REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí hřebínek na česneku a rozmarýnu, gratinované brambory, špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi připravené jehněčí kotletky, servírované se zapečenými brambory a podušeným čerstvým špenátem.


Ingredience:
Na jehněčí hřebínek:
500-600 gjehněčí hřebínek
3-4 ksstroužky česneku
1 svazekrozmarýnu
2 lžícerostlinného oleje
1 vrchovatá lžícemásla
pepř
sůl
alobal
Na gratinované brambory:
1 kgbrambor
500 gtvrdého pikantního sýra (Ementál, Comté ...)
400 mlsmetany na šlehání
2 ksvejce
čerstvě nastrouhaný mletý oříšek
černý mletý pepř
sůl
Na dohotovení:
větší utřený stroužek česneku
máslo na vymazání formy a máslo na brambory
Na čerstvý dušený špenát:
500-600 gčerstvého listového špenátu
2 ksstroužky česneku
2 ksšalotky
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Maso vytáhneme z lednice, necháme 30 minut při pokojové teplotě, pak mezi žebry uděláme zářezy a to až k libové části masa
  2. Připravení maso osolíme a opepříme, ze všech stran, pak dáme na pánev s rozpápenám olejem a zprudka opečeme ze všech stran
  3. Maso vytáhneme z pánve, slijeme olej z pánve, na pánev pak dáme máslo, oloupané stroužky česneku a rozmarýn, vrátíme zpět hřebínek, necháme ještě chíli maso opékat a to už jen na mírném zdroji tepla, každou chvíli ho otočíme
  4. Asi po 12 minutách celkového opékání sundáme pánev ze zdroje tepla a maso přikryjeme alobalem, necháme 5 minut odpočívat
  5. V této fázi hřebínek nakrájíme na jednotlivé kotletky, vyskládáme je na pánev a takto je servírujeme doprostřed stolu, nebo je můžeme přímo nandat na talíře a to i s přílohou.

Příprava gratinovaných brambor:

  1. Omyté brambory oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky, připravené brambory nasypeme do velké mísy, okořeníme je pepřem a muškátovým oříškem, osolíme
  2. V hrnku nejlépe pomocí metličky rozšleháme mírně osolené vejce se smetanou, sýr nastrouháme nahrubo, smícháme se smetanou a promícháme s bramborami
  3. Větší zapékací misku vymažeme máslem a utřeným česnekem, opatrně do ní přendáme brambory se smetanou, povrch pokrmu ještě posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe kousky másla
  4. Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170-180 °C asi na 45 minut, nebo dokud se na bramborách neudělá křupavá krusta.

Na špenát:

  1. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, přidáme šalotky a jemně nasekaný česnek, necháme zesklovatět
  2. Do základu natrháme očištěný a propláchnutý špenát, dusíme maximálně 5 minut, pak dochutíme solí a pepřem (nepodléváme).
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy