REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.


1.

A máme tu první TOP recept z našeho webu na sterilovanou zeleninu. Nejlepší čalamáda, kterou děláme už 30 let! Čalamáda, takto naložená, vydrží rok, pokud ji dříve nezkonzumujeme.

Čalamáda bez zavařování – RECEPT ZDE!

 

2.

Povařená červená řepa nakrájená na kolečka nebo kostičky, proložená kolečky křenu, dochucená fenyklem, zalitá sladkokyselým nálevem, zavařená. Další z oblíbených receptů naší kuchařky ReceptyOnLine.cz

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu – RECEPT ZDE!

 

3.

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pikantní paprikovou pastu připravenou z pálivých červených feferonek a soli. Jed o omáčku používanou hojně především v maďarské kuchyni, odkud také tento recept pochází.

Domácí Erös Pista – RECEPT ZDE!

 

4.

Máte rádi křen? Máme tu skvělý recept. Jde o nastrouhaný křen rozmixovaný s cukrem, vodou a olejem.

Domácí krenex – RECEPT ZDE!

 

5.

Naložené hlávkové zelí ochucené jablky, mrkví a kořením. Velice chutné kysané zelí skvělé jen tak, nebo například na přípravu dušených příloh.

Domácí kysané zelí s mrkví a jablky – RECEPT ZDE!

 

6.

A lutenicu znáte? Lutenica je bulharská, velmi pikantní a ostrá pasta k masitým pokrmům, do gulášů apod. Připravuje se se z paprik a rajčat. Můžeme si ji vyrobit i doma z vlastních vypěstovaných produktů.

Domácí lutenica – RECEPT ZDE!

 

7.

A co rajčata, máte rádi sušená a nakládaná? Vybrali jsme recept právě na sušená rajčátka vonící po bylinkách a česneku se skvěle hodí jako ingredience k dalšímu použití, například do omáček, na špagety apod., nebo se dají jen tak mlsat a zapíjet dobrým vínem.

Domácí sušená rajčata – RECEPT ZDE!

 

8.

Další recept tu máme na lečo. Z uvedené várky získáme 6 sklenic o obsahu 0,7 l skvělého leča.

Domácí sterilované lečo – RECEPT ZDE!

 

9.

Na nudličky nakrájená zelenina, v tomto případě cukety, papriky, rajčata a cibule, vše promíchané, sterilované.

Čalamáda z cuket – RECEPT ZDE!

10.

A nesmíme zapomenout na klasické nakládané okurky. Udělejte si nakládané křupavé okurky, sterilované, podle receptu našich babiček a prababiček.

Babiččiny okurky – RECEPT ZDE!

 

11.

Do této kategorie receptů rozhodně patří i tento na kvašené okurky. Pokud kvašáky podle tohoto receptu nesníte, vydrží vám až do nové sklizně!

Celoroční kvašáky – RECEPT ZDE!

 

12.

Barevné papriky spařené, nakrájené na čtvrtky, přelité olejem a nakonec zalité octovým nálevem, sterilované. Další s TOP receptů z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

Barevné papriky v oleji – RECEPT ZDE!

 

13.

Skvělá příloha na zimu k vepřové pečení a jiným masitým pokrmům, kde používáme běžně klasické dušené kysané zelí. Sterilované vydrží ve sklenicích do příští sezóny.

Dušené sterilované kedlubnové zelí – RECEPT ZDE!

 

14.

V octovém nálevu odleželé kostky tykve, povařené s cukrem, zavařené proložené plátky citronu nebo pomeranče a dochucené hřebíčkem a skořicí.

Dýňový (tykvový) kompot – RECEPT ZDE!

 

15.

Grilovaná zelenina naložená v nálevu je vynikající ostrá příloha k masitým pokrmům, ale můžeme si ji dopřát i samotnou, jako chuťovku například k pivu nebo vínu.

Grilovaná nakládaná zelenina – RECEPT ZDE!

 

16.

Konzervujeme hrášek zelený, sladký, nepřezrálý, s měkkými zrny. Takto upravený hrášek je vhodný do polévek, omáček, salátů…

Hrášek ve slaném nálevu II. – RECEPT ZDE!

 

17.

Recept na zavařený chřest rozhodně také patří do našeho výběru. Díky chilli papričce a koření dostanou pazouchy chřestu naloženého a zavařeného podle tohoto receptu nádech pikantnosti.

Chřest zavařený v pikantním nálevu – RECEPT ZDE!

 

18.

Sterilovaná směs míchané zeleniny ve sladkokyselém nálevu. To je recept na tradiční Kunovjanku, tak oblíbenou nakládanou zeleninu kuchařkami v dobách reálného komunismu. :)

Kunovjanka – RECEPT ZDE!

 

19.

Máte přebytek kedlubnů na zahrádce, nebo Vám praskají, vyzkoušejte recept našich babiček. Kdysi se kedlubnové zelí dělalo většinou na podzim z velkých kedlubnů odrůdy Gigant. Dobře uskladněné a na povrchu pořád zalité zelí vodou vydrželo až do jara. Používalo se jako příloha k pokrmům, podobně jako klasické kyselé zelí, buď kvašené, nebo podušené na sádle s přídavkem cukru.

Kvašené kedlubnové zelí – RECEPT ZDE!

 

20.

Kdo má rád květák, zamiluje si tento recept. O co jde? V ochuceném nálevu zavařovaný květák, cibule, kapie a cuketa. Velká dobrota, skvělá příloha ke grilovaným či pečeným masům.

Květák se zeleninou – RECEPT ZDE!

 

21.

Recept – hit několika sezón po sobě! Tyto matjesy z cukety mají velmi pikantní chuť připomínající pravé matjesy.

Matjesy z cuket – RECEPT ZDE!

 

22.

Rajčata naložená podle tohoto receptu se nezkazí, vydrží i několik měsíců. Hodí se jen tak, jako příloha, nebo do různých omáček, do směsí k těstovinám, do základů pod maso a podobně.

Nakládaná rajčata – RECEPT ZDE!

 

23.

Vynikající pochoutka k masitým pokrmům, nejlepší jsou kapie nebo dlouhé papriky, které se vejdou do sklenice o objemu 0,7 l , do nich se vlezou 3-4 kusy papriky.

Nakládané papriky plněné zelím – RECEPT ZDE!

 

24.

Naše babičky přebytky úrody dovedly skvěle využít. Toto je přes 100 let starý recept. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.

Nakládané ředkvičky – RECEPT ZDE!

 

25.

A máme tu poslední recept tohoto výběru a to na stroužky česneku naložené v sladkokyselém nálevu, svařené, naplněné do zavařovacích sklenic, zalité olejem.

Nakládaný česnek – RECEPT ZDE!

 

Další skvělé recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na nakládanou, či sterilovanou (zavařenou) zeleninu, různé polotovary, ale i hotové zeleninové výrobky, najdete například zde: nakládání zeleniny, bylinek.

 

Články k tématu: Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy