REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 2 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další nostalgické vpomínání na pokrmy z totalitního jídelníčku. V tomto článku uvádíme druhou část receptů naší české kuchyně, které zůstaly v našich srdcích i domácnostech, některé i na jídelníčcích současných restaurací a hospod. Ovšem část jich byla zatlačena do pozadí po revoluci otevřenými fast foody či vietnamskými bistry rychlého občerstvení, část pokrmů tradiční české kuchyně pak “padla za vlast” díky moderním trendům zdravého stravování.


V tomto druhém díle začneme naší klasikou, která i dnes patří do top 10 nejoblíbenějších jídel Čechů. Jde o svíčkovou na smetaně v různých obměnách. Dnes je hovězí maso drahé a tak jsme se naučili “svíčkovou” připravovat i z jiných druhů mas. Přesto je tento pokrm stále populární a díky tomu ho najdeme v mnohých restauracích, které se vrací z minutkové kuchyně, tak populární těsně po revoluci, opět k vaření českých hotovek.

Svíčková na smetaně s knedlíkem – RECEPT ZDE!

 

Dalším tradičním jídlem, které ale spíše vaříme doma, nebo ho najdeme jen na obědovém menu, je španělský ptáček, který ovšem Španělé neznají. Zato u nás Čechů patří pořád mezi top pokrmy, které si rádi dáme jak s knedlíkem, tak například i s rýží. Začínající kuchaři se někdy nedokáží popasovat se závitky a tak kdo by si chtěl pochutnat na španělských ptáčcích, které se nemusí zamotávat do tvaru závitků, zde je recept: Rozlítaný španělský ptáček. Vy zdatnější kuchtíci se přeci jen určitě pustíte do klasický závitků.

Španělský ptáček – RECEPT ZDE!

 

Kdo má rád sladké, pak jistě preferuje ovocné tvarohové knedlíky. Ty patřili v minulosti neodmyslitelně do menu většiny tehdejších restaurací. Dnes se občas objeví na menu, ale spíše si je necháme uvařit doma od maminek či babiček. Známe recepty jak na kynuté, tak i nekynuté těsto plněné různým druhem ovoce. Asi nejčastěji doma připravujeme knedlíky meruňkové, jahodové či švestkové.

Tvarohové knedlíky se švestkami – RECEPT ZDE!

 

Vepřo, knedlo, zelo, nebo také vepřová pečeně se zelím a houskovým knedlíkem a pod. Názvů tohoto jídla a jeho obměn je několik, ale podstatné je, že stále patří mezi nejoblíbenější pokrmy většiny Čechů. Ovšem i tato hotovka neodpovídá dnešním moderním trendům zdravé výživy, ale já jsem zastánce názoru, že člověk si musí občas dopřát něco moc dobrého a tak vem čert všechny luštěniny, saláty … :) Hurá! V neděli na oběd si dáme vepřovou!

        Vepřo, knedlo, zelo – RECEPT ZDE!

 

Ze stejné “stáje”, jako předchozí recept, jsou i vepřové výpečky. I když je to podobný pokrm, přeci jen jsou výpečky trochu něco jiného, než vepřová se zelím. Ovšem co se týče oblíbenosti, rozhodně jsou obě jídla těsně vedle sebe. Ten kdo miluje vepřovou se zelím, ten si rozhodně pochutná i na pečených kouscích bůčku. Ano, bohužel i tento pokrm nepatří mezi dietní jídla, přesto ho máme rádi. Ovšem v restauracích se z jídelních lístků pomalu ztrácí. Naštěstí si ho můžeme jednoduše připravit i doma!

Vepřové výpečky – RECEPT ZDE!

 

Dobrý gulášek stále patří ke stálicím českých hospod. Jen se díky ceně hovězího často připravuje z vepřového masa. Ovšem ten pravý hospodský je hovězí! Když se řekne Čech, tak si cizinci většinou vybaví smažený řízek a nebo právě náš hospodský guláš a tak nemám strach, že by tento pokrm zanikl. Dokud budou Češi, bude se v Českých hospodách vařit právě guláš.

Hospodský guláš – RECEPT ZDE!

 

Dali by jste si něco sladkého? Co tak buchtičky se šodó? Tak tento pokrm jsem na jídelníčku nějaké hospody či restaurace dlouho neviděl. Přitom čas od času si i já, masožrout, dám něco sladkého k obědu. Většinou je to ale rýžový nákyp, na kterém trochu ulítávám :). Takže buchtičky se šodó asi určitě patří mezi vymírající jídla většiny Čechů.

Buchtičky se šodó – RECEPT ZDE!

 

Dušené ledvinky a jiné pokrmy z drobů již dnes rozhodně nepatří mezi obvyklá jídla Čechů. Přitom já miluji a pravidelně vařím například smažená játra s bramborovým salátem, nebo srdce na smetaně. Dušené ledvinky také mohu, ale tento recept nechávám raději na ženě. Ta je dělá skvělé! V restauracích na ně asi dnes již téměř nenarazíte, ale vždy si je můžete uvařit doma!

Dušené ledvinky – RECEPT ZDE!

 

Rozhodně poměrně opomíjený až zatracovaný recept dnešní doby jsou flíčky s uzeným. Doma si je lidé asi vaří často, ale v restauracích je nacházíme většinou jen na meníčkách. Přitom je to poměrně nenáročná hotovka. Ale dnešní hygienické předpisy právě hotovkám v restauracích moc nenadržují. Spíše naopak. Aby se mohly v restauracích podávat, stojí vybavení kuchyní pro hotovky stovky tisíc korun! I to je důvod, proč se klasická česká kuchyně z restaurací a hospod vytrácí …

Zapékané flíčky s uzeným masem – RECEPT ZDE!

 

Na rozdíl od italské kuchyně je naše české rizoto vlastně úplně něco jiného. Také jeho příprava je značně odlišná od toho italského. Osobně mě to naše české chutná mnohem více! A v restauracích? Italské dnes najdete v každé lepší picérií. Ovšem to naše tradiční, tak to budeme hledat těžko. V poledním menu asi ano, ale jinak ho dnes většina hospod nenabízí.

Rizoto – RECEPT ZDE!

 

Co více je české, než naše tradiční pečené kuře na másle ochucené kmínem. Jednoduchý, přitom úžasný pokrm, kterému dám většinou přednost před dalšími českými pochutinami. Já ho miluji s rýží a ovocným kompotem, ale běžně se servíruje i s vařenými brambory, bramborovou kaší a například kyselou okurkou. V restauracích ho najdeme v mnoha obměnách a variacích, ale myslím si, že ta nejjednodušší příprava je paradoxně ta nejchutnější.

Pečené kuře na másle s kmínem – RECEPT ZDE!

 

A co tak bramborové knedlíky plněné uzeným? Rozhodně můj oblíbený pokrm. Ovšem opět jedno z jídel, které z našich restaurací pozvolna mizí. Naštěstí doma si knedlíky můžeme připravit, kdy se nám zlíbí a tak nemám strach, že by moji zatím nenarození vnoučkové v budoucnu nevěděli, co má děda rád. :)

Bramborové knedlíky s uzeným masem – RECEPT ZDE!

 

Který Čech nemiluje guláše? Pár se jich asi najde. Není guláš, jako guláš. Co říkáte na klasický bramborový gulášek? Máte ho rádi? Já tedy ano. Spolu s čerstvým chlebem si ho dopřeji plný talíř a jak si při jeho konzumaci mlaskám. :) V restauracích je ovšem také vidět pomálu a tak si ho raději uvaříme doma. Ono se stejně říká, domácí je domácí!

Bramborový guláš – RECEPT ZDE!

 

Čočka na kyselo s párky a vejcem. Tak tuto klasiku snad asi v dnešních hospodách ani nenabízí. Nebo ano? Já jsem venku na tento pokrm již dlouho nenarazil. Naštěstí žena párečky s čočkou a vejcem servíruje u nás doma tak jednou měsíčně a to si já tedy pošmáknu! Tohle jídlo prostě miluji a nejen já, ale i moji dva kluci s manželkou. Tak prosím nezapomínat a občas si čočku doma uvařit, je zdravá a přitom chutná skvěle.

Čočka na kyselo s párky a vejcem – RECEPT ZDE!

 

Dnes poslední recept, o kterém jsem se ale již o něco výše na této stránce zmínil. Smažená játra servírovaná například s bramborovým salátem, tak je mám nejraději a je mě jedno, zda jsou vepřová, nebo kuřecí. Ano, droby poslední dobou moc nefrčí, ale když se umí připravit, pak patří mezi velké dobroty. A restaurace, tak na menu se někdy objeví, ale pokud nechcete marně hledat, raději poproste manželku, ať vám je připraví! :)

Smažená kuřecí játra – RECEPT ZDE!

 

První díl tohoto souhrnu najdete zde: Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 1 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Ochutnejte unikátní vajíčka z pastevního chovu

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy