REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřo, knedlo, zelo – česká klasika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřo, knedlo, zelo je pokrm, který v podobě, jak je u nás v Česku servírovaný nenalezneme nikde jinde na světě. Cizince na něm fascinují především naše české knedlíky. Vepřo, knedlo, zelo je náš národní pokrm!


Ingredience:
1 kgvepřové pečeně (vepřové krkovičky, plecka nebo libového bůčku)
1 ksvelké cibule
1 lžícesádla
kmín
voda
sůl
Na zelí:
700 gbílého hlávkového zelí
50 gsádla
10 ghladké mouky
1 kscibule
1 lžičkamletého kmínu
voda
ocet
cukr
sůl
Na houskový knedlík:
380 ghrubé mouky
300 gmléka
145 gžemle (rohlíky, veka)
10 gsoli
8 gprášku do pečiva
1 ksvejce
voda na uvaření knedlíků

Postup:

Příprava masa:
1. Maso omyjeme, posypeme kmínem, osolíme, do pekáče dáme lžíci sádla, vložíme maso, pro barvu přidáme celou cibuli
2. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme za průběžného podlévání do měkka (u bůčku, když je maso dostatečně propečené, nařízneme kůži se sádlem do čtverečků, aby se lépe vypekl tuk a maso bylo chutnější, libové maso naopak častěji přeléváme výpekem, aby se nevysušovalo)
3. Upečené maso, což trvá zhruba 2 hodiny, vyjmeme z trouby a na prkénku nakrájíme na porce, vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, do pekáče nalijeme trošku vody, nožem seškrábneme napečenou šťávu, vlijeme ji do výpeku a krátce povaříme
4. Vepřovou pečeni podáváme s knedlíkem a dušeným bílým zelím.

Příprava houskových knedlíků:
1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků
2. Přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
3. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
4. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára.

Příprava dušeného zelí:
1. Očištěné zelí zbavíme zvadlých listů, rozřežeme na čtvrtky, nakrájíme na nudličky a košťál vykrojíme
2. Zelí spaříme vařící vodou a necháme okapat
3. Na rozpáleném sádle orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mletý kmín, sůl a za občasného míchání dusíme doměkka
4. Podle potřeby podléváme horkou vodou
5. Zelí zaprášíme hladkou moukou, podusíme a potom podle chuti přidáme cukr, ocet a znovu chvíli dusíme.

Doporučení:

V mnoha obměnách se připravuje vepřo, knedlo, zelo ve všech českých regionech. Někde se podává i s bramborovým knedlíkem, nebo červeným zelím. Na Moravě se dušené zelí připravuje z čerstvého bílého zelí podušeného na cibulce a slanině, zahuštěné moukou.

Poznámka:

Recept i fotografii nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy