REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Telecí líčka na červeném víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kostky z telecích líček zprudka opečené a pak dušené spolu s orestovanou kořenovou zeleninou ve vývaru v zaklopeném hrnci v troubě. Recept podle Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
1 kgtelecích líček (mohou být i hovězí)
250 gkořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
2 kscibule
0,5 lčerveného vína
vývar, nejlépe z kostí
rajčatový protlak
máslo
pepř
tuk
sůl

Postup:

1. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka nebo kostičky, část si odložíme stranou
2. Očištěné maso (zbavené těch největších blan) na pánvi na malém množství tuku zprudka opečeme, aby se pěkně zatáhlo, okořeníme pepřem a osolíme, pak ho vytáhneme a ve výpeku po mase orestujeme na kostičky pokrájenou zeleninu, přidáme protlak, tak 2-3 lžíce a trochu vývaru, vše necháme chvíli povařit 3. Maso vrátíme zpět k zelenině, nalijeme část vína a dusíme odklopené, aby se víno a ostatní tekutiny pěkně zredukovaly, postupně přiléváme zbylé víno (tato část přípravy trvá asi 30 minut, než se objem tekutin sníží na třetinu)
4. Jakmile se všechno víno odpaří, opět k masu přilijeme vývar, hrnec zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C, pečeme – dusíme cca 4 hodiny (maso musí být na začátku téměř úplně potopené, potom se šťáva vařením pozvolna redukuje)
5. Hrnec s pokrmem vyjmeme z trouby, postavíme na zdroj tepla, šťávu zjemníme kouskem másla (pozor nesmí se už vařit, jen ohřívat!) a pak zdroj tepla vypneme, maso vyjmeme a šťávu rozmixujeme ručním tyčovým mixérem
6. Na oblohu orestujeme na tuku zbylou kořenovou zeleninu
7. Hotová líčka servírujeme na talířích spolu se šťávou, obložená nebo z vrchu pokladená orestovanou kořenovou zeleninou.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme různě upravené brambory. Do základu lze dále přidat tymián, nové koření, či bobkový list, šťáva pak bude aromatičtější.

Poznámka:

Líčka – jsou maso z hlavy skotu překrývající bok čelistí. Je to velmi jemné a chutné maso vhodné především na dušení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy