REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Buchtičky se šodó

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Některými lidmi tolik milované, některými zase nenáviděné pečené buchtičky, podávané přelité žloutkovým krémem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
60 gkrupicového cukru
25 gčerstvého doždí
200 mlvlažného mléka
100 mloleje
2 ksvejce
špetka soli
rozpuštěné máslo
hladká mouka na posypání
Na žloutkový krém:
700 mlplnotučného mléka
50 mlsmetany
1-2 lžíceškrobu
60 gkrupicového cukru
6 ksžloutků
2 ksvanilkové lusky

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek; v misce rozmícháme nadrobené droždí spolu se 4 lžícemi vlažného mléka, lžící mouky a cukru, necháme ho vzejít
2. Prosátou mouku smícháme se solí, vejci, olejem, zbylým cukrem a vzejitým kváskem, přilijeme zbývající mléko a vypracujeme těsto, necháme tak 45 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem
3. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na 4 části a rozválíme na válečky, ty pokrájíme na malé kousky, z každého vyválíme kuličku, důkladně ji potřeme rozpuštěným máslem a klademe na vymazaný pekáč, necháme v teple dalších 30 minut kynout
4. Buchtičky upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
5. Připravíme si šodó; vanilkové lusky podélně rozkrojíme a vyškrábeme z nich zrníčka
6. Mléko svaříme s polovinou cukru, škrobem a vanilkovými zrnky a na vypnuté plotýnce necháme asi 15 minut stát
7. Hrnec s ochuceným mlékem dáme do vodní lázně, žloutky rozmícháme se zbylým cukrem a postupně je zašleháme do horkého, nikoli však vroucího mléka, aby se nám žloutky nesrazily
8. Upečené buchtičky rozdělíme do talířů a zalijeme teplým vanilkovým krémem, tedy přesně žloutkovým šodó.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy