Tak tento recept určitě patří do TOP 10 české kuchyně! Tradiční vepřová pečeně servírovaná s houskovým knedlíkem a dušeným zelím patří do zlaté pokladnice české gastronomie a chutná napříč několika pokolení Čechů.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500-600 g | vepřového boku bez kosti |
500 g | kysaného zelí |
100 g | oloupané cibule |
30 g | hladké mouky |
2 ks | stroužky česneku |
voda | |
ocet | |
cukr | |
kmín | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Bok potřeme česnekem utřeným se solí a posypeme kmínem
2. Maso s měsíčky cibule (50 g) podlijeme 150 ml vody, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 70 minut, při pečení podléváme teplou vodou a přeléváme šťávou z výpeku
3. Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ji moukou, zasmahneme a zalijeme 400 ml vody, asi 30 minut povaříme, přecedíme a nakonec dle chuti osolíme
4. Kostičky zbývající cibule orestujeme, zaprášíme hladkou moukou, připravíme si tak jíšku
5. Zelí podlijeme asi 100 ml vody, posypeme kmínem a dusíme doměkka, zahustíme jíškou a dochutíme cukrem, případně octem a solí.
Plátky upečené vepřové servírujeme s dušeným zelím a houskovým knedlíkem.