REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.


1.

A máme tu první TOP recept z našeho webu na sterilovanou zeleninu. Nejlepší čalamáda, kterou děláme už 30 let! Čalamáda, takto naložená, vydrží rok, pokud ji dříve nezkonzumujeme.

Čalamáda bez zavařování – RECEPT ZDE!

 

2.

Povařená červená řepa nakrájená na kolečka nebo kostičky, proložená kolečky křenu, dochucená fenyklem, zalitá sladkokyselým nálevem, zavařená. Další z oblíbených receptů naší kuchařky ReceptyOnLine.cz

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pikantní paprikovou pastu připravenou z pálivých červených feferonek a soli. Jed o omáčku používanou hojně především v maďarské kuchyni, odkud také tento recept pochází.

Domácí Erös Pista – RECEPT ZDE!

 

4.

Máte rádi křen? Máme tu skvělý recept. Jde o nastrouhaný křen rozmixovaný s cukrem, vodou a olejem.

Domácí krenex – RECEPT ZDE!

 

5.

Naložené hlávkové zelí ochucené jablky, mrkví a kořením. Velice chutné kysané zelí skvělé jen tak, nebo například na přípravu dušených příloh.

Domácí kysané zelí s mrkví a jablky – RECEPT ZDE!

 

6.

A lutenicu znáte? Lutenica je bulharská, velmi pikantní a ostrá pasta k masitým pokrmům, do gulášů apod. Připravuje se se z paprik a rajčat. Můžeme si ji vyrobit i doma z vlastních vypěstovaných produktů.

Domácí lutenica – RECEPT ZDE!

 

7.

A co rajčata, máte rádi sušená a nakládaná? Vybrali jsme recept právě na sušená rajčátka vonící po bylinkách a česneku se skvěle hodí jako ingredience k dalšímu použití, například do omáček, na špagety apod., nebo se dají jen tak mlsat a zapíjet dobrým vínem.

Domácí sušená rajčata – RECEPT ZDE!

 

8.

Další recept tu máme na lečo. Z uvedené várky získáme 6 sklenic o obsahu 0,7 l skvělého leča.

Domácí sterilované lečo – RECEPT ZDE!

 

9.

Na nudličky nakrájená zelenina, v tomto případě cukety, papriky, rajčata a cibule, vše promíchané, sterilované.

Čalamáda z cuket – RECEPT ZDE!

10.

A nesmíme zapomenout na klasické nakládané okurky. Udělejte si nakládané křupavé okurky, sterilované, podle receptu našich babiček a prababiček.

Babiččiny okurky – RECEPT ZDE!

 

11.

Do této kategorie receptů rozhodně patří i tento na kvašené okurky. Pokud kvašáky podle tohoto receptu nesníte, vydrží vám až do nové sklizně!

Celoroční kvašáky – RECEPT ZDE!

 

12.

Barevné papriky spařené, nakrájené na čtvrtky, přelité olejem a nakonec zalité octovým nálevem, sterilované. Další s TOP receptů z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

Barevné papriky v oleji – RECEPT ZDE!

 

13.

Skvělá příloha na zimu k vepřové pečení a jiným masitým pokrmům, kde používáme běžně klasické dušené kysané zelí. Sterilované vydrží ve sklenicích do příští sezóny.

Dušené sterilované kedlubnové zelí – RECEPT ZDE!

 

14.

V octovém nálevu odleželé kostky tykve, povařené s cukrem, zavařené proložené plátky citronu nebo pomeranče a dochucené hřebíčkem a skořicí.

Dýňový (tykvový) kompot – RECEPT ZDE!

 

15.

Grilovaná zelenina naložená v nálevu je vynikající ostrá příloha k masitým pokrmům, ale můžeme si ji dopřát i samotnou, jako chuťovku například k pivu nebo vínu.

Grilovaná nakládaná zelenina – RECEPT ZDE!

 

16.

Konzervujeme hrášek zelený, sladký, nepřezrálý, s měkkými zrny. Takto upravený hrášek je vhodný do polévek, omáček, salátů…

Hrášek ve slaném nálevu II. – RECEPT ZDE!

 

17.

Recept na zavařený chřest rozhodně také patří do našeho výběru. Díky chilli papričce a koření dostanou pazouchy chřestu naloženého a zavařeného podle tohoto receptu nádech pikantnosti.

Chřest zavařený v pikantním nálevu – RECEPT ZDE!

 

18.

Sterilovaná směs míchané zeleniny ve sladkokyselém nálevu. To je recept na tradiční Kunovjanku, tak oblíbenou nakládanou zeleninu kuchařkami v dobách reálného komunismu. :)

Kunovjanka – RECEPT ZDE!

 

19.

Máte přebytek kedlubnů na zahrádce, nebo Vám praskají, vyzkoušejte recept našich babiček. Kdysi se kedlubnové zelí dělalo většinou na podzim z velkých kedlubnů odrůdy Gigant. Dobře uskladněné a na povrchu pořád zalité zelí vodou vydrželo až do jara. Používalo se jako příloha k pokrmům, podobně jako klasické kyselé zelí, buď kvašené, nebo podušené na sádle s přídavkem cukru.

Kvašené kedlubnové zelí – RECEPT ZDE!

 

20.

Kdo má rád květák, zamiluje si tento recept. O co jde? V ochuceném nálevu zavařovaný květák, cibule, kapie a cuketa. Velká dobrota, skvělá příloha ke grilovaným či pečeným masům.

Květák se zeleninou – RECEPT ZDE!

 

21.

Recept – hit několika sezón po sobě! Tyto matjesy z cukety mají velmi pikantní chuť připomínající pravé matjesy.

Matjesy z cuket – RECEPT ZDE!

 

22.

Rajčata naložená podle tohoto receptu se nezkazí, vydrží i několik měsíců. Hodí se jen tak, jako příloha, nebo do různých omáček, do směsí k těstovinám, do základů pod maso a podobně.

Nakládaná rajčata – RECEPT ZDE!

 

23.

Vynikající pochoutka k masitým pokrmům, nejlepší jsou kapie nebo dlouhé papriky, které se vejdou do sklenice o objemu 0,7 l , do nich se vlezou 3-4 kusy papriky.

Nakládané papriky plněné zelím – RECEPT ZDE!

 

24.

Naše babičky přebytky úrody dovedly skvěle využít. Toto je přes 100 let starý recept. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.

Nakládané ředkvičky – RECEPT ZDE!

 

25.

A máme tu poslední recept tohoto výběru a to na stroužky česneku naložené v sladkokyselém nálevu, svařené, naplněné do zavařovacích sklenic, zalité olejem.

Nakládaný česnek – RECEPT ZDE!

 

Další skvělé recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na nakládanou, či sterilovanou (zavařenou) zeleninu, různé polotovary, ale i hotové zeleninové výrobky, najdete například zde: nakládání zeleniny, bylinek.

 

Články k tématu: Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy