REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jednoduché rizoto ryze po česku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto rizoto dělám většinou tehdy, když mi zbyde maso z předchozího dne.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 hrnek (300 ml)kulatozrnné rýže
1 plechovkasterilované zeleniny Bonduelle (mrkev, hrášek, kukuřice)
2 kskuřecí čtvrky nebo zbytek pečeného kuřecího masa z předchozího dne
1 kscibule
2 lžíceoleje
1 lžičkasoli
kousek másla
voda nebo vývar na podlévání
grilovací nebo jiné oblíbené koření

Postup:

1. Kuřecí čtvrtky upečeme obvyklým způsobem, t.

z. okořeníme, dáme s kouskem másla do pekáče, podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme doměkka (pokud použijeme zbylé pečené maso z předchozího dne, toto nám odpadne
2. Do hrnce dáme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme propláchnutou a okapanou rýži
3. Promícháme, aby se všechna zrnka rýže omastila olejem, chvilku restujeme, osolíme, přidáme vodu (cca 1, 5 hrnku … toho samého, co jsme v něm odměřovali rýži), přivedeme k bodu varu, pak přiklopíme, ztlumíme plamen, a dusíme doměkka
4. Upečené vykostěné kuřecí maso pokrájíme na kousky a s výpekem přidáme k uvařené rýži
5. Nakonec přidáme zeleninu, promícháme a můžeme servírovat. Kdo chce, může rizoto posypat nastrouhaným sýrem.

Doporučení:

Na tento recept lze použít i dopředu upečené maso vepřové.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy