REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Telecí líčka na červeném víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kostky z telecích líček zprudka opečené a pak dušené spolu s orestovanou kořenovou zeleninou ve vývaru v zaklopeném hrnci v troubě. Recept podle Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
1 kgtelecích líček (mohou být i hovězí)
250 gkořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
2 kscibule
0,5 lčerveného vína
vývar, nejlépe z kostí
rajčatový protlak
máslo
pepř
tuk
sůl

Postup:

1. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka nebo kostičky, část si odložíme stranou
2. Očištěné maso (zbavené těch největších blan) na pánvi na malém množství tuku zprudka opečeme, aby se pěkně zatáhlo, okořeníme pepřem a osolíme, pak ho vytáhneme a ve výpeku po mase orestujeme na kostičky pokrájenou zeleninu, přidáme protlak, tak 2-3 lžíce a trochu vývaru, vše necháme chvíli povařit 3. Maso vrátíme zpět k zelenině, nalijeme část vína a dusíme odklopené, aby se víno a ostatní tekutiny pěkně zredukovaly, postupně přiléváme zbylé víno (tato část přípravy trvá asi 30 minut, než se objem tekutin sníží na třetinu)
4. Jakmile se všechno víno odpaří, opět k masu přilijeme vývar, hrnec zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C, pečeme – dusíme cca 4 hodiny (maso musí být na začátku téměř úplně potopené, potom se šťáva vařením pozvolna redukuje)
5. Hrnec s pokrmem vyjmeme z trouby, postavíme na zdroj tepla, šťávu zjemníme kouskem másla (pozor nesmí se už vařit, jen ohřívat!) a pak zdroj tepla vypneme, maso vyjmeme a šťávu rozmixujeme ručním tyčovým mixérem
6. Na oblohu orestujeme na tuku zbylou kořenovou zeleninu
7. Hotová líčka servírujeme na talířích spolu se šťávou, obložená nebo z vrchu pokladená orestovanou kořenovou zeleninou.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme různě upravené brambory. Do základu lze dále přidat tymián, nové koření, či bobkový list, šťáva pak bude aromatičtější.

Poznámka:

Líčka – jsou maso z hlavy skotu překrývající bok čelistí. Je to velmi jemné a chutné maso vhodné především na dušení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy