Některými lidmi tolik milované, některými zase nenáviděné pečené buchtičky, podávané přelité žloutkovým krémem.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
60 g | krupicového cukru |
25 g | čerstvého doždí |
200 ml | vlažného mléka |
100 ml | oleje |
2 ks | vejce |
špetka soli | |
rozpuštěné máslo | |
hladká mouka na posypání | |
Na žloutkový krém: | |
700 ml | plnotučného mléka |
50 ml | smetany |
1-2 lžíce | škrobu |
60 g | krupicového cukru |
6 ks | žloutků |
2 ks | vanilkové lusky |
Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek; v misce rozmícháme nadrobené droždí spolu se 4 lžícemi vlažného mléka, lžící mouky a cukru, necháme ho vzejít
2. Prosátou mouku smícháme se solí, vejci, olejem, zbylým cukrem a vzejitým kváskem, přilijeme zbývající mléko a vypracujeme těsto, necháme tak 45 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem
3. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na 4 části a rozválíme na válečky, ty pokrájíme na malé kousky, z každého vyválíme kuličku, důkladně ji potřeme rozpuštěným máslem a klademe na vymazaný pekáč, necháme v teple dalších 30 minut kynout
4. Buchtičky upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
5. Připravíme si šodó; vanilkové lusky podélně rozkrojíme a vyškrábeme z nich zrníčka
6. Mléko svaříme s polovinou cukru, škrobem a vanilkovými zrnky a na vypnuté plotýnce necháme asi 15 minut stát
7. Hrnec s ochuceným mlékem dáme do vodní lázně, žloutky rozmícháme se zbylým cukrem a postupně je zašleháme do horkého, nikoli však vroucího mléka, aby se nám žloutky nesrazily
8. Upečené buchtičky rozdělíme do talířů a zalijeme teplým vanilkovým krémem, tedy přesně žloutkovým šodó.