REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně s knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smetanová omáčka hustší konzistence servírovaná s plátky pečeného hovězího masa a domácím houskovým knedlíkem.


Ingredience:
1 kghovězího zadního masa
cca 300 gkořenové zeleniny: mrkev, celer, petržel v poměru 3:2:1
100 ghranolků slaniny na prošpikování masa
1 lžíceplnotučné hořčice
1 kelímeksmetany
1 ksvětší cibule
1 ksbobkový list
několik kuliček nového koření
špetka sušeného tymiánu
strouhaný perník
citronová šťáva
mléko
sádlo
pepř
voda
cukr
sůl
Na knedlík:
380 ghrubé mouky
300 gmléka
145 gžemle (rohlíky, veka)
10 gsoli
8 gprášku do pečiva
1 ksvejce
voda na uvaření knedlíků
Ostatní:
brusinky, plátky citrónu a šlehačka na ozdobu

Postup:
  1. Maso prošpikujeme slaninou, kterou si nakrájíme na hranolky a necháme chvilku v mrazáku (líp se potom špikuje), maso svážeme potravinovou nití pro zachování tvaru, osolíme, opepříme a zprudka na kousku rozpáleného sádla ze všech stran opečeme
  2. Do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli, taktéž všechnu kořenovou zeleninu, taky na kostičky nakrájenou, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat, do tohoto základu dáme hořčici a chvilku restujeme, pak přidáme divoké koření, prošpikované a opečené maso, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péci do trouby, během pečení maso podléváme podle potřeby vodou
  3. Hotovo máme za cca 2 hodiny, záleží na tom, jak nám peče trouba a jaké máme maso, maso vyjmeme a necháme trochu vychladnout, zbavíme ho provázku a nakrájíme na plátky
  4. Z výpeku vyjmeme koření a tyčovým mixérem zeleninu rozmixujeme, přidáme smetanu, mléko a kdo chce, přidá do mléka hladkou mouku, povaříme, dochutíme citronovou šťávou, solí, cukrem … každý podle své chuti
  5. Nakonec do omáčky přidáme 2 lžíce strouhaného perníku a omáčku ještě propasírujeme přes sítko
  6. Maso nakrájené na plátky servírujeme přelité omáčkou, ozdobené plátky citrónu, šlehačkou a brusinkami a podáváme s houskovým knedlíkem.

Příprava knedlíků:

  1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků, přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
  2. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
  3. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.
Doporučení:

Svíčková na smetaně se připravuje podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo tehdy nedostatek. I v dnešní době je pravá svíčková luxusní, předražené maso a tak rozhodně nevadí, připravíme li ji z hovězího zadního, jen maso musíme péci déle.

Poznámka:

Text i foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy