REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně s knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smetanová omáčka hustší konzistence servírovaná s plátky pečeného hovězího masa a domácím houskovým knedlíkem.


Ingredience:
1 kghovězího zadního masa
cca 300 gkořenové zeleniny: mrkev, celer, petržel v poměru 3:2:1
100 ghranolků slaniny na prošpikování masa
1 lžíceplnotučné hořčice
1 kelímeksmetany
1 ksvětší cibule
1 ksbobkový list
několik kuliček nového koření
špetka sušeného tymiánu
strouhaný perník
citronová šťáva
mléko
sádlo
pepř
voda
cukr
sůl
Na knedlík:
380 ghrubé mouky
300 gmléka
145 gžemle (rohlíky, veka)
10 gsoli
8 gprášku do pečiva
1 ksvejce
voda na uvaření knedlíků
Ostatní:
brusinky, plátky citrónu a šlehačka na ozdobu

Postup:
  1. Maso prošpikujeme slaninou, kterou si nakrájíme na hranolky a necháme chvilku v mrazáku (líp se potom špikuje), maso svážeme potravinovou nití pro zachování tvaru, osolíme, opepříme a zprudka na kousku rozpáleného sádla ze všech stran opečeme
  2. Do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli, taktéž všechnu kořenovou zeleninu, taky na kostičky nakrájenou, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat, do tohoto základu dáme hořčici a chvilku restujeme, pak přidáme divoké koření, prošpikované a opečené maso, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péci do trouby, během pečení maso podléváme podle potřeby vodou
  3. Hotovo máme za cca 2 hodiny, záleží na tom, jak nám peče trouba a jaké máme maso, maso vyjmeme a necháme trochu vychladnout, zbavíme ho provázku a nakrájíme na plátky
  4. Z výpeku vyjmeme koření a tyčovým mixérem zeleninu rozmixujeme, přidáme smetanu, mléko a kdo chce, přidá do mléka hladkou mouku, povaříme, dochutíme citronovou šťávou, solí, cukrem … každý podle své chuti
  5. Nakonec do omáčky přidáme 2 lžíce strouhaného perníku a omáčku ještě propasírujeme přes sítko
  6. Maso nakrájené na plátky servírujeme přelité omáčkou, ozdobené plátky citrónu, šlehačkou a brusinkami a podáváme s houskovým knedlíkem.

Příprava knedlíků:

  1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků, přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
  2. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
  3. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.
Doporučení:

Svíčková na smetaně se připravuje podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo tehdy nedostatek. I v dnešní době je pravá svíčková luxusní, předražené maso a tak rozhodně nevadí, připravíme li ji z hovězího zadního, jen maso musíme péci déle.

Poznámka:

Text i foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy