Připravte si nesmrtelnou klasiku, která chutná dětem i dospělým. Poctivá česká jídla nyní zažívají renesanci. Použijete-li do nich kvalitní ingredience, povýšíte jejich chuť a jistě se stanou nedílnou součástí vašeho jídelníčku.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
Na buchtičky: | |
250 g | polohrubé mouky |
100 g | hladké mouky |
100 g | cukru krupice |
100 g | máslo |
15 g | droždí |
170 ml | mléko od Mlékárna Klíč |
1 ks | vejce |
sůl | |
Na krém: | |
250 ml | mléka |
100 ml | smetany |
50 g | cukru krupice |
1/2 sáčku | vanilkového pudinku |
na špičku nože vyškrábané vanilky | |
špetka soli | |
rum |
Postup:
- Mléko zahřejeme na pokojovou teplotu a nasypeme do něj 100 g cukru a všechno droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme oba druhy mouk, vejce a špetku soli. Přilejeme kvásek a pomalu hněteme, nejlépe v robotu. Přihazujeme malé kostičky másla a aspoň 10 minut mícháme, až je těsto krásně pružné a nelepivé. Poté necháme kynout 40 minut.
- Vykynuté těsto znovu ručně propracujeme a krájíme z něho 15 g těžké kousky. Z těch uděláme kuličky, každou zvlášť namočíme do rozpuštěného másla a skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče. Necháme ještě 20 minut nakynout.
- Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C zhruba 20 až 25 minut.
- Po upečení můžeme buchtičky potřít zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.
- Mléko a smetanu svaříme, přidáme cukr, vanilku, špetku soli a pudinkový prášek rozmíchaný ve studeném mléce. Pudink nám omáčku zahustí. Omáčku stále mícháme a vaříme přibližně 10 minut. Můžeme naředit mlékem. Podle chuti přilijeme rum.
My jsme vsadili na kvalitní suroviny, především pak na lahodné mléko z Mlékárny Klíč od rodinné farmy v jihomoravských Božicích. Mléko pochází od červenostrakatých krav a vyznačuje se vysokým obsahem smetany a velkým zastoupením A2 kaseinu v mléčné bílkovině. Díky tomu má výjimečnou chuť a je lehce stravitelné. Farma Klíč získala v tomto roce za své mléko ocenění Regionální potravina v Jihomoravském kraji. Více o Mlékárně Klíč se dozvíte na https://mlekarnaklic.cz/.
Recept k článku: Objevte chuť babího léta s recepty s Regionální potravinou
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz