REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

bezmasé

Bramboráčky na sádle, čerstvé křenové zelí, smažená cibulka

Jaké plodiny a druhy zeleniny se vám vybaví jako první, když se řekne podzim? Nejspíš budou ve vašem výběru brambory, zelí a cibule. Pro podzimní měsíce není snad typičtější zeleniny. Tak proč si z ní nepřipravit skvělý pokrm? Zeleninu, pro kterou si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.

Bramborový knedlík plněný vajíčkem, houbová omáčka

Skvělé bramborové knedlíky s překvapením servírované se smetanovou houbovou omáčkou, dobrý nápad na bezmasý oběd či večeři.

Buchtičky se šodó

Některými lidmi tolik milované, některými zase nenáviděné pečené buchtičky, podávané přelité žloutkovým krémem.

Buchtičky se šodó II.

Připravte si nesmrtelnou klasiku, která chutná dětem i dospělým. Poctivá česká jídla nyní zažívají renesanci. Použijete-li do nich kvalitní ingredience, povýšíte jejich chuť a jistě se stanou nedílnou součástí vašeho jídelníčku.

Fazolky na smetaně s vejci a bramborem

Oblíbené fazolové lusky podušené na cibulce, dochucené, kromě jiného, zakysanou smetanou, servírované s vejci uvařenými na tvrdo a vařenými brambory.

Houbová smaženice s opečeným knedlíkem

Naše babičky dovedly v kuchyni zužitkovat vše. Zůstal vám v lednici zbytek knedlíku, použijte ho například jako přílohu nakrájený na kostičky, opečený dozlatova, servírovaný ke klasické houbové smaženici. Recept ze staré kuchařky.

Houbová žemlovka

Chleba s mlékem promíchaný s houbovou směsí, přelitý vajíčkovou směsí, zapečený dozlatova. Vyzkoušejte tento osvědčený babičkovský recept na úžasnou houbovou žemlovku!

Houbový kuba s konfitovaným česnekem

Který štědrovečerní pokrm můžeme označit za nejtradičnější? Pravděpodobně vás jako první napadne řízek s bramborovým salátem. Ale jedná se o houbového kubu. Pokrm, který pochází z dob, kdy jídla z krup patřily spíše k chudší kuchyni. Dnešní pokrm si ale připravíme trochu netradičně, a to s konfitovaným česnekem. Nejlepší volbou při výběru jednotlivých surovin je nákup od místního prověřeného farmáře nebo na farmářských trzích. Pokud se vydáte do supermarketu, zaměřte se na přítomnost log kvality. Těmito logy jsou Klasa, BIO nebo Regionální potravina. Hezké Vánoce a šťastný nový rok vám přeje Akademikvality.cz

Chlupaté knedlíky s povidly a tvarohem

Chlupaté knedlíky s povidly a tvarohem představují dokonalou harmonii mezi slaným a sladkým pokrmem. O původu chlupatých knedlíků se vedou spory, jedni tvrdí, že pocházejí z Krkonoš, podle jiných jsou ze Šumavy. V každém případě svůj název získaly podle menší vrstvy vysráženého škrobu, která se tvoří na jejich povrchu a připomíná chloupky. Základ knedlíků tvoří brambory, mnohostranně využitelná surovina, v tomto receptu vyladěná omáčkou ze švestkových povidel.

Chlupatý s houbami

Tento recept pochází z minulého století. Takto se připravuje ve Východních Čechách. Jde vlastně o klasické chlupaté knedlíky, které se servírují promíchané se smaženicí z lesních hub. I když pokrm nevypadá nijak vábně, kdo má rád houby, si na něm určitě pochutná.

Jahodové a borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta patří mezi tradiční sezónní pokrmy, když máme zahrádky plné jahod a borůvek je po lesích také dost. Ovšem lze je připravit i ze zavařených jahod a borůvek!

Knedlíky s vejci

Rychlá večeře za pár korun. Vajíčka smíchaná s kostkami orestovaného houskového knedlíku.

Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem

Jedním z jídel, která buď nesnášíte, nebo se jich naopak nemůžete nabažit, je koprová omáčka. My ovšem věříme, že když se uvaří z těch nejkvalitnějších surovin, může nalákat i zapřisáhlého „antikoprovkáře“. Věděli jste navíc, že kopr může působit proti nadýmání a celkově zklidňovat trávení? A že má také antibakteriální účinky? Nejdůležitější ale je, abyste si na našem receptu pochutnali. Ať se vám vše povede. Dobrou chuť!

Koprová omáčka s vejcem

Klasický recept z minulého století na chutnou koprovku servírovanou s vejcem uvařeným na tvrdo a houskovým knedlíkem.

Koprová omáčka s vejci

Teplá smetanová omáčka nasládlé chuti s vůní a chutí především po kopru, servírovaná s vejci uvařenými na tvrdo a houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.

Kynutý knedlík s houbovou omáčkou

Houbová sezóna je v plném proudu, a proto ani zde nesmí chybět recept na houbovou omáčku, v níž krásně zužitkujete své lesní úlovky. Houbovou omáčku na bílém víně a se zeleninovým vývarem si zamilujete, zvlášť pokud jako přílohu zvolíte tradiční kynutý knedlík.

Míchaná vejce se syrovou cibulkou

Recept na rychlou snídani, vajíčka míchaná s cibulí.

Ňoky z odpalovaného těsta se žahourem

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.

Nudle s mákem

Nudle s mákem patří neodmyslitelně k české kuchyni. Servírované přelité rozpuštěným máslem jsou skvělé.

Pečené brambory s cibulí a česnekovou omáčkou

Osminky nových brambor s plátky cibule obalené v sádle. Pečené do zlatova a podávané s pikantní omáčkou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy