REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně s knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smetanová omáčka hustší konzistence servírovaná s plátky pečeného hovězího masa a domácím houskovým knedlíkem.


Ingredience:
1 kghovězího zadního masa
cca 300 gkořenové zeleniny: mrkev, celer, petržel v poměru 3:2:1
100 ghranolků slaniny na prošpikování masa
1 lžíceplnotučné hořčice
1 kelímeksmetany
1 ksvětší cibule
1 ksbobkový list
několik kuliček nového koření
špetka sušeného tymiánu
strouhaný perník
citronová šťáva
mléko
sádlo
pepř
voda
cukr
sůl
Na knedlík:
380 ghrubé mouky
300 gmléka
145 gžemle (rohlíky, veka)
10 gsoli
8 gprášku do pečiva
1 ksvejce
voda na uavření knedlíků
Ostatní:
brusinky, plátky citrónu a šlehačka na ozdobu

Postup:

1. Maso prošpikujeme slaninou, kterou si nakrájíme na hranolky a necháme chvilku v mrazáku (líp se potom špikuje)
2. Maso svážeme potravinovou nití pro zachování tvaru, osolíme, opepříme a zprudka na kousku rozpáleného sádla ze všech stran opečeme
3. Do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli, taktéž všechnu kořenovou zeleninu, taky na kostičky nakrájenou, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat
4. Do tohoto základu dáme hořčici a chvilku restujeme, pak přidáme divoké koření, prošpikované a opečené maso, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péci do trouby, během pečení maso podléváme podle potřeby vodou
5. Hotovo máme za cca 2 hodiny, záleží na tom, jak nám peče trouba a jaké máme maso
6. Maso vyjmeme a necháme trochu vychladnout, zbavíme ho provázku a nakrájíme na plátky
7. Z výpeku vyjmeme koření a tyčovým mixérem zeleninu rozmixujeme, přidáme smetanu, mléko a kdo chce, přidá do mléka hladkou mouku
8. Povaříme, dochutíme citronovou šťávou, solí, cukrem … každý podle své chuti
9. Nakonec do omáčky přidáme 2 lžíce strouhaného perníku a omáčku ještě propasírujeme přes sítko
10. Maso nakrájené na plátky servírujeme přelité omáčkou, ozdobené plátky citrónu, šlehačkou a brusinkami a podáváme s houskovým knedlíkem.

Příprava knedlíků:
1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků
2. Přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
3. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
4. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.

Poznámka:

Text i foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy