REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 2 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další nostalgické vpomínání na pokrmy z totalitního jídelníčku. V tomto článku uvádíme druhou část receptů naší české kuchyně, které zůstaly v našich srdcích i domácnostech, některé i na jídelníčcích současných restaurací a hospod. Ovšem část jich byla zatlačena do pozadí po revoluci otevřenými fast foody či vietnamskými bistry rychlého občerstvení, část pokrmů tradiční české kuchyně pak “padla za vlast” díky moderním trendům zdravého stravování.


V tomto druhém díle začneme naší klasikou, která i dnes patří do top 10 nejoblíbenějších jídel Čechů. Jde o svíčkovou na smetaně v různých obměnách. Dnes je hovězí maso drahé a tak jsme se naučili “svíčkovou” připravovat i z jiných druhů mas. Přesto je tento pokrm stále populární a díky tomu ho najdeme v mnohých restauracích, které se vrací z minutkové kuchyně, tak populární těsně po revoluci, opět k vaření českých hotovek.

Svíčková na smetaně s knedlíkem – RECEPT ZDE!

 

Dalším tradičním jídlem, které ale spíše vaříme doma, nebo ho najdeme jen na obědovém menu, je španělský ptáček, který ovšem Španělé neznají. Zato u nás Čechů patří pořád mezi top pokrmy, které si rádi dáme jak s knedlíkem, tak například i s rýží. Začínající kuchaři se někdy nedokáží popasovat se závitky a tak kdo by si chtěl pochutnat na španělských ptáčcích, které se nemusí zamotávat do tvaru závitků, zde je recept: Rozlítaný španělský ptáček. Vy zdatnější kuchtíci se přeci jen určitě pustíte do klasický závitků.

Španělský ptáček – RECEPT ZDE!

 

Kdo má rád sladké, pak jistě preferuje ovocné tvarohové knedlíky. Ty patřili v minulosti neodmyslitelně do menu většiny tehdejších restaurací. Dnes se občas objeví na menu, ale spíše si je necháme uvařit doma od maminek či babiček. Známe recepty jak na kynuté, tak i nekynuté těsto plněné různým druhem ovoce. Asi nejčastěji doma připravujeme knedlíky meruňkové, jahodové či švestkové.

Tvarohové knedlíky se švestkami – RECEPT ZDE!

 

Vepřo, knedlo, zelo, nebo také vepřová pečeně se zelím a houskovým knedlíkem a pod. Názvů tohoto jídla a jeho obměn je několik, ale podstatné je, že stále patří mezi nejoblíbenější pokrmy většiny Čechů. Ovšem i tato hotovka neodpovídá dnešním moderním trendům zdravé výživy, ale já jsem zastánce názoru, že člověk si musí občas dopřát něco moc dobrého a tak vem čert všechny luštěniny, saláty … :) Hurá! V neděli na oběd si dáme vepřovou!

        Vepřo, knedlo, zelo – RECEPT ZDE!

 

Ze stejné “stáje”, jako předchozí recept, jsou i vepřové výpečky. I když je to podobný pokrm, přeci jen jsou výpečky trochu něco jiného, než vepřová se zelím. Ovšem co se týče oblíbenosti, rozhodně jsou obě jídla těsně vedle sebe. Ten kdo miluje vepřovou se zelím, ten si rozhodně pochutná i na pečených kouscích bůčku. Ano, bohužel i tento pokrm nepatří mezi dietní jídla, přesto ho máme rádi. Ovšem v restauracích se z jídelních lístků pomalu ztrácí. Naštěstí si ho můžeme jednoduše připravit i doma!

Vepřové výpečky – RECEPT ZDE!

 

Dobrý gulášek stále patří ke stálicím českých hospod. Jen se díky ceně hovězího často připravuje z vepřového masa. Ovšem ten pravý hospodský je hovězí! Když se řekne Čech, tak si cizinci většinou vybaví smažený řízek a nebo právě náš hospodský guláš a tak nemám strach, že by tento pokrm zanikl. Dokud budou Češi, bude se v Českých hospodách vařit právě guláš.

Hospodský guláš – RECEPT ZDE!

 

Dali by jste si něco sladkého? Co tak buchtičky se šodó? Tak tento pokrm jsem na jídelníčku nějaké hospody či restaurace dlouho neviděl. Přitom čas od času si i já, masožrout, dám něco sladkého k obědu. Většinou je to ale rýžový nákyp, na kterém trochu ulítávám :). Takže buchtičky se šodó asi určitě patří mezi vymírající jídla většiny Čechů.

Buchtičky se šodó – RECEPT ZDE!

 

Dušené ledvinky a jiné pokrmy z drobů již dnes rozhodně nepatří mezi obvyklá jídla Čechů. Přitom já miluji a pravidelně vařím například smažená játra s bramborovým salátem, nebo srdce na smetaně. Dušené ledvinky také mohu, ale tento recept nechávám raději na ženě. Ta je dělá skvělé! V restauracích na ně asi dnes již téměř nenarazíte, ale vždy si je můžete uvařit doma!

Dušené ledvinky – RECEPT ZDE!

 

Rozhodně poměrně opomíjený až zatracovaný recept dnešní doby jsou flíčky s uzeným. Doma si je lidé asi vaří často, ale v restauracích je nacházíme většinou jen na meníčkách. Přitom je to poměrně nenáročná hotovka. Ale dnešní hygienické předpisy právě hotovkám v restauracích moc nenadržují. Spíše naopak. Aby se mohly v restauracích podávat, stojí vybavení kuchyní pro hotovky stovky tisíc korun! I to je důvod, proč se klasická česká kuchyně z restaurací a hospod vytrácí …

Zapékané flíčky s uzeným masem – RECEPT ZDE!

 

Na rozdíl od italské kuchyně je naše české rizoto vlastně úplně něco jiného. Také jeho příprava je značně odlišná od toho italského. Osobně mě to naše české chutná mnohem více! A v restauracích? Italské dnes najdete v každé lepší picérií. Ovšem to naše tradiční, tak to budeme hledat těžko. V poledním menu asi ano, ale jinak ho dnes většina hospod nenabízí.

Rizoto – RECEPT ZDE!

 

Co více je české, než naše tradiční pečené kuře na másle ochucené kmínem. Jednoduchý, přitom úžasný pokrm, kterému dám většinou přednost před dalšími českými pochutinami. Já ho miluji s rýží a ovocným kompotem, ale běžně se servíruje i s vařenými brambory, bramborovou kaší a například kyselou okurkou. V restauracích ho najdeme v mnoha obměnách a variacích, ale myslím si, že ta nejjednodušší příprava je paradoxně ta nejchutnější.

Pečené kuře na másle s kmínem – RECEPT ZDE!

 

A co tak bramborové knedlíky plněné uzeným? Rozhodně můj oblíbený pokrm. Ovšem opět jedno z jídel, které z našich restaurací pozvolna mizí. Naštěstí doma si knedlíky můžeme připravit, kdy se nám zlíbí a tak nemám strach, že by moji zatím nenarození vnoučkové v budoucnu nevěděli, co má děda rád. :)

Bramborové knedlíky s uzeným masem – RECEPT ZDE!

 

Který Čech nemiluje guláše? Pár se jich asi najde. Není guláš, jako guláš. Co říkáte na klasický bramborový gulášek? Máte ho rádi? Já tedy ano. Spolu s čerstvým chlebem si ho dopřeji plný talíř a jak si při jeho konzumaci mlaskám. :) V restauracích je ovšem také vidět pomálu a tak si ho raději uvaříme doma. Ono se stejně říká, domácí je domácí!

Bramborový guláš – RECEPT ZDE!

 

Čočka na kyselo s párky a vejcem. Tak tuto klasiku snad asi v dnešních hospodách ani nenabízí. Nebo ano? Já jsem venku na tento pokrm již dlouho nenarazil. Naštěstí žena párečky s čočkou a vejcem servíruje u nás doma tak jednou měsíčně a to si já tedy pošmáknu! Tohle jídlo prostě miluji a nejen já, ale i moji dva kluci s manželkou. Tak prosím nezapomínat a občas si čočku doma uvařit, je zdravá a přitom chutná skvěle.

Čočka na kyselo s párky a vejcem – RECEPT ZDE!

 

Dnes poslední recept, o kterém jsem se ale již o něco výše na této stránce zmínil. Smažená játra servírovaná například s bramborovým salátem, tak je mám nejraději a je mě jedno, zda jsou vepřová, nebo kuřecí. Ano, droby poslední dobou moc nefrčí, ale když se umí připravit, pak patří mezi velké dobroty. A restaurace, tak na menu se někdy objeví, ale pokud nechcete marně hledat, raději poproste manželku, ať vám je připraví! :)

Smažená kuřecí játra – RECEPT ZDE!

 

První díl tohoto souhrnu najdete zde: Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 1 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy