REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

bezmasé

Bramborový knedlík plněný vajíčkem, houbová omáčka

Skvělé bramborové knedlíky s překvapením servírované se smetanovou houbovou omáčkou, dobrý nápad na bezmasý oběd či večeři.

Buchtičky se šodó

Některými lidmi tolik milované, některými zase nenáviděné pečené buchtičky, podávané přelité žloutkovým krémem.

Fazolky na smetaně s vejci a bramborem

Oblíbené fazolové lusky podušené na cibulce, dochucené, kromě jiného, zakysanou smetanou, servírované s vejci uvařenými na tvrdo a vařenými brambory.

Houbová žemlovka

Chleba s mlékem promíchaný s houbovou směsí, přelitý vajíčkovou směsí, zapečený dozlatova.

Jahodové a borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta patří mezi tradiční sezónní pokrmy, když máme zahrádky plné jahod a borůvek je po lesích také dost. Ovšem lze je připravit i ze zavařených jahod a borůvek!

Knedlíky s vejci

Rychlá večeře za pár korun. Vajíčka smíchaná s kostkami orestovaného houskového knedlíku.

Koprová omáčka s vejcem

Klasický recept z minulého století na chutnou koprovku servírovanou s vejcem uvařeným na tvrdo a houskovým knedlíkem.

Koprová omáčka s vejci

Teplá smetanová omáčka nasládlé chuti s vůní a chutí především po kopru, servírovaná s vejci uvařenými na tvrdo a houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.

Míchaná vejce se syrovou cibulkou

Recept na rychlou snídani, vajíčka míchaná s cibulí.

Ňoky z odpalovaného těsta se žahourem

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.

Nudle s mákem

Nudle s mákem patří neodmyslitelně k české kuchyni. Servírované přelité rozpuštěným máslem jsou skvělé.

Pečené brambory s cibulí a česnekovou omáčkou

Osminky nových brambor s plátky cibule obalené v sádle. Pečené do zlatova a podávané s pikantní omáčkou.

Smažák

Obalované plátky eidamu usmažené pěkně dozlatova, servírované s různě upravenými brambory a tatarskou omáčkou.

Smažený květák s bramborem a domácí tatarskou omáčkou

Kdo by neznal, chvíli povařený květák rozebraný na jednotlivé růžičky, okapaný, obalený v těstíčku a strouhance, usmažený pěkně dozlatova, servírovaný s vařeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou.

Smažený sýr s hranolkami

Smažený sýr neboli “Smažák” je pokrm, který dali světu právě Češi. Tradičně se podává s hranolkami nebo jinak upravenými bramborami, případně ho můžeme servírovat v bulce jako burger.

Špekové knedlíky v žampiónové omáčce

Špekové knedlíky připravené z polotovaru (bramborové knedlíky v prášku), servírované se smetanovou omáčkou s vložkou žampiónů.

Tvarohové knedlíky se švestkami

Knedlíky z tvarohového těsta plněné švestkami, uvařené ve vodě, nakonec servírované hojně posypané mákem s míchaným s cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Vařený květák s osmaženou strouhankou, brambor

Uvařené růžičky květáku servírované posypané na přepuštěném másle osmaženou strouhankou a vařenými brambory.

Žemlovka

Další recept na žemlovku (semlbábu) ze staré kuchařky z počátku minulého století.

Žemlovka z vánočky

Tradiční česká žemlovka upečená ze zbytků vánočky, nastrouhaných jablek, tvarohu, vajec, mléka a dalších surovin.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy