REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Telecí líčka na červeném víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kostky z telecích líček zprudka opečené a pak dušené spolu s orestovanou kořenovou zeleninou ve vývaru v zaklopeném hrnci v troubě. Recept podle Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
1 kgtelecích líček (mohou být i hovězí)
250 gkořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
2 kscibule
0,5 lčerveného vína
vývar, nejlépe z kostí
rajčatový protlak
máslo
pepř
tuk
sůl

Postup:

1. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka nebo kostičky, část si odložíme stranou
2. Očištěné maso (zbavené těch největších blan) na pánvi na malém množství tuku zprudka opečeme, aby se pěkně zatáhlo, okořeníme pepřem a osolíme, pak ho vytáhneme a ve výpeku po mase orestujeme na kostičky pokrájenou zeleninu, přidáme protlak, tak 2-3 lžíce a trochu vývaru, vše necháme chvíli povařit 3. Maso vrátíme zpět k zelenině, nalijeme část vína a dusíme odklopené, aby se víno a ostatní tekutiny pěkně zredukovaly, postupně přiléváme zbylé víno (tato část přípravy trvá asi 30 minut, než se objem tekutin sníží na třetinu)
4. Jakmile se všechno víno odpaří, opět k masu přilijeme vývar, hrnec zaklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C, pečeme – dusíme cca 4 hodiny (maso musí být na začátku téměř úplně potopené, potom se šťáva vařením pozvolna redukuje)
5. Hrnec s pokrmem vyjmeme z trouby, postavíme na zdroj tepla, šťávu zjemníme kouskem másla (pozor nesmí se už vařit, jen ohřívat!) a pak zdroj tepla vypneme, maso vyjmeme a šťávu rozmixujeme ručním tyčovým mixérem
6. Na oblohu orestujeme na tuku zbylou kořenovou zeleninu
7. Hotová líčka servírujeme na talířích spolu se šťávou, obložená nebo z vrchu pokladená orestovanou kořenovou zeleninou.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme různě upravené brambory. Do základu lze dále přidat tymián, nové koření, či bobkový list, šťáva pak bude aromatičtější.

Poznámka:

Líčka – jsou maso z hlavy skotu překrývající bok čelistí. Je to velmi jemné a chutné maso vhodné především na dušení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy