REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 2 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další nostalgické vpomínání na pokrmy z totalitního jídelníčku. V tomto článku uvádíme druhou část receptů naší české kuchyně, které zůstaly v našich srdcích i domácnostech, některé i na jídelníčcích současných restaurací a hospod. Ovšem část jich byla zatlačena do pozadí po revoluci otevřenými fast foody či vietnamskými bistry rychlého občerstvení, část pokrmů tradiční české kuchyně pak „padla za vlast“ díky moderním trendům zdravého stravování.


V tomto druhém dílu začneme naší klasikou, která i dnes patří do top 10 nejoblíbenějších jídel Čechů. Jde o svíčkovou na smetaně v různých obměnách. Dnes je hovězí maso drahé a tak jsme se naučili „svíčkovu“ připravovat i z jiných druhů mas. Přesto je tento pokrm stále populární a díky tomu ho najdeme v mnohých restauracích, které se vrací z minutkové kuchyně, tak populární těsně po revoluci, opět k vaření českých hotovek.

Svíčková na smetaně s knedlíkem – RECEPT ZDE!

 

Dalším tradičním jídlem, které ale spíše vaříme doma, nebo ho najdeme jen na obědovém menu, je španělský ptáček, který ovšem Španělé neznají. Zato u nás Čechů patří pořád mezi top pokrmy, které si rádi dáme jak s knedlíkem, tak například i s rýží. Začínající kuchaři se někdy nedokáží popasovat se závitky a tak kdo by si chtěl pochutnat na španělských ptáčcích, které se nemusí zamotávat do tvaru závitků, zde je recept: Rozlítaný španělský ptáček. Vy zdatnější kuchtíci se přeci jen určitě pustíte do klasický závitků.

Španělský ptáček – RECEPT ZDE!

 

Kdo má rád sladké, pak jistě preferuje ovocné tvarohové knedlíky. Ty patřili v minulosti neodmyslitelně do menu většiny tehdejších restaurací. Dnes se občas objeví na menu, ale spíše si je necháme uvařit doma od maminek či babiček. Známe recepty jak na kynuté, tak i nekynuté těsto plněné různým druhem ovoce. Asi nejčastěji doma připravujeme knedlíky meruňkové, jahodové či švestkové.

Tvarohové knedlíky se švestkami – RECEPT ZDE!

 

Vepřo, knedlo, zelo, nebo také vepřová pečeně se zelím a houkovým knedlíkem a pod. Názvů tohoto jídla a jeho obměn je několik, ale podstatné je, že stále patří mezi nejoblíbenější pokrmy většiny Čechů. Ovšem i tato hotovka neodpovídá dnešním moderním trendům zdravé vyživy, ale já jsem zastánce názoru, že člověk si musí občas dopřát něco moc dobrého a tak vem čert všechny luštěniny, saláty … :) Hurá! V neděli na oběd si dáme vepřovou!

        Vepřo, knedlo, zelo – RECEPT ZDE!

 

Ze stejné „stáje“, jako předchozí recept, jsou i vepřové výpečky. I když je to podobný pokrm, přeci jen jsou výpečky trochu neco jiného, než vepřová se zelím. Ovšem co se týče oblíbenosti, rozhodně jsou obě jídla těsně vedle sebe. Ten kdo miluje vepřovou se zelím, ten si rozhodně pochutná i na pečených kouscích bůčku. Ano, bohužel i tento pokrm neptří mezi dietní jídla, přesto ho máme rádi. Ovšem v restauracích se z jídleních lístků pomalu ztrácí. Naštěstí si ho můžeme jednoduše připravit i doma!

Vepřové výpečky – RECEPT ZDE!

 

Dobrý gulášek stále petří ke stálicím českých hospod. Jen se díky ceně hovězího často připravuje z vepřového masa. Ovšem ten pravý hospodský je hovězí! Když se řekne Čech, tak si cizinci většinou vybaví smažený řízek a nebo právě náš hospodský guláš a tak nemám strach, že by tento pokrm zanikl. Dokud budou Češi, bude se v Českých hospodách vařit právě guláš.

Hospodský guláš – RECEPT ZDE!

 

Dali by jste si něco sladkého? Co tak buchtičky se šodó? Tak tento pokrm jsem na jídelníčku nějaké hospody či restaurace dlouho neviděl. Přitom čas od času si i já, masožrout, dám něco sladkého k obědu. Většinou je to ale rýžový nákyp, na kterém trochu ulítávám :). Takže buchtičky se šodó asi určitě patří mezi vymírající jídla většiny Čechů.

Buchtičky se šodó – RECEPT ZDE!

 

Dušené ledvinky a jiné pokrmy z drobů již dnes rozhodně nepatří mezi obvyklá jídla Čechů. Přitom já miluji a pravidelně vařím například smažená játra s bramborovým salátem, nebo srdce na smetaně. Dušené ledvinky také mohu, ale tento recept nechávám raději na ženě. Ta je dělá skvělé! V restauracích na ně asi dnes již téměř nenarazíte, ale vždy si je můžete uvařit doma!

Dušené ledvinky – RECEPT ZDE!

 

Rozhodně poměrně opomíjený až zatracovaný recept dnešní doby jsou flíčky s uzeným. Doma si je lidé asi vaří často, ale v restauracích je nacházíme většinou jen na meníčkách. Přitom je to poměrně nenáročná hotovka. Ale dnešní hygienické předpisy právě hotovkám v restauracích moc nenadržují. Spíše naopak. Aby se mohly v restauracích podávat, stojí vybavení kuchyní pro hotovky stovky tisíc korun! I to je důvod, proč se klasická česká kuchyně z restaurací a hospod vytrácí …

Zapékané flíčky s uzeným masem – RECEPT ZDE!

 

Narozdíl od italské kuchyně je naše české rizoto vlastně úplně něco jiného. Také jeho příprava je značně odlišná od toho italského. Osobně mě to naše české chutná mnohem více! A v restauracích? Italské dnes najdete v každé lepší picérii. Ovšem to naše tradiční, tak to budem hledat těžko. V poledním menu asi ano, ale jinak ho dnes většina hospod nenabízí.

Rizoto – RECEPT ZDE!

 

Co více je české, než naše tradiční pečené kuřa na másle ochucené kmínem. Jednoduchý, přitom úžasný pokrm, kterému dám většinou přednost před dalšími českými pochutinami. Já ho miluji s rýží a ovocným kompotem, ale běžně se servíruje i s vařenými brambory, bramborovou kaší a například kyselou okurkou. V restauracích ho najdeme v mnoha obměnách a variacích, ale myslím si, že ta nejjednodušší přáprava je paradoxně ta nejchutnější.

Pečené kuře na másle s kmínem – RECEPT ZDE!

 

A co tak bramborové knedlíky plněné uzeným? Rozhodně můj oblíbený pokrm. Ovšem opět jedno z jídel, které z našich restaurací pozvolna mizí. Naštěstí doma si knedlíky můžeme připravit, kdy se nám zlíbí a tak nemám strach, že by moji zatím nenarození vnoučkové v budoucnu nevěděli, co má děda rád. :)

Bramborové knedlíky s uzeným masem – RECEPT ZDE!

 

Který Čech nemiluje guláše? Pár se jich asi najde. Není guláš, jako guláš. Co říkáte na klasický bramborový gulášek? Máte ho rádi? Já tedy ano. Spolu s čerstvým chlebem si ho dopřeji plný talíř a jak si při jeho konzumaci mlaskám. :) V restauracích je ovšem teké vidět pomálu a tak si ho raději uvaříme doma. Ono se stejně říká, domácí je domácí!

Bramborový guláš – RECEPT ZDE!

 

Čočka na kyselo s párky a vejcem. Tak tuto klasiku snad asi v dnešních hospodách ani nenabízí. Nebo ano? Já jsem venku na tento pokrm již dlouho nenarazil. Naštěstí žena párečky s čočkou a vejcem servíruje u nás doma tak jednou měsíčně a to si já tedy pošmáknu! Tohle jídlo prostě miluji a nejen já, ale i moji dva kluci s manželkou. Tak prosím nezapomínat a občas si čočku doma uvařit, je zdravá a přitom chutná skvěle.

Čočka na kyselo s párky a vejcem – RECEPT ZDE!

 

Dnes poslední recept, o kterém jsem se ale již o něco výše na této stránce zmínil. Smažená játra servírovaná například s bramborovým salátem, tak je mám nejraději a je mě jedno, zda jsou vepřová, nebo kuřecí. Ano, droby poslední dobou moc nefrčí, ale když se umí připravit, pak patří mezi velké doborty. A restaurace, tak na menu se někdy objeví, ale pokud nechcete marně hledat, raději poproste manželku, ať vám je připraví! :)

Smažená kuřecí játra – RECEPT ZDE!

 

První díl tohoto souhrnu najdete zde: Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 1 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy