Rozklepané hovězí zadní nebo hovězí roštěná, obložená plátky anglické slaniny, nožičkami tenkých párků, kousky vařených vajíček a proužky kyselých okurek, zamotaná do tvaru závitku, podušená doměkka. Závitky servírované přelité omáčkou vyrobenou ze šťávy z masa.
Ingredience:
6 ks | plátků hovězího masa (hovězí zadní nebo roštěnka) |
6 ks | plátků anglické slaniny |
3 ks | nožky párků |
2 ks | kyselé okurky |
2 ks | velké cibule |
1 ks | vařené vejce |
5 ks | kuliček nového koření |
5 ks | kuliček celého pepře |
150 g | sádla nebo másla |
3 lžíce | hladké mouky |
mletý pepř | |
hořčice | |
sůl |
Postup:
1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí
2. Na jednotlivé plátky masa dáme anglickou slaninu, půl nožičky párku, kousek vařeného vajíčka, proužek okurky, popřípadě i proužek cibule
3. Plátky masa zabalíme, upevníme párátky nebo ovážeme nití
4. Orestujeme ptáčky na másle ze všech stran, pak přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme
5. Přidáme koření, trochu podlijeme vodou a dusíme, za občasného míchání a podlévání, do měkka
6. Ptáčky a kuličky koření vyndáme, šťávu zahustíme moukou tak, že mouku předem rozmícháme v troše studené vody a za stálého míchání ji ve vařícím výpeku necháme rozpustit
7. Zahuštěnou omáčku necháme chvíli probublat, zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme, přidáme ptáčky a ještě chvíli povaříme.
Podáváme s rýží.