REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí hřebínek na česneku a rozmarýnu, gratinované brambory, špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi připravené jehněčí kotletky, servírované se zapečenými brambory a podušeným čerstvým špenátem.


Ingredience:
Na jehněčí hřebínek:
500-600 gjehněčí hřebínek
3-4 ksstroužky česneku
1 svazekrozmarýnu
2 lžícerostlinného oleje
1 vrchovatá lžícemásla
pepř
sůl
alobal
Na gratinované brambory:
1 kgbrambor
500 gtvrdého pikantního sýra (Ementál, Comté ...)
400 mlsmetany na šlehání
2 ksvejce
čerstvě nastrouhaný mletý oříšek
černý mletý pepř
sůl
Na dohotovení:
větší utřený stroužek česneku
máslo na vymazání formy a máslo na brambory
Na čerstvý dušený špenát:
500-600 gčerstvého listového špenátu
2 ksstroužky česneku
2 ksšalotky
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Maso vytáhneme z lednice, necháme 30 minut při pokojové teplotě, pak mezi žebry uděláme zářezy a to až k libové části masa
  2. Připravení maso osolíme a opepříme, ze všech stran, pak dáme na pánev s rozpápenám olejem a zprudka opečeme ze všech stran
  3. Maso vytáhneme z pánve, slijeme olej z pánve, na pánev pak dáme máslo, oloupané stroužky česneku a rozmarýn, vrátíme zpět hřebínek, necháme ještě chíli maso opékat a to už jen na mírném zdroji tepla, každou chvíli ho otočíme
  4. Asi po 12 minutách celkového opékání sundáme pánev ze zdroje tepla a maso přikryjeme alobalem, necháme 5 minut odpočívat
  5. V této fázi hřebínek nakrájíme na jednotlivé kotletky, vyskládáme je na pánev a takto je servírujeme doprostřed stolu, nebo je můžeme přímo nandat na talíře a to i s přílohou.

Příprava gratinovaných brambor:

  1. Omyté brambory oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky, připravené brambory nasypeme do velké mísy, okořeníme je pepřem a muškátovým oříškem, osolíme
  2. V hrnku nejlépe pomocí metličky rozšleháme mírně osolené vejce se smetanou, sýr nastrouháme nahrubo, smícháme se smetanou a promícháme s bramborami
  3. Větší zapékací misku vymažeme máslem a utřeným česnekem, opatrně do ní přendáme brambory se smetanou, povrch pokrmu ještě posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe kousky másla
  4. Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170-180 °C asi na 45 minut, nebo dokud se na bramborách neudělá křupavá krusta.

Na špenát:

  1. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, přidáme šalotky a jemně nasekaný česnek, necháme zesklovatět
  2. Do základu natrháme očištěný a propláchnutý špenát, dusíme maximálně 5 minut, pak dochutíme solí a pepřem (nepodléváme).
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy