REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová kýta na houbách, s domácím knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na sádle osmahnuté plátky vepřové kýty dušené s čerstvými houbami a podávané s domácím houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Pro čtyři osoby:
500 gvepřové kýty
300 gčerstvých hub
2 ksstroužku česneku
2 ksmenší cibule
2 lžícesádla
hladká mouka
mletá paprika
vývar
kmín
pepř
sůl
Na knedlíky:
400 ghrubé mouky
15 gkvasnic
200 mlmléka
1 kshousky
1 ksvejce
špetka cukru
sůl

Postup:

1. Plátky masa osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka krátce opečeme na polovině sádla z obou stran
2. Vyjmeme je, přidáme zbytek sádla, nakrájenou cibuli, kterou opečeme do tmava, pak do základu vrátíme maso, posypeme drceným kmínem a paprikou
3. Podlijeme trochou vývaru, vydusíme do tuku, pak znovu podlijeme, dusíme do měkka
4. Nakonec v případě potřeby zahustíme hladkou moukou promíchanou s vodou a provaříme deset minut
5. Houskový knedlík: do mísy prosijeme mouku, vytvoříme v ní důlek, kam rozdrobíme droždí
6. Zalijeme třemi lžícemi vlahého mléka, necháme vzejít kvásek
7. Zbylé mléko zahřejeme na pokojovou teplotu, přidáme vejce a sůl, rozmícháme, dáme do mouky a vytvoříme řidší těsto
8. Na závěr přidáme nakrájenou housku (těsto nám zahustí), promícháme, necháme vykynout
9. Na pomoučněném vále vytvoříme dvě šišky, které zavařujeme 20 minut v osolené vodě.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor a fotografie i textu: Tomáš Mika.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy