Vepřo, knedlo, zelo je pokrm, který v podobě, jak je u nás v Česku servírovaný nenalezneme nikde jinde na světě. Cizince na něm fascinují především naše české knedlíky. Vepřo, knedlo, zelo je náš národní pokrm!
Ingredience:
1 kg | vepřové pečeně (vepřové krkovičky, plecka nebo libového bůčku) |
1 ks | velké cibule |
1 lžíce | sádla |
kmín | |
voda | |
sůl | |
Na zelí: | |
700 g | bílého hlávkového zelí |
50 g | sádla |
10 g | hladké mouky |
1 ks | cibule |
1 lžička | mletého kmínu |
voda | |
ocet | |
cukr | |
sůl | |
Na houskový knedlík: | |
380 g | hrubé mouky |
300 g | mléka |
145 g | žemle (rohlíky, veka) |
10 g | soli |
8 g | prášku do pečiva |
1 ks | vejce |
voda na uvaření knedlíků |
Postup:
Příprava masa:
1. Maso omyjeme, posypeme kmínem, osolíme, do pekáče dáme lžíci sádla, vložíme maso, pro barvu přidáme celou cibuli
2. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme za průběžného podlévání do měkka (u bůčku, když je maso dostatečně propečené, nařízneme kůži se sádlem do čtverečků, aby se lépe vypekl tuk a maso bylo chutnější, libové maso naopak častěji přeléváme výpekem, aby se nevysušovalo)
3. Upečené maso, což trvá zhruba 2 hodiny, vyjmeme z trouby a na prkénku nakrájíme na porce, vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, do pekáče nalijeme trošku vody, nožem seškrábneme napečenou šťávu, vlijeme ji do výpeku a krátce povaříme
4. Vepřovou pečeni podáváme s knedlíkem a dušeným bílým zelím.
Příprava houskových knedlíků:
1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků
2. Přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
3. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
4. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.
Příprava dušeného zelí:
1. Očištěné zelí zbavíme zvadlých listů, rozřežeme na čtvrtky, nakrájíme na nudličky a košťál vykrojíme
2. Zelí spaříme vařící vodou a necháme okapat
3. Na rozpáleném sádle orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mletý kmín, sůl a za občasného míchání dusíme doměkka
4. Podle potřeby podléváme horkou vodou
5. Zelí zaprášíme hladkou moukou, podusíme a potom podle chuti přidáme cukr, ocet a znovu chvíli dusíme.
V mnoha obměnách se připravuje vepřo, knedlo, zelo ve všech českých regionech. Někde se podává i s bramborovým knedlíkem, nebo červeným zelím. Na Moravě se dušené zelí připravuje z čerstvého bílého zelí podušeného na cibulce a slanině, zahuštěné moukou.
Poznámka:Recept i fotografii nám poslal Dalibor Marounek