

Grilovaná zelenina naložená v nálevu je vynikající ostrá příloha k masitým pokrmům, ale můžeme si ji dopřát i samotnou, jako chuťovku například k pivu nebo vínu.

Grilovaná nakládaná zelenina – RECEPT ZDE!

 

16.

Konzervujeme hrášek zelený, sladký, nepřezrálý, s měkkými zrny. Takto upravený hrášek je vhodný do polévek, omáček, salátů…

Hrášek ve slaném nálevu II. – RECEPT ZDE!

 

17.

Recept na zavařený chřest rozhodně také patří do našeho výběru. Díky chilli papričce a koření dostanou pazouchy chřestu naloženého a zavařeného podle tohoto receptu nádech pikantnosti.

Chřest zavařený v pikantním nálevu – RECEPT ZDE!

 

18.

Sterilovaná směs míchané zeleniny ve sladkokyselém nálevu. To je recept na tradiční Kunovjanku, tak oblíbenou nakládanou zeleninu kuchařkami v dobách reálného komunismu. :)

Kunovjanka – RECEPT ZDE!

 

19.

Máte přebytek kedlubnů na zahrádce, nebo Vám praskají, vyzkoušejte recept našich babiček. Kdysi se kedlubnové zelí dělalo většinou na podzim z velkých kedlubnů odrůdy Gigant. Dobře uskladněné a na povrchu pořád zalité zelí vodou vydrželo až do jara. Používalo se jako příloha k pokrmům, podobně jako klasické kyselé zelí, buď kvašené, nebo podušené na sádle s přídavkem cukru.

Kvašené kedlubnové zelí – RECEPT ZDE!

 

20.

Kdo má rád květák, zamiluje si tento recept. O co jde? V ochuceném nálevu zavařovaný květák, cibule, kapie a cuketa. Velká dobrota, skvělá příloha ke grilovaným či pečeným masům.

Květák se zeleninou – RECEPT ZDE!

 

21.

Recept – hit několika sezón po sobě! Tyto matjesy z cukety mají velmi pikantní chuť připomínající pravé matjesy.

Matjesy z cuket – RECEPT ZDE!

 

22.

Rajčata naložená podle tohoto receptu se nezkazí, vydrží i několik měsíců. Hodí se jen tak, jako příloha, nebo do různých omáček, do směsí k těstovinám, do základů pod maso a podobně.

Nakládaná rajčata – RECEPT ZDE!

 

23.

Vynikající pochoutka k masitým pokrmům, nejlepší jsou kapie nebo dlouhé papriky, které se vejdou do sklenice o objemu 0,7 l , do nich se vlezou 3-4 kusy papriky.

Nakládané papriky plněné zelím – RECEPT ZDE!

 

24.

Naše babičky přebytky úrody dovedly skvěle využít. Toto je přes 100 let starý recept. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.

Nakládané ředkvičky – RECEPT ZDE!

 

25.

A máme tu poslední recept tohoto výběru a to na stroužky česneku naložené v sladkokyselém nálevu, svařené, naplněné do zavařovacích sklenic, zalité olejem.

Nakládaný česnek – RECEPT ZDE!

 

Další skvělé recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na nakládanou, či sterilovanou (zavařenou) zeleninu, různé polotovary, ale i hotové zeleninové výrobky, najdete například zde: nakládání zeleniny, bylinek.

 

Články k tématu: Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy