REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí hřebínek na česneku a rozmarýnu, gratinované brambory, špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi připravené jehněčí kotletky, servírované se zapečenými brambory a podušeným čerstvým špenátem.


Ingredience:
Na jehněčí hřebínek:
500-600 gjehněčí hřebínek
3-4 ksstroužky česneku
1 svazekrozmarýnu
2 lžícerostlinného oleje
1 vrchovatá lžícemásla
pepř
sůl
alobal
Na gratinované brambory:
1 kgbrambor
500 gtvrdého pikantního sýra (Ementál, Comté ...)
400 mlsmetany na šlehání
2 ksvejce
čerstvě nastrouhaný mletý oříšek
černý mletý pepř
sůl
Na dohotovení:
větší utřený stroužek česneku
máslo na vymazání formy a máslo na brambory
Na čerstvý dušený špenát:
500-600 gčerstvého listového špenátu
2 ksstroužky česneku
2 ksšalotky
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Maso vytáhneme z lednice, necháme 30 minut při pokojové teplotě, pak mezi žebry uděláme zářezy a to až k libové části masa
  2. Připravení maso osolíme a opepříme, ze všech stran, pak dáme na pánev s rozpápenám olejem a zprudka opečeme ze všech stran
  3. Maso vytáhneme z pánve, slijeme olej z pánve, na pánev pak dáme máslo, oloupané stroužky česneku a rozmarýn, vrátíme zpět hřebínek, necháme ještě chíli maso opékat a to už jen na mírném zdroji tepla, každou chvíli ho otočíme
  4. Asi po 12 minutách celkového opékání sundáme pánev ze zdroje tepla a maso přikryjeme alobalem, necháme 5 minut odpočívat
  5. V této fázi hřebínek nakrájíme na jednotlivé kotletky, vyskládáme je na pánev a takto je servírujeme doprostřed stolu, nebo je můžeme přímo nandat na talíře a to i s přílohou.

Příprava gratinovaných brambor:

  1. Omyté brambory oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky, připravené brambory nasypeme do velké mísy, okořeníme je pepřem a muškátovým oříškem, osolíme
  2. V hrnku nejlépe pomocí metličky rozšleháme mírně osolené vejce se smetanou, sýr nastrouháme nahrubo, smícháme se smetanou a promícháme s bramborami
  3. Větší zapékací misku vymažeme máslem a utřeným česnekem, opatrně do ní přendáme brambory se smetanou, povrch pokrmu ještě posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe kousky másla
  4. Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170-180 °C asi na 45 minut, nebo dokud se na bramborách neudělá křupavá krusta.

Na špenát:

  1. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, přidáme šalotky a jemně nasekaný česnek, necháme zesklovatět
  2. Do základu natrháme očištěný a propláchnutý špenát, dusíme maximálně 5 minut, pak dochutíme solí a pepřem (nepodléváme).
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy