REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřo, knedlo, zelo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tak tento recept určitě patří do TOP 10 české kuchyně! Tradiční vepřová pečeně servírovaná s houskovým knedlíkem a dušeným zelím patří do zlaté pokladnice české gastronomie a chutná napříč několika pokolení Čechů.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500-600 gvepřového boku bez kosti
500 gkysaného zelí
100 goloupané cibule
30 ghladké mouky
2 ksstroužky česneku
voda
ocet
cukr
kmín
olej
sůl

Postup:

1. Bok potřeme česnekem utřeným se solí a posypeme kmínem
2. Maso s měsíčky cibule (50 g) podlijeme 150 ml vody, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 70 minut, při pečení podléváme teplou vodou a přeléváme šťávou z výpeku
3. Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ji moukou, zasmahneme a zalijeme 400 ml vody, asi 30 minut povaříme, přecedíme a nakonec dle chuti osolíme
4. Kostičky zbývající cibule orestujeme, zaprášíme hladkou moukou, připravíme si tak jíšku
5. Zelí podlijeme asi 100 ml vody, posypeme kmínem a dusíme doměkka, zahustíme jíškou a dochutíme cukrem, případně octem a solí.

Doporučení:

Plátky upečené vepřové servírujeme s dušeným zelím a houskovým knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy