REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Buchtičky se šodó II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Připravte si nesmrtelnou klasiku, která chutná dětem i dospělým. Poctivá česká jídla nyní zažívají renesanci. Použijete-li do nich kvalitní ingredience, povýšíte jejich chuť a jistě se stanou nedílnou součástí vašeho jídelníčku.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
Na buchtičky:
250 gpolohrubé mouky
100 ghladké mouky
100 gcukru krupice
100 gmáslo
15 gdroždí
170 mlmléko od Mlékárna Klíč
1 ksvejce
sůl
Na krém:
250 mlmléka
100 mlsmetany
50 gcukru krupice
1/2 sáčkuvanilkového pudinku
na špičku nože vyškrábané vanilky
špetka soli
rum

Postup:
  1. Mléko zahřejeme na pokojovou teplotu a nasypeme do něj 100 g cukru a všechno droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme oba druhy mouk, vejce a špetku soli. Přilejeme kvásek a pomalu hněteme, nejlépe v robotu. Přihazujeme malé kostičky másla a aspoň 10 minut mícháme, až je těsto krásně pružné a nelepivé. Poté necháme kynout 40 minut.
  2. Vykynuté těsto znovu ručně propracujeme a krájíme z něho 15 g těžké kousky. Z těch uděláme kuličky, každou zvlášť namočíme do rozpuštěného másla a skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče. Necháme ještě 20 minut nakynout.
  3. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C zhruba 20 až 25 minut.
  4. Po upečení můžeme buchtičky potřít zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.
  5. Mléko a smetanu svaříme, přidáme cukr, vanilku, špetku soli a pudinkový prášek rozmíchaný ve studeném mléce. Pudink nám omáčku zahustí. Omáčku stále mícháme a vaříme přibližně 10 minut. Můžeme naředit mlékem. Podle chuti přilijeme rum.
Doporučení:

My jsme vsadili na kvalitní suroviny, především pak na lahodné mléko z Mlékárny Klíč od rodinné farmy v jihomoravských Božicích. Mléko pochází od červenostrakatých krav a vyznačuje se vysokým obsahem smetany a velkým zastoupením A2 kaseinu v mléčné bílkovině. Díky tomu má výjimečnou chuť a je lehce stravitelné. Farma Klíč získala v tomto roce za své mléko ocenění Regionální potravina v Jihomoravském kraji. Více o Mlékárně Klíč se dozvíte na https://mlekarnaklic.cz/.

Recept k článku: Objevte chuť babího léta s recepty s Regionální potravinou

Poznámka:

Zdroj: regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy